Brancheforening vender sig udad

Miljøteknisk Brancheforening har skiftet navn til Dansk Miljøteknologi og lægger med nye vedtægter samt ansættelse af tidligere MF, Jørn Jespersen op til en langt mere offensiv linje.

06.02.2008

CSR.dk

Det nye Dansk Miljøteknologi vil have Danmark tilbage i førertrøjen, når det gælder udvikling af miljøteknologi.
På en meget velbesøgt ekstraordinær generalforsamling den 17. januar besluttede den tidligere Miljøteknisk Brancheforening at udskifte både foreningens navn og formål. Ansættelsen af tidligere MF og formand for folketingets miljøudvalg, Jørn Jespersen som sekretariatschef og politisk rådgiver skal give foreningen, som nu hedder Dansk Miljøteknologi, en stærkere og mere udadvendt profil.

Jørn Jespersen skal stå i spidsen for en omfattende handlingsplan, der skal sikre miljøbranchen flere medlemmer og en stærkere stemme i den miljøpolitiske debat. Foreningens medlemsvirksomheder arbejder med vandmiljø, vandforsyning og spildevand.

”Brancheforeningen har hidtil været ret indadvendt og ”ingeniøragtig”, så den har ikke haft så stor gennemslagskraft. Den blev jo dannet, da vandmiljøplanerne var nye, og der for alvor skulle bygges rensningsanlæg, så udgangspunktet var et helt andet, siger han.

Stort eksportpotentiale
I dag står vi med nogle anderledes problemer, nemlig trusler om oversvømmelser og i nogle områder af landet knaphed på rent grundvand.

”Vores medlemmer kan være med til, at vi overkommer nogle af de største miljøudfordringer, vi har herhjemme. Det drejer sig om, hvordan vi håndterer og undgår oversvømmelser, hvordan vi sikrer rent grundvand, hvordan vi nedbringer forureningen af vores vandløb, søer og kyster. Og vi er dygtige i Danmark, men der skal handles hurtigt, hvis vi vil forebygge kommende oversvømmelser og have nok rent grundvand til de fremtidige generationer. Derudover kræver EU’s vandrammedirektiv, at vi også sørger for et godt vandmiljø”, fortæller formand Jesper Nybo Andersen, som mener, at sidste sommers oversvømmelser meget vel kan være en forsmag på fremtidens vejr.

”Mange steder har afløbssystemet ikke kunne følge med de store mængder nedbør. Desuden er investeringerne i kloaknettet forsømt gennem de sidste mange år, og vi står med et kæmpe efterslæb. Hvis vi også skal gøre afløbssystemet klar til fremtidens nedbør, kræver det massive investeringer. Men kreative og intelligente løsninger kan gøre det billigere og samtidig give en bedre natur – det har vi allerede mange gode bud på,” fortæller han.

Men det er ikke kun et dansk problem, derfor er eksport også et kernepunkt for ham og den nye forening.

”Vi sælger allerede en hel del miljøteknologisk knowhow til udlandet. Men potentialet for eksport af dansk miljøteknologi til blandt andet lande i Østeuropa og Asien er enormt. Hvis vi satser nu, vil det i højere grad blive vores teknologi, der bliver efterspurgt”, siger Jesper Nybo Andersen.

I en større sammenhæng
Ifølge Jørn Jespersen har den nye forening siden dannelsen fået seks nye medlemmer, så man nu er oppe på 23.

”Vi vil meget gerne have alle med, og samtidig vil vi på sigt gerne dække flere områder, så vi vil søge et tæt samarbejde med virksomheder, der arbejder inden for luft og jord. I første omgang bliver det nok ikke i form af et medlemskab. Vi vil henvende os til dem og opfordre dem til at danne netværk, og på længere sigt kan vi måske finde sammen,” siger han.

Hvad angår energiteknologi forestiller han sig ikke en tilsvarende sammenslutning.

”Vi vil naturligvis samarbejde med de virksomheder, der arbejder med området, men de er allerede velorganiserede, så behovet er ikke det samme,” siger han.

Målet er at påvirke
Dansk Miljøteknologi har som mål at påvirke politiske beslutninger i kommunerne og nationalt.

”Derfor har vi også indledt et udvidet samarbejde med kommunerne, vi samarbejder med Miljøstyrelsen, og vi har haft foretræde for miljøudvalget,” siger Jørn Jespersen. Også DANVA er foreningen i dialog med – bl.a. om at nedbringe elforbruget i vand- og spildevandssektoren.

Politisk opbakning
I hvert fald før folketingsvalget havde brancheforeningen politisk opbakning til sine forslag.

”Før valget spurgte vi folketingets miljøordførere, om de mente, at der blev investeret nok i afløb og klimatilpasning. Vi fik svar fra Eyvind Vesselbo (V), Torben Hansen (S), Ole Glahn (R), Steen Gade (SF) og Per Clausen (EL), og alle svarede, at investeringsniveauet var for lavt,” fortæller Jørn Jespersen.

”Sommerens oversvømmelser har helt sikkert sat sine spor i det politiske landskab. Nu må vi bare håbe, at der er vilje til at lave en form for tiltag der sikrer, at de enkelte kommuner foretager de nødvendige investeringer,” slutter Jørn Jespersen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus