27.11.2015  |  Klima, miljø og energi

Indspark: COP21 - –startskud til omstillingens årti?

På mandag kalder Paris til den årlige klimasamling ledet af FN. 21 årlige møder med repræsentanter fra omkring 200 lande bliver det nu til i alt. Det er gået op og ned med ambitionerne og villigheden til at agere. Men COP21 ser ud til at blive anderledes.

Under kyndig og kløgtig ledelse af Christiana Figueres, formanden for UNFCCC (UN Framework Convention on Climate Change), har landene leveret frivillige forpligtelser og bidrag, der omfatter 90 % af alle CO2-emmssioner og medfører en global temperaturstigning på cirka 2,7 grader celsius.

Det er stadig 0,7 grader over smertegrænsen på 2 grader, som alle landene godkendte som mål, da København var vært for COP15 i 2009. Desuden har landene tilsammen kun givet løfter om cirka halvdelen af de CO2-reduktioner, der er brug for, for at holde den globale temperaturstigning under 2 grader.

Ud af politisk dødvande
Alligevel er det et kæmpe gennembrud - i de politiske forhandlinger såvel som i den globale omstilling af vores samfund og økonomi. Gennembruddet kommer, fordi Figueres har begået den genistreg at opløse slagssmålet om bindende forpligtelser landene imellem og flytte diskussionen et andet sted hen. Med hende i formandsstolen er der skabt et helt nyt forhandlingsrum, hvor landenes bidrag er frivillige og ikke-bindende.

”Det gør det alt for let for dem at løbe fra deres løfter”, mener en række NGO’er og klimakommentatorer. Den dynamik tror jeg ikke nødvendigvis på.

Netop fordi målene er frivillige, mener jeg, at incitamentet til at landene skulle løbe fra deres løfter, er blevet kraftigt reduceret. Ingen har jo tvunget dem til at levere mere, end de selv mener, de kan. Og bindende aftaler er i øvrigt ingen garanti i sig selv. Det viser historien med Kyotoaftalen, (den første klimaaftale, indgået i 1997). F.eks. ratificerede Canada først aftalen for derefter at fratræde den igen i 2011.

Til kritikerne af de frivillige løfter, der er givet forud for Paris, vil jeg derfor spørge: Hvad er alternativet? Der er ikke realpolitisk opbakning til forpligtende aftaler. Det har der aldrig været. Det var netop derfor, at COP15 i København i 2009 blev sådan en politisk fiasko. Uden at skele til den realpolitiske virkelighed formulerede man et succeskriterium, der var og blev et fatamorgana.

Den oversete succes i København
Men faktisk var København ikke en total fiasko. Mødet blev der imod et afgørende vendepunkt. Det var nemlig i København, at verdens politiske ledere kiggede hinanden i øjnene og blev enige om den afgørende grænse på 2 graders temperaturstigning. Måske fordi de følte, de skulle levere et eller andet, nu hvor det politiske spor lå i ruiner? Men 2-gradersmålet har dannet rygraden i forhandlingerne lige siden. Ingen har kunnet smutte uden om dette for menneskeheden så afgørende mål. Og det er da også i forhold til de 2 grader, at landenes frivillige bidrag nu bliver målt.

Gennembrud for global omstilling
Selvom 2-gradersmålet ikke er inden for rækkevidde endnu, så kan Paris-mødet blive startskuddet til global bæredygtig omstilling sådan for alvor. 157 lande har i skrivende stund leveret bidrag. Det betyder, at 157 lande verden over vil påbegynde en omstilling i større eller mindre grad, for selvom politikerne ikke vil forpligte sig og endnu ikke er klar til at gå hele vejen, så sender de tydelige signaler til virksomhederne. Det har stor betydning for, hvordan virksomhederne investerer og udvikler deres strategi og produkter samt stor betydning for de rammebetingelser, nye teknologier og innovationer bliver til under. Store nationer og økonomier som Kina, Indien og USA vil efterspørge løsninger og udvikle teknologier, samtidig med at det bliver dyrere at forurene (Kina er fx klar med et CO2-kvotesystem om blot to år).

På den måde accelererer virksomhederne omstillingen, og forplanter de politiske løfter under COP21 uigenkaldeligt i markedet. Derfor vil startskuddet til omstillingens årti forhåbentlig snart lyde i Paris.

Hør mere: Radiointerview med Christiana Figueres, hvor hun bl.a. beskriver, hvorfor hun er optimistisk før COP21.

Tags: COP21

Mere fra Nette

Nette Kirkegaard

Owner

RETHINK is a Copenhagen based consultancy, founded on more than 10 years’ experience working with sustainability, change management and communication in the cross field between NGOs, private business and political lobby, nationally as well as internationally. RETHINK is founded on the strong belief and experience that integrating social and environmental sustainability into the portfolio…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere