22.10.2019 | Samfund
Indspark: Dansk impact-iværksættermiljø lever - nu skal vi have økosystemet med
Hvordan indfrier vi FN’s 17 Verdensmål, og hvordan skaber vi det bedste økosystem for socialt og bæredygtigt iværksætteri i Danmark? De spørgsmål stiller mange aktører sig på tværs af impact-økosystemet for tiden, og der er brug for gode svar hurtigt.
Vi skal i mål med den bæredygtige omstilling i 2030. Det er simpelthen en kamp, vi ikke har råd til at tabe. Og andre, store gennemgribende verdensproblematikker som klimakrise, hungersnød, sygdomme, manglende adgang til rent drikkevand osv., kan ikke længere overses af hverken iværksættere eller etablerede virksomheder.
Så hvordan finder vi de nødvendige og innovative svar på ovenstående spørgsmål og de underliggende udfordringer? En del af svaret ligger formentlig hos Danmarks nye institut for bæredygtig innovation og iværksætteri, DISIE, og instituttets partnerkreds.
Én af ambitionerne er at samle det fragmenterede danske økosystem af sociale og bæredygtige iværksættere og i fællesskab identificere svar og løsninger på den bæredygtige omstilling. Det skal ske med udgangspunkt i netop iværksætterens forretningsideer, produkter og services.
De gennemgribende samfundsudfordringer, som verdensmålene sætter fokus på, skaber nemlig en markedsefterspørgsel på bæredygtige produkter og løsninger, som giver plads til sociale entreprenører. Ifølge FN’s egne tal er forretningspotentialet i den bæredygtige omstilling frem mod 2030 12.000 billioner dollar.
Men så længe vi ikke sætter målrettet ind, er det fugle på taget.
Lad os samle det fragmenterede impact-økosystem
Så hvad gør DISIE og resten af økosystemet for at skabe samling og finde løsninger på tværs?
Helt konkret har instituttet og en række stærke partnere og nøgleaktører i feltet som Deloitte, Industriens Fond, Den Sociale Kapitalfond, IDA m.fl. taget initiativ til at samle økosystemet til en række udviklingsdage i løsningernes tegn under titlen Days of Impact.
Formålet er at fremme økosystemet rundt om impact-startups i Danmark og diskutere, hvordan barrierer og udfordringer for iværksættere bliver ryddet af vejen. Den første store Days of Impact-event løb af stablen den 2. oktober 2019 i København. Sådan en dag er langt fra nok i sig selv, men med det niveau af koordinering og overblik, der eksisterer i dag, er det et vigtigt skridt på rejsen mod et velfungerende økosystem.
Løsninger på iværksætternes og samfundets udfordringer
Til denne første Days of Impact blev der identificeret en række konkrete udfordringer for iværksætternes muligheder for at skabe reel impact og værdi for samfundet. Og der var mange bud på løsninger fra eksperter og de involverede aktører.
Løsningerne findes bl.a. i:
- nye tværgående partnerskaber,
- mere data og viden om impact-feltet,
- tidligere og flere finansieringsmuligheder,
- bedre adgang for forbrugere til bæredygtige alternativer, og ikke mindst
- bedre kommunikation i og uden for økosystemet
Stor velvillighed på tværs og mange innovative startups
Selvom vi langt fra er i mål, er det positive dog, at udviklingen er i gang, og der viser sig en stor velvillighed på tværs af økosystemet for at gå sammen og levere. Og mens vi arbejder videre på at integrere økosystemet yderligere, og dermed bliver bedre til at understøtte bæredygtige forretningsløsninger på et tidligt stadig, kan vi glæde os over, at innovative impact-startups med bæredygtige forretningsmodeller som Be Resourceful, Eachthing, Kaffe Bueno, The Apple Girl og Impactr allerede nu går forrest og viser vejen mod en bæredygtig fremtid.
Days of Impact skal ud i hele landet
Når vi taler om næste skridt på rejsen mod at udvikle dansk impact-iværksætteri, er det vigtigt, at vi får hele Danmark med. Det er ikke nok, at der sker fremskridt i hovedstaden. Derfor skal Days of Impact udbredes til resten af Danmark i 2020 og 2021.
Den proces har DISIE sat sig i spidsen for, og instituttet er pt. ved at lokalisere og engagere lokale partnere i de fem regioner, så vi sikrer et fremtidigt stærkt og udviklende impact-økosystem på tværs af sektorer, geografiske skel og kompetencer.
Danmark som kommende impact-nation?
Efter den første Days of Impact er afholdt, er den overordnede status på Danmark som impact-nation, at der er et stykke vej endnu. Det er mildest talt for tidligt at trække i den grønne impact-førertrøje og hæve begge arme over hovedet.
Vi har fortsat brug for, at etablerede virksomheder, private investorer, fonde m.fl. tager et større ansvar. Samtidig skal iværksætterne være bedre til at virke mere attraktive ved at klynge sig sammen og skalere op i forhold til størrelse og antal.
Så selvom vi på mange parametre lykkes med at løfte i flok i Danmark, har vi på dette område et forholdsvist stort uforløst potentiale. Ovenikøbet et der kan sikre os den grønne førertrøje i en seminær fremtid. Men det kræver, at vi lægger os i selen og skaber et økosystem omkring nye typer af virksomheder, der måler sig selv og sin succes på flere forretningsmæssige parametre end de klassiske.
Herigennem kan vi som nation blive endnu bedre til at finde løsninger sammen og understøtte den nye generation af sociale og bæredygtige iværksættere og deres forretningsløsninger.
Det danske impact-iværksættermiljø lever. Nu skal vi have økosystemet omkring dem med.