16.02.2021 | Kommunikation
Contico svarer på kritik af deres fødevare-database
Kritikken kommer fra blandt andet Landbrug & Fødevarer og Danish Crown og går på regnemetoden bag databasens CO2-beregninger
Tænketanken Concito kom for ganske nyligt med en database der viser CO2-aftrykket på de 500 mest almindelige fødevarer.
Læs også: Salling Group vil guide kunder til at købe mere klimavenligt
Databasen har vakt stor interesse, dog ikke kun af positiv karakter. Særligt er databasen blevet kritiseret for sin regnemetode, som blandt andet Landbrug & Fødevarer og Danish Crown finder mangelfuld og unuanceret.
I et blogindlæg på Conticos hjemmeside svarer Michael Minter på nogle af de største kritikpunkter.
Særligt beregningerne på kød har været under lup og modtager ikke anerkendelse fra hverken L&F eller Danish Crown.
"Det har vakt forundring og kritik, at vi i beregningen af klimaaftrykket fra forskellige udskæringer af kød har medtaget fødevarernes pris, hvilket er medvirkende til at give oksemørbrad et meget højt klimaftryk. Det er svært at opdrætte kvæg uden en mørbrad, lyder argumentet blandt andet. Og det er jo fuldstændig korrekt”, skriver Michael Minter.
”Når det alligevel er relevant at fordele klimaaftrykket ud på de forskellige kødudskæringer på grundlag af priserne, er det fordi prisen på forskellige udskæringer er med til at bestemme, hvor meget kød, der i sidste ende produceres. En øget efterspørgsel på de dyre udskæringer, som der er mindre af på dyret, vil fremme en større produktion fra slagteriet og i sidste ende en større husdyrproduktion i landbruget", fortsætter han.
Et andet kritikpunkt fra blandt andet kvægformand i L&F Christian Lund har været, at der ikke er taget højde for, i hvilket land fødevaren er produceret.
Her understreger Michael Minter, at databasen er ikke lavet som en guide til fødevareproducenterne for hvordan de kan mindske klimaaftrykket fra netop deres produktion.
Databasens primære formål er at guide professionelle madaktører og forbrugere i retning af de fødevaretyper og måltider, der generelt set har det laveste klimaftryk.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Selvom de globale udledninger stiger, konkluderer ny rapport, at de virksomheder, der sætter videnskabsbaserede mål arbejder både hurtigere og mere effektivt med at reducere CO2.
Kommunikation

Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.
Klima, miljø og energi

Covid-19 sænkede CO2-udledninger drastisk, men nu er verden på vej tilbage til sin sædvanlige praksis
Coronakrisen udløste et historisk stort fald i CO2-udledninger, men nu viser ny data at en kraftig stigning allerede er på vej tilbage.
Samfund

Nykredit går forrest med at koble ESG-rådgivning, ratings og prisen på penge
Prisen på penge bliver i stadig oftere koblet til bæredygtighed. Nykredit har taget usædvanligt skridt for at komme på kunders gode side.
Klima, miljø og energi

Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil
Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.
Klima, miljø og energi

Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner
Ny CONCITO rapport viser, at grøn citylogistik kan bidrage væsentligt til at nedbringe CO2-udledningen fra byernes vare- og lastbiltrafik. Klimazoner, der fremmer elektrificering af køretøjsparken, er det tiltag, der vurderes at have det største potentiale for CO2-reduktion. Men det kræver klare politiske rammer og nye lokale partnerskaber at få omstillingen sat i gang.