CO2-fri varmeforsyning i København om 20 år

En række nye ”grønne” energiteknologier som f.eks. solvarme og fjernkøling, er på vej ind i fjernvarmesystemet. Sammen med kommunen skal Københavns Energi i den kommende tid tage stilling til hvilke løsninger, som har størst nytteværdi. Ikke mindst CO2-fri varmeforsyning er højt prioriteret.

10.08.2009

CSR.dk

Københavns Energi skal i de kommende år supplere de hidtidige forsyningskilder med nye teknologiske løsninger - både centrale og decentrale. Samtidig skal de nye energiteknologier give mening såvel økonomisk som miljømæssigt, lige som de naturligvis meget gerne skal give værdi for kunderne. Udfordringerne synes derfor store.

”Målet er ikke mindst, at varmeforsyningen på sigt bliver CO2-neutral,” forklarer forsyningsdirektør for Varme og Bygas i Københavns Energi, Astrid Birnbaum.

”For øjeblikket tyder alt på, at affaldsmængden stiger, hvilket medfører, at den andel af varmen, som vi får via affald, bliver større. Derudover viser vores analyser, at kraftvarmeværkerne med fordel kan bruge mere biomasse, som i høj grad vil bidrage til at skabe den CO2-neutrale by. På længere sigt er det ydermere planen at øge mængden af geotermisk varme.

"Endelig vil vi gennemføre en total konvertering af dampsystemet, så vi senest i 2025 har gjort al fjernvarmeforsyning i København vandbaseret.”

Selv om nogle energiteknologier er mere oplagte end andre, understreger planchef Magnus Foged, at ingen løsninger endnu er valgt fra. Sammen med kommunen skal Københavns Energi imidlertid i den kommende tid vurdere, hvad der totalt set giver den bedste løsning.

”Indtil videre bliver der ikke besluttet noget, men når valget af fremtidige energiløsninger træffes, vil disse blive indført gradvis i de enkelte bydele. Foreløbig arbejder vi på et katalog over forskellige løsninger, som skal danne basis for et samlet koncept for udviklingen af forsyningen i nye byområder.”

Nye teknologier skal ikke mindst ses i sammenhæng med, at der fremover bliver langt lavere temperaturer i de enkelte bydeles fjernvarmenet. Derfor vil mange af de nye energiløsninger, som introduceres af bygherrerne, blive langt billigere samt have betydelig større energieffektivitet, såfremt de indarbejdes i fjernvarmesystemet. Det gælder ikke mindst solfangere, og målet er jo at finde ud af, hvordan vi får mest miljø for pengene,” siger Magnus Foged.

Solvarme og fjernkøling
Københavns Energi er allerede nu ved at projektere et større demonstrations-solvarmeanlæg ved Kløvermarken på Amager, som gerne skulle være i drift til september. Her vil man kunne høste de første data for fremtidens samspil mellem fjernvarme og solvarme.
”Vi supplerer anlægget med en ny type varmepumpe, så vi kan bruge solfangeren som reservoir i forårs- og efterårsmånederne, hvor de ikke selv kan levere tilstrækkelig energi med tilstrækkeligt høje temperaturer. Varmepumpen, som ikke bruger skadelige kølemidler, vil hæve temperaturen i fjernvarmesystemet.”

En anden teknologi, som kan bidrage til at gøre København CO2-neutral, er fjernkøling, som grundlæggende er det samme som fjernvarme, blot med koldt vand i stedet for varmt. Kunderne får to rør ind til deres kølesystem, så de via en veksler kan koble dem på deres interne anlæg. Fordelen ved fjernkøling er, at man kan lave nogle store havvands-indtag og dermed optimere anvendelsen af frikøling.

”Derudover bruger vi allerede nu varmedreven køling. Denne energiform er baseret på en absorberingsvarmepumpe, som bevirker, at vi kan bruge overskudsvarmen til at lave køling, og dermed reducere CO2-udledningen,” forklarer Astrid Birnbaum.

Ikke plads til jordvarme
Magnus Foged vurderer imidlertid, at brug af såvel jordvarme som solvarme er yderst kompliceret i en storby. Jordvarme er en uegnet løsning, ganske enkelt fordi der ikke er plads nok. For solvarmes vedkommende er problemet for så vidt det samme, idet tagene ikke er til rådighed i nødvendigt omfang. Disse to energikilder har derfor næppe store muligheder i den fremtidige københavnske energiforsyning, erkender han.

Imidlertid vil vi se fremkomsten af mange andre nyttige løsninger, og Københavns Energis forsyningsdirektør er overbevist om, at vi om 15-20 år vil være tættere på målet om at have en varmeforsyning, som er CO2-neutral. Samtidig vil der formentlig indgå en del vedvarende energi i fremtidens varmeforsyning. Personligt er hun overbevist om, at ikke mindst fjernkøling i løbet af de kommende år vil blive meget udbredt.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus