Danmark ved et tipping point

Det globale arbejdsmarked vil blive præget af frygt og usikkerhed som følge af automatisering­en, robotter og den 4. industrielle revolution, forudser John Russo. Han vurderer, at det danske arbejdsmarked står godt rustet til at håndtere udfordringerne.

DI Business sætter i de kommende uger fokus på fremtidens digitale samfund – og digitaliseringens betydning for borgere, virksomheder og samfund. Udgangspunktet for serien er magasinet ”Vind Fremtiden”, som er udarbejdet af Mandag Morgen for DI. I magasinet giver en række verdens skarpeste tænkere deres unikke perspektiv på digitaliseringen.

Gang på gang er verden i de seneste år blevet præsenteret for en stribe opsigtsvækkende prognoser for fremtidens jobmarked. Selv om det er umuligt at forudsige præcist, hvor omfattende konsekvenserne bliver af automatiseringen og den øgede brug af kunstig intelligens og avancerede robotter, er dimensionerne af prognoserne så massive, at de alt andet lige er svære at se bort fra:

47 pct. af alle amerikanske job er i fare for at blive automatiseret i løbet af de næste to årtier.

65 pct.  af alle børn, som starter i folkeskolen i dag, kan se frem til en karriere eller job, som slet ikke findes endnu.

Og den 4. industrielle revolution vil koste 5 millioner Job i 15 af verdens etablerede og nye økonomier allerede i 2020.

Tallene stammer fra henholdsvis World Economic Forums rapport 'The Future of Jobs' fra januar 2016, tidligere rapporter fra U.S. Department of Labor samt udgivelsen 'The Future of Employment' fra The Oxford Martin School, Oxford University i England. Det er tal, der favner selve fortællingen om, hvordan morgen­dagens arbejdsliv bliver ugenkendeligt fra i dag.

- Vi ser allerede i dag, at du med robotter og avancerede algoritmer nu kan bygge selvkørende biler, skrive artikler, oversætte tekster og udføre klassiske revisor­opgaver helt uden menneskelig indblanding. Ja, selv tera­peuter og socialrådgivere er ved at blive robotiseret (f.eks. PARO Therapeutic Robot, red.). Det er altså ikke længere kun 'dirty jobs', der bliver erstattet af maskiner. Det er også de veluddannede, som står for skud. Folk med avancerede færdigheder. Det store spørgsmål er derfor, hvad menneskeheden skal lave i denne nye verden? Og hvad er fritid?, siger John Russo, arbejdsmarkeds­professor fra Youngstown State University i Ohio.

Læs også: Historisk vækst booster den teknologiske revolution

Redefinition af vores liv

Russo har bl.a. været med til at skrive bogen 'Steeltown U.S.A.: Work and Memory in Youngstown', der beskri­ver det postindustrielle samfunds udvikling, og han er stærkt optaget af, hvordan vi alle kommer til at skulle redefinere vores liv.

- Selv om du har studeret og har specielle evner, så kan du ikke vide dig sikker. Der er ikke rigtig nogen, der er beskyttet længere, siger han og tilføjer, at Youngstown – som nogle måske også kender fra Bruce Springsteens sang om selvsamme by – kan ses som en slags national metafor for tilbagegangen i arbejdspladser.

- Et sted, hvor det 20. århundredes middel­klasse er blevet en museumsudstilling. Og dermed er Youngstown blevet et billede på USA's historie, fordi det viser, hvordan et steds kulturelle samhørighed bliver ødelagt, når arbejdspladser forsvinder.

John Russo peger desuden på, hvordan det i de 'gode gamle dage' – altså for bare 10, 20 og 30 år siden – kun var dele af kloden eller dele af et lands arbejdsstyrke, som blev berørt af de teknologiske omvæltninger. ­Enten fordi outsourcing til Fjernøsten alene ramte bestemte sektorer, eller fordi produktionen blev lagt om. Det betød, at så snart en industri eller branche forsvandt, så havde arbejdsstyrken allerede fundet over i en anden. Af samme grund har vi i den vestlige del af verden oplevet, hvordan antallet af ufaglærte blev reduceret fra omkring 80 pct. til 12 pct. i løbet af blot 30 år.

- Denne gang er det anderledes. Det er ikke kun i USA og i Europa, at automatiseringen og robotter forandrer fundamentet. Det er globalt. Tag Kina og andre produktionslande, hvor robotter snart er så billige, at de kan konkurrere med det, vi ellers betragtede som billig arbejdskraft. Det vil ændre arbejdsmarkedet i hele verden og skabe usikkerhed og frygt overalt. Samtidig vil de højt­uddannede i den vestlige verden også blive ramt. Så på grund af den teknologiske forskydning og det stigende antal individer helt uden jobsikkerhed og adgang til understøttelse og social sikkerhed kan det føre til politisk og socialt kaos, siger John Russo og tilføjer: Det er ikke nødvendigvis alt sammen negativt. Det er mere en advarsel om, hvad teknologien potentielt indebærer, hvordan den ændrer os og vores liv. Og vær så opmærksom på, hvad det kræver.

Læs også: Kunstig intelligens vil løfte levestandarden

Den særlige danske flexicurity

Vender vi blikket mod Danmark, er der ligeledes rigtig mange job, som er blevet nedlagt. De seneste fem år er der, ifølge den uafhængige centrum-venstre tænketank Cevea, forsvundet 92.000 manuelle job fra danske arbejds­pladser. Men samtidig er der skabt 160.000 nye job, påpeger tænketanken. Så robotter og automatise­ring er altså ikke lig med arbejdsløshed. Og her er vi fremme ved et af de budskaber, som John Russo gerne vil adressere i forhold til en dansk kontekst:

- I Danmark har I den særlige flexicurity-model og et reguleret arbejdsmarked, som skaber en helt anden smidighed og en usædvanligt fleksibel arbejdsstyrke. Men også muligheden for efteruddannelse og hele det sociale sikkerhedssystem gør, at resten af verden i øje­blikket skeler misundeligt til jer. Det er utrolig værdi­fuldt og kan i fremtiden blive afgørende for selve stabiliteten i samfundet, sådan som hele arbejdsmarkedet disrupter nu.

Læs også: Datahåndtering kan ikke prioriteres højt nok

Ulighed skal tages alvorligt

Russo mener i øvrigt, at Danmark på mange måder lige nu befinder sig ved et tipping point: enten overlever den skandinaviske velfærdsmodel – eller også bryder den sammen, hvis der opstår for stor ulighed og der samtidig ikke tages hånd om at omskole folk til de nye job.

- Det kan gå begge veje. Påvirkningen fra den globale konkurrence og måden, som internationale virksomheder organiserer sig på, vil ændre sig. Lad os håbe, at resten af verden kan blive lidt mere som Danmark – og mindre som Amerika, hvor der har ophobet sig en så voldsom vrede i samfundet på grund af de teknologiske forandringer, og restruktureringer, at det naturligvis må give bagslag.

Læs også: Velkommen til en ny guldalder

John Russos råd til Danmark

Hvis der er et område, hvor Danmark har en glo­bal fordel, så er det den høje grad af jobtryghed, vi kender i dag. Men også hele det sociale sikkerhedsnet og smidigheden på arbejdsmarkedet. Og hvis befolkningen skal klare sig på fremtidens arbejdsmarked og turde kaste sig ud i nyt, så er det netop den slags sikkerhed, der er altafgørende.

Det mener John Russo, der kan frygte, at de velkendte skandinaviske velfærdsværdier og de hårdt tilkæmpede gode forhold på arbejdsmarkedet risikerer at blive udfordret i de kommende år:

- Den 4. industrielle revolution kommer til at vende op og ned på alt, hvad der i dag kende­tegner det at arbejde. Derfor kan det blive en kamp at holde fast i de værdier, I hylder. Ligesom det har stor betydning for Danmark, hvordan I organiserer jeres arbejdsmarked og tænker job i fremtiden, siger John Russo og tilføjer:

- Derfor gælder det om at holde fast i det sociale sikkerhedsnet, I allerede har, og bygge videre på det fundament. Men også om at give innovative businessmiljøer mulighed for at udvikle sig og skabe industri-klynger, hvor det er let at dele teknologi og research.

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning