02.12.2015  |  Medarbejder

Dansk jul for 7.500 ansatte og 132 nationaliteter

Indhold fra partner Hvad er dette?

7.500 ansatte med 132 forskellige nationaliteter får i denne måned en julegave fra ISS, og de enkelte afdelinger i virksomheden holder julearrangementer, som de selv sætter sammen på den måde, som passer bedst muligt.

– Vi holder ikke en stor fælles julefrokost. I stedet har de enkelte afdelinger et eget budget, de kan holde julefrokost for. Det er et spørgsmål om det muliges kunst, og vi tror ikke på, at en overordnet finstyring ville føre noget godt med sig, siger HR-direktør Dorthe Rønnau, ISS.

Dorthe Rønnau oplever generelt, at medarbejderne tager godt imod virksomhedens julehøjtideligheder.

– Vi er en virksomhed, der har hjemme i Danmark, og som sådan har vi et kristent fundament. Men folk må selvfølgelig have den tro, de vil, og vores julegave bliver modtaget og givet som en tak for årets indsats mere end som en markering af den kristne tro, siger Dorthe Rønnau.

Vi er en virksomhed, der har hjemme i Danmark, og som sådan har vi et kristent fundament. Men folk må selvfølgelig have den tro, de vil, og vores julegave bliver modtaget og givet som en tak for årets indsats mere end som en markering af den kristne tro.
 

Dorthe Rønnau, HR-direktør, ISS

Vil give til godgørende formål

Ifølge Dorthe Rønnau er der ingen problemer med at forene de danske juletraditioner med virksomhedens mange repræsentanter for forskellige kulturer. De ansatte møder hinanden med gensidig respekt, ligesom der fra virksomhedens side tages hensyn til de ansattes værdisæt.

– Hvis der er mange i en afdeling, der ikke spiser svinekød, skal man selvfølgelig ikke servere flæskesteg. Og hvis der er mange, der ikke drikker alkohol, kan man lave alkoholfri gløgg. Det behøver ikke gøres vanskeligere, end det er, siger Dorthe Rønnau. ?Julegaverne fra virksomheden indeholder heller ikke madgaver, men det skyldes ikke kun, at det er vanskeligt at sammensætte en madkurv, der vækker lykke hos de mange ansatte med vidt forskellig baggrund.

Multikulturel jul

Julegaver ?Virksomheder må give medarbejderne skattefrie jule- og nytårsgaver, så længe markedsværdien for gaven ikke er højere end 800 kr. inklusiv moms (gældende for julen 2014).?For julegaver til en værdi under 800 kr. skal medarbejderen således ikke betale skat af julegaven, med mindre julegaven er kontanter eller et gavekort, der kan ligestilles med kontanter.?Hvis julegaven har en højere værdi end 800 kr. gælder der særlige regler afhængigt af, om medarbejderen også har fået andre personalegaver i løbet af året. ?Husk desuden, at virksomheden kan trække udgiften til medarbejdernes julegaver fra i skat som driftsomkostning.
 
Mangfoldighed kan fremme produktivitet?En rummelig og inkluderende arbejdsplads med respekt for den enkelte medarbejder, uanset alder, køn, nationalitet, seksuel orientering mv. sikrer et godt arbejdsliv for medarbejderne, og øger produktiviteten til gavn for virksomhederne.?Med en virksomheds sociale kapital, hvor tillid, retfærdighed, respekt og samarbejdsevne vægtes højt, vil et godt arbejdsmiljø og kollegaskab opstå karakteriseret ved, f.eks. videndeling, hjælp og støtte, netværk, motivation og involvering. Det vil i sidste ende udmunde i høj produktivitet, kvalitet og innovation til gavn for virksomheden.?
 

– Vi giver julegaver til en værdi af mellem 300 og 400 kr., og det kan f.eks. være vaser, smykker, mobilopladere, tasker eller lysestager. Det har været overvejet, om vi skulle tilbyde vin og chokolade, men det ville også give vanskeligheder i forhold til distributionen. Derfor har vi fravalgt det, siger Dorthe Rønnau. ?Til gengæld har virksomheden planer om at tilbyde medarbejderne at undvære julegaven til fordel for en donation til velgørende formål.

– Vi har fået overraskende mange henvendelser fra medarbejdere, der gerne giver afkald på gaven, hvis pengene i stedet sendes til f.eks. nødhjælpsorganisationer eller andre godgørende formål, så det har vi planer om at tage med i tilbuddet næste år, siger Dorte Rønnau.

Behandl folk ens

I DI’s afdeling for personalejura har julen og andre religiøse højtider ikke givet anledning til henvendelser fra virksomheder med problemer, der ikke har været i den absolutte småtingsafdeling. ?– Mit indtryk er, at det slet ikke er en problemstilling, der er behov for at gøre meget ud af. Virksomhederne holder fast i den kultur, de nu en gang har, og det giver ikke anledning til problemer, så længe man behandler folk ens, siger underdirektør Niels Grøn Seirup, DI.

Derfor lyder anbefalingen fra DI også, at ansættelsen af udenlandske medarbejdere med en anden kultur ikke skal følges af store forandringer i den måde, virksomheder markerer jul eller andre højtider.

– Samarbejdet mellem forskellige kulturer fører helt naturligt til udvikling i virksomhedskulturen, men det fungerer bedst, hvis det får lov at komme naturligt og i respekt for menneskers forskelle, siger Niels Grøn Seirup.

Følg med på DI's Facebook-side, hvor en række arbejdspladser frem til 24. december vil vise, hvordan de holder hul for alle uanset kulturel baggrund.

Mere fra ISS Facility Services A/S

ISS Facility Services A/S

www.dk.issworld.com

CR policy The Corporate Responsibility Policy was approved by the Board on March 1, 20111. PreambleAs a global company and one of the world’s largest private employers with more than 500,000 employees serving 200,000 customers in more than 50 countries,ISS influences the lives of many people and has an extensive interface with societies around the globe. Our long-term sustainable business success,…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere