22.01.2013  |  Kommunikation

Indspark: Her er de fire CSR-megatrends for 2013

Indhold fra partner Hvad er dette?

Tania Ellis, der driver foredrags- og konsulentvirksomheden The Social Business Company, giver her sit bud på de væsentligste CSR-trends i 2013. Den første er "Sæt formål først og tjen penge alligevel". Læs om alle fire trends her.

Megatrend 1. Clear purpose Sæt formål først og tjen penge alligevel.
Det er ikke nok at have til formål at vokse økonomisk eller skabe værdi for ejere/aktionærer eller at forholde sig passivt til samfundsproblemer. Fremover skal kommercielle virksomheder arbejde med formål, der har mere saft og kraft. CSR skal adresseres aktivt ved at blive gjort til del af virksomhedens forretningsstrategi. CSR skal - ultimativt - kobles til virksomhedens kerneydelser, så det bliver en del af virksomhedens forretningsmodel.

Eksempler: Lavpris teleselskabet Call Me og verdens største tæpeflisefabrikant Interface.

Megatrend 2. Corporate engagement – Gør medarbejderne til CSR-chefer.
Top-down tilgangen til CSR kan ikke stå alene. Hvis CSR-politikker og codes of conduct skal vækkes til live, skal medarbejderne med ombord og bidrage aktivt, uanset hvor i virksomheden de sidder. Jeg tænker på såvel økonomiafdeling, marketing, HR og produktion. På den måde bliver CSR-tankegangen masseret ind i virksomhedskulturen, og medarbejderne bliver mere motiverede, når der bliver lyttet til deres ideer til fx energibesparelser. Det er der gode penge i.

Eksempler fra blandt andre Unilever, Walmart og Seven Generation her

Megatrend 3. Collaborative co-creation – Shared value partnerskaber med sociale entreprenører.
Der er ikke længere tale om en klassisk byttehandel – penge vs. værdier. Fremover samskaber man nye løsninger, der både løser samfundsproblemer og skaber økonomisk værdi = corporate social innovation. For mange sociale virksomheder har ikke indfriet deres fulde potentiale, fordi de mangler ressourcer eller kompetencer, og etablerede virksomheder har ofte brug for en saltvandsindsprøjtning af ny energi, værdier eller viden udefra for at kunne forny sig.

Eksempler fra blandt andre OneWorld Health, BRFKredit, Bybi og Baisikeli her

Megatrend 4. Clear communication – Farvel til CSR-rapporten – goddag til de sociale medier.
Ingen læser CSR-rapporterne alligvel (udover jobansøgere, studerende og CSR-konsulenter). Virksomhederne bør bruge de sociale medier, som giver mulighed for at indbygge et feedback loop, så virksomheden ikke bare kommunikerer, hvad de gør, men også kan interagere med sine interessenter – både internt og eksternt. Herhjemme har KMD allerede gjort det. I 2013 vil flere virksomheder følge trop.

Eksempler fra den internationale beklædningsproducent Timberland her

Mere fra TANIA ELLIS – The Social Business Company

TANIA ELLIS – The Social Business Company

http://www.thesocialbusinesscompany.com

Vi inspirerer og hjælper virksomheder med at skabe værdi for både samfund og bundlinje ved at koble forretning med samfundsansvar og innovation gennem vores: Social Business Speaking - foredrag om bæredygtige business trends & praksis. Social Business Academy - kurser og certificeringer for fagfolk, der arbejder med bæredygtighed og CSR…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere