03.02.2017  |  Klima, miljø og energi

Dansk selskab knækker koden til lagring af klimavenlig strøm

Det danske selskab European Energy har opfundet en metode, hvorigennem man kan lagre klimavenlig strøm fra vedvarende energikilder. Metoden kaldes en ”game changer” i energipolitikken.

20 meter dybe vandbassiner, som varmes op ved at blive tilsat grøn strøm fra vindmøller eller solceller. Sådan lyder opskriften på den metode, der kan sikre lagring af klimavenlig strøm fra vedvarende energikilder.

Metoden går under navnet ’GigaStorage’ og er opfundet af det danske selskab European Energy, som siden 2004 har udviklet og opført vind- og solcelleparker i 12 europæiske lande.

Læs også: Grøn fjernvarme til Aarhus

European Energy har søgt patent på metoden, som skal løse et af de helt store problemer i den grønne omstilling fra kul, olie og gas – nemlig hvordan man lagrer strøm fra vedvarende energikilder.

”Perspektivet i dette er, at vi hurtigt kan skære ned på de fossile brændsler, som vi stadig gør stor brug af. Det samme gælder den store import af biomasse som flis og andet”, siger Knud-Erik Andersen, som er adm. direktør i European Energy, til Ritzau.

GigaStorage til Esbjerg
Metoden fungerer ved, at strømmen fra vindmøller og solceller sendes gennem varmepumper eller elkedler for at kunne varme vandet i de dybe bassiner op, når elpriserne er lave. Når behovet efterfølgende melder sig, og elpriserne er høje, kan man bruge vandet til fjernvarme.

Som det ser ud nu, bliver Esbjerg formentlig den første by, hvor GigaStorage bliver en realitet om to-tre år. European Energy har nemlig sammen med DTU søgt om støtte til et demonstrationsanlæg i den sydvestjyske by.

Esbjergs 1. viceborgmester og direktør for Din Forsyning, Jesper Frost, mener, at metoden kan blive en ”game changer” i energipolitikken.

Læs også: Tøjkoncern vil producere grøn strøm til logistikcenter

”Det er rigtig interessant for os i Esbjerg og vil helt sikkert også være det i resten af landet og resten af verden, hvis det lykkes at få systemet kommercialiseret”, siger han til Ritzau.

Esbjerg har i dag så megen varme i overskud, at det indimellem bliver sendt direkte ud i Vadehavet. Det er en faktor, som GigaStorage vil kunne ændre på.

- KLZ

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere