Bottom-line et bedre samfund

Der er børn og unge, som ikke passer ind i ”systemet”. Hvor andre giver op, ser AskovFonden potentialet og arbejder for de unge på deres præmisser. Det er en af de stærke cases på Responsible Entrepreneurs-konferencen d. 28/1

AskovFonden arbejder med og ikke for de unge.

11.01.2016

CSR.dk

Det var i sandhed en anden tid – en anden kultur, nogle andre problemer – da AskovFonden i 1943 blev etableret. Børn skulle ses og ikke høres, generationskløften var afgrundsdyb, og børnevold var ikke kun en ret, det var en pligt. Med optugtelse skulle den fremtidige voksne lære samfundets dyder og hærdes til at stå imod en ubarmhjertigt hård tilværelse. Troen på, at den stærkeste overlever, var stærk, og i pige- og drengeromaner blev der sat en klar målestok for den sunde og raske unge. Passede man ikke ind i standarden, stod man uden for, og så var det ”værst for en selv”. Ja, problemerne var anderledes dengang, men var de mindre?
 
Med inklusion i folkeskolen er der introduceret en ny model, som grundlæggende tilgodeser alle børns læring og trivsel, uden at nogen udskilles til særlige undervisningstilbud. Den øgede inklusion sætter en ny ramme, som bedre tager højde for de forskelle, der er mellem de unge i dagens Danmark, og som gør plads til dem, der står uden for. Men der er stadig nogle, som ikke passer ind, og det er dem, der er målgruppen for AskovFondens arbejde.
 
Helle Øbo er administrerende direktør for AskovFonden, og hun er ikke sikker på, at de unge har fået det lettere, selv om forståelsen for deres situation er blevet langt større, end da fonden i sin tid blev oprettet. Som hun ser det, er forventningspresset blevet større, og der er stadig alt for mange, som må give op på vejen.
 
”Der er et klart behov for at nye løsninger,” slår Helle Øbo således fast og peger på, at nogle børn end ikke kan hjælpes af specialskolernes særlige tilbud: ”Vi har masser af research, og det er ikke viden, vi mangler, det er en ny model, der kan rumme for eksempel børn med svære Autisme Spektrum Forstyrrelser, eller børn, der ikke kan magte de mange digitale impulser, vi konstant udsættes for.”
 
Altid åbent for samarbejde
Opgørelser viser, at det er 8,2 % af en børneårgang, der ender i et udenforskab, og det koster samfundet 72 mia. kr. – pr. årgang! I Helle Øbos øjne er der ikke noget galt med de udsatte unge, som det hedder, når de står uden for. Det er samfundet, som endnu ikke er modent til at se de unge som de ressourcer, vi alle er.
 
”Der er behov for en langt mere nuanceret tilgang med flere fokuspunkter, og som involverer de forskellige aktører i højere grad. Modellerne for, hvordan vi arbejder positivt med de unge gennem relationer, skal skalleres op, og vi skal blive bedre til at måle effekterne i stor skala. De unge, vi møder, og som hverken passer ind i skoler eller job, har masser af gode ideer. Vi skal udvikle samfundet, så de unge ikke møder nederlag, men hvor de kan udfolde deres potentialer og realisere deres ideer.”
 
AskovFonden arbejder med og ikke for de unge. Inklusion for inklusionens skyld er halsløs gerning, hvis samfundet ikke tager de unge til sig og er rede til at give dem ansvar for deres eget liv. Og det er for samfundet eget bedste, for at få flere børn og unge væk fra udenforskab er ikke bare en øvelse for de indviede. Det er med Helle Øbos ord en forudsætning for at bevare velfærdssamfundet.
 
AskovFonden karakteriserer sig selv som en 4. sektor virksomhed, som agerer i rummet mellem den private, offentlige og frivillige sektor, og fonden er altid åben for samarbejder med det fælles bedste for øje, især hvis det byder på nye tilgange.
 
”Der findes ikke en universel model for, hvordan den enkelte unge understøttes bedst. Først og fremmest skal man ville målgruppen, og så skal man være ydmyg for at blive klogere på vejen – og have ambitioner om at nå noget, ingen har kunnet før. Vi indgår gerne med vores ressourcer i samarbejdet, gerne også i egentlig co-creation,” siger Helle Øbo, som understreger, det er et dårligt udgangspunkt at samarbejde for profittens skyld: ”Men inden en virksomhed indleder samarbejde med os, skal den gøre op med sig selv, om den gør det for at tjene penge, for så bør den gå et andet sted hen. Den skal være villig til at gøre indsatsen for samfundets skyld - det primære mål for os er, bottom-line, et bedre samfund.”
 
Responsible Entrepreneurs-konferencen sætter for en dag rampelys på store som små sociale entreprenører og centrale NGO’er, som virker for og understøtter virksomheder med socialt samfundssind. Helle Øbo og AskovFonden er blandt de 9 solide cases, som desuden tæller: G4S, Arriva, NCC, Creativ Company, Allehånde, Social Foodies, High:five og ikke mindst Kofoeds Skole, der er vært for dagen. De nævnte flankeres af gæstetaler, markedsplads og miniseminarer ved blandt andet CABI, Den Sociale Kapitalfond og Media Now i samarbejde med Buddha Bikes. Gæstetalerne holdes af socialborgmester i København Jesper Christensen og programleder i SocialForskningsInstituttet Frederik Thuesen.
 
Konferencen finder sted d. 28. januar i Kofoeds Skoles multihal, Nyrnberggade 1 på Amager. Læs mere om konferencen og tilmelding på www.csr-link.dk.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus