CSR-arbejde er en rejse

Forsikringsselskabet Codan som i dag er ejet af det britiske RSA, er siden starten i 2006 kommet mere og mere i dybden med sit CSR-arbejdet. Og det er en indsats, som hele tiden udbygges.

Sundhed: Medarbejderne skal have adgang til at dyrke motion..

07.09.2009

CSR.dk

Codan har i dag en CSR-strategi, som består af fire fokusområder, nemlig kunder, medarbejdere, miljø og samfund. Målene på de fire områder er præcist formuleret og der måles på det hele. Det sker med en årlig revision, som udarbejdes af Deloitte.

I forhold til kunderne handler det især om nye forsikringsprodukter med en miljøvenlig profil. Hvad angår medarbejderne er et af initiativerne at give dem adgang til frivilligt, socialt arbejde i arbejdstiden. Frivilligt arbejde kan bl.a. bestå i at forberede og deltage i den årlige julefest, som Codan afholder for mennesker, som enten er ensomme eller ikke har råd til at holde jul.

Forberedelserne
”Vi har været aktive på det her område siden 2006, hvor vi startede med at bidrage til indsatsen i RSA, som begyndte i 1999. Samtidig gik vi i gang med at få sat vores eget arbejde i system,” siger Director Jeanette Fangel Løgstrup, Corporate Communications i Codan.

Den første opgave var at finde ud af, hvad Codan allerede gjorde.

”Ja, for vi gjorde jo allerede meget, men vi kaldte det ikke nødvendigvis CSR, og det var heller ikke systematisk. Vi ville sætte struktur på det og samtidig finde ud af, hvad vi gerne ville udover det, vi allerede gjorde.”

Herefter fulgte arbejdet med at formulere mål og visioner og få de rigtige interessenter med dvs. bygningsansvarlige, folk fra kerneforretningen og fra HR.

”Det var en meget vigtig proces at få taget diskussionerne med de rigtige mennesker, brainstormet med dem og taget i dem i ed. På den baggrund udarbejdede vi en strategi, som vi præsenterede for koncernledelsen, så vi også havde dem med ombord,” siger hun.

Det skal være målbart
Jeanette Fangel Løgstrup understreger, at det er vigtigt at turde sætte nogle konkrete mål, at følge op på målene og også kommunikere omkring det, for idet man offentliggør det, så forpligter det, og det skærper ledelsens interesse.

”Hvis du fx har sagt til det omkringliggende samfund, at du vil reducere dit CO2-udslip med fem procent, eller at du vil reducere antallet af flyrejser med så og så meget, så vil det føre til diskussioner i ledelsen, hvis ikke målene bliver opfyldt.”

Hun peger på, at en høj grad af præcision omkring målene gør diskussionerne i ledelsen meget konkrete, og nævner som eksempel, at hvis ikke målene for antal flyrejser er opfyldt, så må man udvide faciliteterne til videomøder.

”Hele etagen deroppe er indrettet til videokonferencer,” siger hun og peger op mod loftet. Den seneste rapportering viser da også, at antallet af flyrejser har udviklet sig, som det skal. Derimod er energiforbruget i bygningernes ikke faldet som planlagt.

CSR-politik skal hænge sammen forretningen
”Da vi beskrev strategien, lagde vi vægt på, at det skulle hænge sammen med det, vi arbejder med som forretning, ellers ville det ikke give mening for vores kunder og vores medarbejdere,” siger hun.

Derfor satte det også gang i tanker om udvikling af nye forsikringsprodukter, som over tid påvirker kunderne til god adfærd. Hun understreger dog, at det tager lang tid at udvikle forsikringsprodukter.

”Det kan være ved hjælp af priserne,” siger hun og nævner som eksempel RSA, som tilbyder et produkt med en form for ”sorte bokse” i kundernes biler.

”Her kan man få en rapport over, om man har kørt miljørigtigt. Det betyder fx, at man ikke speeder op, så det bidrager samtidig til, at man får færre skader, og den vej rundt kan vi skabe incitamenter fx i form af en billigere forsikring. Man kan også forestille sig, at folk køber en grøn husforsikring, og brænder huset så ned, bliver alt erstattet med miljørigtige produkter.”

Et område hvor Codan allerede i dag skiller sig ud er forsikring af elbiler, hvor hun til sin overraskelse kunne læse i Dagbladet Børsen, at de var de eneste, som var villige til at forsikre et større antal elbiler.

Hun peger på, at der er rigtig mange steder, hvor et forsikringsselskab kan påvirke. Dertil kommer, at et forsikringsselskab med sine skadestatistikker har et rigtig godt overblik over, hvor og hvornår der sker skader. Den viden kan bruges forebyggende, hvis den deles med andre, og det er ikke bare til gavn for kunderne, men for samfundet som helhed.

Hun nævner for eksempel klimaskader, hvor Codan har valgt at samarbejde med brancheforeningen om, hvordan de skal håndteres, også her er målet at fremme forebyggende foranstaltninger fra kundernes side ved hjælp af prisstrukturen.

Netop dette bliver da også et af emnerne på forsikringsselskabernes store klimamøde den 17. september.

Grænser for indblanding
”Vi agerer ansvarligt som individer og som selskab,” hedder det i Codans vision. På et spørgsmål om, hvorvidt det også gælder medarbejdernes adfærd uden for arbejdspladsen, svarer Jeanette Fangel Løgstrup:

”Vi har gjort lidt på klimaområdet, hvor vi sidste år holdt en klimauge, hvor vi gav medarbejderne nogle redskaber til, hvad de kan gøre både derhjemme og på arbejdspladsen. Det gentager vi i år. Og så er vi lidt inde at røre ved det i forbindelse med medarbejdernes frivillige arbejde, også selvom det foregår i arbejdstiden.” Endelig nævner hun forskellige sundhedsaktiviteter for medarbejderne, som har ført til, at nogle er begyndt at løbe.

”Vi må ikke gå for langt, ingen må ikke føle sig pressede, men vi bør facilitere aktiviteterne,” siger hun.

”Vi bruger tid på at beskrive og kommunikere, hvad vi gør, og det skaber stolthed hos medarbejderne. Folk var overraskede over, hvor meget vi gør.”

Jeanette Fangel Løgstrup fortæller, at kommunikationen til bl.a. medarbejderne skal være endnu bedre. En pjece og et microsite er undervejs.

Stadig rum for forbedring
”Som forsikringsselskab har vi valgt en meget forsigtig investeringsstrategi og langt hovedparten af vores portefølje er investeret i danske stats- og realkreditobligationer. Vi har ganske få procent investeret i aktier, og her er kravet, at det skal være virksomheder som udviser etisk ansvar,” siger hun og tilføjer, at Codan for øjeblikket er i gang med at kigge på principper for krav til underleverandører. De skal implementeres i år.

”Det er et område, hvor vi ikke er kommet langt nok, men arbejde med ansvarlighed er en rejse, hvor vi kommer længere og længere og hele tiden løfter overliggeren,” slutter hun.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Cabi skal sikre fokus på S'et i ESG-projekt for SMV'er

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus