17.12.2015 | Klima, miljø og energi
COP21-aftalen trækker klimaløfter ud af virksomheder
Kun få dage efter Parisaftalen blev skrevet under har mere end 400 virksomheder underskrevet en fælles erklæring om at støtte målene i aftalen.
Anledningen er den stort opsatte Paris Pledge for Action, som den franske COP21-ledelse har lanceret. Med den får ikke-statslige aktører muligheden for offentligt at forpligte sig til at bidrage til målene i aftalen, dvs. at reducere CO2-udledningen og holde temperaturstigningerne under to grader globalt. Der er nemlig bred enighed om, at opgaven ikke kan løftes alene af nationalstaterne, men at alle aktører skal indstille sig på at gøre en indsats.
Allerede fire dage efter aftalen var skrevet under, havde mere end 400 virksomheder, 120 investorer, 150 byer og regioner meldt sig under fanerne. De repræsenterer tilsammen flere hundrede millioner mennesker og 11 billioner – som i 11 tusinde milliarder – dollar. Men der er stadig god plads til andre fra de nævnte grupper sammen med civilsamfundet og fagforeninger.
Danske virksomheder er også med
Blandt de danske underskrivere er Danfoss, Københavns Kommune, Danske Bank, PensionDanmark og LM Wind Power. Derudover har store internationale virksomheder som Adidas, Deutsche Bank, Fujitsu og Telenor underskrevet. Til Energiwatch.dk forklarede PensionDanmark hvorfor de har skrevet under:
"Vi bakker op om den globale klimaaftale og vil give vores bidrag til at realisere målsætningerne i aftalen. Både af hensyn til klimaet og medlemmernes opsparing. Hvis ambitionerne i aftalen skal indfries, kræver det mobilisering af privat kapital i stor skala, og her er vi klar, for vi har gode erfaringer med den type investeringer," siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.
Går i gang med det samme
Skriver man under på erklæringen lover man at tage konkrete initiativer nu og ikke vente på at Parisaftalen træder i kraft i 2020. Aftalen opfordrer, men forpligter ikke, underskriverne til at rapportere offentligt om deres aktiviteter rettet mod at lægge en dæmper på klimaforandringer.
-EHS
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.