CSR – hvor svært kan det være?

Når madspild møder madfattigdom genereres merværdi for donoren og for samfundet. fødevareBanken adresserer fødevarespild i stor skala og omfordeler det til socialt udsatte. På deres seminar på Responsible Food serverer de madspild i social kontekst

10.11.2015

Lars Münter, CSR.dk

700.000 tons - så mange spiselige fødevarer smider vi ud årligt i Danmark, og heraf destrueres ca. 460.000 tons i fødevaresektoren, ifølge Regeringens Strategi for affaldsforebyggelse fra i år. Et nærmest ufatteligt spild af ressourcer og værdi.
 
Sidste år sørgede fødevareBanken for at omfordele 423 tons overskudsfødevarer. Det blev til over 1 million måltider hos foreningens mere end 100 modtagerorganisationer, som arbejder for og med socialt udsatte. Når det kan lade sig gøre, er det fordi fødevareBanken løser et konkret problem, hvilket også er en eftertragtet service hos mange virksomheder i fødevaresektoren, som ønsker at gøre gavn frem for at sende deres overskudsfødevarer til destruktion, fortæller fødevareBankens direktør Karen-Inger Thorsen:
 
”fødevareBanken er med til at løfte samfundsopgaver inden for madspild og madfattigdom igennem vores kernekompetencer: frivillighed, logistik og social ansvarlighed.  Spild af madressourcer er om noget højaktuelt, og alle har en holdning til det, både vi selv som privat personer og virksomhederne. For erhvervslivet er madspild et stigende problem, og der er et stort pres for, at finde seriøse løsninger til at håndtere det. Det er her, vi i fødevareBanken kommer med et konkret bud: maden anvendes til sit faktiske formål – den bliver spist! På den måde genererer vi gennem vores arbejde en merværdi for virksomheden via eksponering af samfundsansvar over for dens medarbejdere, kunder og øvrige interessenter. ”
 
fødevareBanken, der er en non-profit og apolitisk forening, har siden 2009 omfordelt overskudsfødevarer. Fødevarerne er med fødevareBanken, som indsamler og omdeler gået fra fødevareproducenter, landbrug, supermarkeder og grossister til organisationer, der arbejder for og med samfundets socialt udsatte. Hvad der således var et spild er kommet til gavn for børn, kriseramte kvinder og mænd, hjemløse, stofmisbrugere, psykisk syge og mange andre, der er ramt af afsavn herunder madfattigdommen.
 
Langsigtede partnerskaber om mad og værdi
fødevareBanken er mere end et logistisk mellemled – den tilbyder sine donorvirksomheder et partnerskab, som rækker ud over at bortskaffe deres overskudsfødevarer samfundsansvarligt.
 
”Fødevarevirksomhederne har maden – vi har logistikken, fødevaresikkerheden og modtagerorganisationerne. Det er i denne kontekst, vi møder virksomhederne og kan tilbyde et partnerskab, der giver værdi for begge parter. Værdi, der er essentiel i den videre udvikling og sikring af vores forretninger, ” siger Karen-Inger Thorsen og påpeger, at et partnerskab med fødevareBanken har mange forskellige former: ”I den ene ende af skalaen kan vi gå ind med levering og afhentning af overskudsproduktionen, i den anden kan vi arbejde sammen med virksomheden om involvering af dens medarbejdere og kunder, og vi indgår gerne i langvarige strategiske samarbejder. Uanset hvilken ende af skalaen, samarbejdet befinder sig i, er udgangspunktet dog det samme: hvordan får man udmøntet partnerskabet og kommunikeret det samfundsansvar, som virksomheden ønsker at tage sammen med fødevareBanken. ”
 
Partnerskaber i praksis
Som forening, der i stor grad er baseret på funding og frivillighed - fødevareBanken har ca. 150 frivillige chauffører, der kører ud 6 dage om ugen – har fødevareBanken konstant fokus på sikring af sit økonomiske fundament. VELUX FONDENS 4-årige bevilling har muliggjort at foreningen kan investere i op- og udbygning af de organisatoriske rammer. Et essentielt springpunkt er dog etableringen af partnerskaber, der med økonomiske og kompetencegivende ressourcer er med til at drive fødevareBanken videre mod målet om at være en økonomisk bæredygtig, landsdækkende forening.
 
I fødevareBankens seminar på Responsible Food giver to af foreningens samarbejdspartnere – Kellogg’s og IBM - deres erfaringer videre med aktivering af CSR i forhold til intern og ekstern eksponering til medarbejdere, kunder mv. Som repræsentant for B2C markedet, er Kellogg’s ikke kun en fødevaredonor, men i høj grad en partner hvor fællesprojektet morgenmadsklubberne er i fokus: skolebørn i udsatte områder, får et ordentligt morgenmåltid at starte dagen på. Som en stor spiller i B2B markedet markerer IBM sig som en langvarig samarbejdspartner, hvor tekniske kompetencer er med til at videreudvikle fødevareBankens interne IT systemer og processer såsom foreningens scannersystem, og dermed også fødevarernes sporbarhed. Med udgangspunkt i virksomhedernes samarbejde med fødevareBanken debatteres muligheder og udfordringer i et bæredygtigt partnerskab – ta’ aktiv del i debatten: CSR hvor svært kan det være?
 
 
Responsible Food-konferencen byder på i alt 6 seminarer i tre parallelle blokke, der dækker varekæden fra oprindelse over forarbejdning til forbrug og overskud. De andre fem værter er: Fairtrade Mærket, Sociability, Periamma, DTU Fødevarer og DakaRefood. Sammen med det øvrige program er der således noget at hente for alle med interesse i krydsfeltet mellem ansvarlighed og fødevarer.
 
Responsible Food finder sted d. 26. november i Natur & Biovidenskabelig Fakultet’s festauditorium på Frederiksberg (det tidligere KVL), og gennem gæstetaler, paneldebat, interaktive seminarer, masser af praktiske cases og en markedsplads giver den et unikt billede af ansvarlighedsindsatsen inden for fødevarer i dagens Danmark. Læs mere på www.csr-link.dk.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus