08.01.2019  |  Klima, miljø og energi

Bruger du og din virksomhed FN's Verdensmål rigtigt?

Indhold fra partner Hvad er dette?

På listen over ord, der blev sagt oftest i 2018, har ”FN’s Verdensmål” sneget sig godt op. Det er der også god grund til. Det er vigtigt, at vi husker, hvorfor vi bruger dem og husker, hvad de kan gøre for os, for de kan nemlig måle vores bæredygtighed.

En af Danish Management (DM's) frontfigurer indenfor FN's Verdensmål er Kirsten Mariager, som er markedsansvarlig for Bæredygtighed og Energiledelse. Hun har arbejdet og rådgivet i målene, siden DM gjorde det til en del af virksomhedens DNA, og især i 2018 har hun haft travlt med at dele ud af DM's erfaringer i at bruge målene som aktive indikatorer for bæredygtighed. Senest hos Transportsektoren og fagforeningen Kommunikation og Sprog.
”Den dialog som opstår, når vi fortæller, hvordan vi som SMV nu i 3 år systematisk har målt og kommunikeret virksomhedens effekt på bæredygtighed, er så givende!" Fortæller hun og fortsætter:
"Lige så givende er det, når vi ser, hvordan der går en prås op for de virksomheder, vi hjælper med at gøre målene håndgribelige og til en del af deres DNA." 

Systematisk måling
Det er ikke kun for klimaets og bæredygtighedens skyld, at virksomheder bør forholde sig til FN’s Verdensmål. Det handler i lige så høj grad om konkurrenceevne. Et af Kirstens vigtigste fokuspunkter, når hun holder sine oplæg, er den forretningsmæssige del af arbejdet med FN’s Verdensmål. Én ting er risikoen ved ikke at følge med - virksomheder risikerer at blive hægtet af tidligt i konkurrenceløbet. En anden ting er gevinsten ved at kunne stå på mål for sine bæredygtige indsatser og på den måde skille sig ud og differentiere sig på markedet.

Lige præcis dét, at kunne stå på mål for sin bæredygtige indsatser, er desværre ikke en selvfølge. I december skrev CSR en artikel, baseret på en analyse fra PwC, der viste, at selvom 72% af de deltagende virksomheder i undersøgelsen nævner FN’s Verdensmål, så er det kun 28% af virksomhederne, der kan fremvise relevante KPI’er for deres bæredygtige arbejde og indsats.   

Værktøjet, som DM bruger til at måle bæredygtighedsindsatserne for deres kunder, er et system, virksomheden selv har udviklet og forfinet gennem mange års erfaring som firstmovers indenfor bæredygtigt byggeri.

Stor interesse 
Det var under netværksparaplyen TINV (Transportens Innovations Netværk) at Padborg Transportcenter, UdviklingsRåd Sønderjylland, Business Aabenraa og Netværk for Transport og Miljø havde inviteret Kirsten til at holde både et oplæg under titlen: ”FN’s Verdensmål og din virksomhed” og en workshop om ”Prioritering af FN’s Verdensmål i forhold til transport og logistisk." 
Regeringens ambition er at sænke CO2-udledningen fra transport, som i dag svarer til 12.000.000 ton CO2 om året, med 40% inden 2030. Oplægget fra Kirsten vægtede vigtighenden af, at virksomheder forholder sig til FN's Verdensmål sammen med den grønne dagsorden, for at komme i mål. 

Til fordraget for fagforeningen Kommunikation og Sprogs bestyrelse i Region Midtjylland var der i stedet fokus på de konkrete, konkurrencemæssige fordele, der er for virksomheder, hvis man arbejder med målene, og hvordan man arbejder med dem – både i ind- og udland. Efter foredraget har én af deltagerne blandt andet reflekteret:
”Masser af inspiration og konkrete forslag til at komme i gang med at arbejde med FN’s Verdensmål. Jeg er blevet mindet om betydningen af målene, og væsentligheden i at få kommunikeret ud til målgruppen, at vi faktisk arbejder aktivt for nogle af målene."

Ønsker du, din organisation eller din forening også mere viden eller rådgivning omkring FN’s Verdensmål, så kontakt Kirsten Mariager på mail: kma@dem.dk eller telefon: 5172 0802 – eller klik ind på: DM FNs Verdensmål

Mere fra Dansk Energi Management A/S

Dansk Energi Management A/S

http://www.dem.dk

  • info@dem.dk
  • +45 8827 3300
  • Kalkbrænderiløbskaj 2 DK-2100 København

Med fokus på det voksende globale behov for bæredygtig udvikling har 193 verdensledere forpligtet sig til FNs 17 bæredygtige udviklingsmål. 175 lande har indtil videre underskrevet klimaaftalen kaldet ”Paris Agreement”. Over hele verden kræver lande, virksomheder og befolkninger handling. Med energi som vores kernekompetence, og med mere end 20…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere