09.12.2014  |  Klima, miljø og energi

Dansk klimaindsats er verdens bedste

Danmark er igen i år førende inden for klima- og energipolitik, viser rapporten Climate Change Performance Index.

Danmark er verdens bedste, når det gælder vedvarende energi, CO2-udslip, energieffektivisering samt klimapolitik både nationalt og globalt. Det viser rapporten Climate Change Performance Index, som blev offentliggjort ved klimatopmødet COP20 i Lima.

Læs også: FN klar til at uddele klima-milliarder

”Climate Change Performance Index viser med al ønskelig tydelighed, at Danmark i disse år styrker sit globale lederskab inden for klima og bæredygtig energi, og det er virkelig en glædelig nyhed”, siger Søren Dyck-Madsen, klima- og energiekspert i Det Økologiske Råd.

Landendes faktiske klimaindsats
Rapporten, der er udarbejdet af miljøorganisationerne Climate Action Network Europe og Germanwatch, vurderer hvert år verdens lande på deres faktiske indsats for at skære ned på CO2-udslippet og fremme vedvarende energi, energieffektivitet nationalt samt klimavenlig energipolitik på globalt og nationalt plan.

I år har Danmark fået 77,76 point ud af 100 mulige. Vores naboland Sverige fik 71,44 point på grund af en stor indsats for energibesparelser i husholdningerne.

”Det er tydeligvis en kombination af den stærke danske nationale energipolitik, som har 95 procent opbakning i Folketinget, og den faktiske udvikling, hvor Danmark år for år reducerer sin udledning af drivhusgasser, som igen i år er grundlaget for den flotte placering”, vurderer Søren Dyck-Madsen.

Danmark skubber udledningen til Kina
Men der er et forbehold i det danske klimabillede. Rapporten er udelukkende udarbejdet på bagrund af det direkte danske udslip af drivhusgasser fra aktivitet inden for Danmarks egne grænser. Det betyder, at rapporten ikke medtager importerede varer, og dermed ikke dækker danskernes fulde forbrug.

”Vi har et højt forbrug, og vi importerer rigtig mange af de energitunge varer, og herved skubber vi så at sige en del af vores udledning af drivhusgasser til især Kina. Det bør vi have in mente, når vi vurderer den flotte placering”, siger Søren Dyck-Madsen.

Læs også: Concito: Danmarks klimaindsats skal gøres langtidsholdbar

Ifølge det Økologiske Råd ville Danmarks placering være betydeligt ringere, hvis man i stedet baserede opgørelsen på udslippet fra det danske forbrug. 

Se hele rapporten her

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere