Debatindlæg: CSR er ikke en kommunikations-disciplin

De færreste bureauer har både den nødvendige viden om substansen i CSR og den kommunikative ekspertise til at kunne rådgive kvalificeret om begge dele. Kommunikationsbranchen såvel som CSR-rådgiverne bør lære at skelne mellem CSR og CSR-kommunikation. Det mener de to skribenter, som til hverdag sidder med hver sin af de to opgaver.

08.09.2010

CSR.dk

I enhver krig er sandheden det første offer, og det gælder åbenbart også i konkurrencen om CSR-kronerne. Mange virksomheder påstår nemlig, at de kan rådgive virksomheder om deres samfundsansvar og de kommunikative udfordringer og muligheder men kan de nu også det?

De seneste 20 år er begrebet CSR for alvor blevet etableret i virksomhedssammenhæng, og CSR er blevet genstand for granskning i både akademiske, politiske og naturligvis erhvervsmæssige sammenhænge. Enorme ressourcer er blevet brugt på at kortlægge og systematisere arbejdet med samfundsansvar. Men CSR bliver stadig i alt for mange virksomheder betragtet som staffage og pynt på kransekagen, og så ender CSR med bare at være kommunikation – og så er det faktisk ikke længere CSR. Omvendt er der også en tendens til, at alle CSR-tiltag med vold og magt skal transformeres til PR-historier. Men gode CSR-aktiviteter er ikke per definition gode PR-aktiviteter.

For det er som om, at CSR for en del virksomheder såvel som ivrige kommunikationsbureauer er blevet en kommunikationsdisciplin og en PR-generator, hvis primære formål er at skabe presseomtale af virksomheden. Ikke et ondt ord om kreativitet og opfindsomme aktiviteter, der kan skabe presseomtale. Det er trods alt blandt andet det kommunikationsbranchen skal leve af. Men virksomhedens CSR-aktiviteter må aldrig alene betragtes som kommunikation – det er det for vigtigt til.

Skomager bliv ved din læst
Kommunikationsbureauer kan med god ret rådgive om, hvordan man får CSR-historier over rampen, og CSR-virksomhederne skal selvfølgelig fortsat rådgive virksomhederne om implementeringen af CSR. Men herefter er det vores vurdering, at man skal være forsigtig med, hvad man lover at kunne rådgive (kvalificeret) om.

I debatten om CSR er det vores erfaring, at pærer og bananer blandes sammen, og at sondringen mellem PR – sågar sponsorater - og CSR mildest talt omgås lemfældigt. Grunden til denne signalforvirring, tror vi, er uvidenhed om substansen i CSR og manglende respekt for kommunikationsarbejdet..

Hvor går grænsen for eksempel for en virksomheds ansvar i forhold til børnearbejde i leverandørkæden? Bør man tage udgangspunkt i en interessentanalyse eller forståelse for internationale principper som FNs Global Compact – og hvordan bliver CSR reelt forretningsdrevet og værdiskabende for virksomheden på den lange bane?

Når man i det daglige arbejde stilles over for disse dilemmaer, har vi udarbejdet fem gode råd, som virksomheder bør overveje, inden de kommunikerer deres samfundsansvar:
  • Få defineret dit samfundsansvar. Sørg for, at det ansvar, I beslutter jer for at løfte, hænger snævert sammen med jeres kerneforretning. Og at løfterne er til at indfri i praksis.
  • Djævlen ligger i detaljen. Historier om samfundsansvar granskes i endnu højere grad af jeres omverden – herunder journalister. Derfor skal i være 110 pct. sikre på, at der er hold i jeres løfter om samfundsansvar – og at de reelt bidrager til bæredygtig udvikling.
  • Vær åben om processen. Det kan tage lang tid at få sat jeres samfundsansvar i system, så det er vigtigt at erkende og være åben omkring, at I befinder jer i en proces, der tager tid.
  • Sæt ikke ræven til at vogte høns. Det bør ikke være kommunikations / pr-folk, der i sidste ende vurderer, hvilke historier om samfundsansvar, der skal i medierne. PR og kommunikationsfolk bør naturligvis kvalificere og eksekvere historien – men bør ikke træffe den endelige beslutning om implementeringen af samfundsansvar. Gør CSR til en del af topledelsens måde at lede virksomheden på.
  • Praleri er tilladt. Mange danske virksomheder har en tendens til ikke at ville prale med deres samfundsansvar. Beskedenhed er en dyd, men ikke altid god i kommunikationsøjemed. Fortæl endelig om det ansvar, I har besluttet at arbejde med – så længe I er åbne og ærlige, skal I ikke lægge bånd på jer selv.


Professionalisme, tak
I beskedenhedens navn har vi som kommunikationsfolk i PrimeTime Kommunikation – efter at have produktudviklet og arbejdet målrettet med emnet – måtte erkende, at vi ikke besidder den nødvendige viden til at kunne yde substantiel CSR-rådgivning. På samme måde må vi i GLOBAL CSR erkende, at vi ikke kan yde den optimale rådgivning i forhold til for eksempel pressehåndtering og andre kommunikationsspecifikke discipliner. CSR er ved at smide mælketænderne og blive et seriøst og vedvarende engagement hos erhvervslivet – også hos rådgivningsvirksomhederne – derfor skal det håndteres professionelt fra ende til anden, når virksomheder beslutter at implementere CSR.

Vi anfægter altså på ingen måde vigtigheden af at kommunikere CSR professionelt og ordentligt. Tværtimod. Det er helt afgørende, at samfundsansvaret bliver kommunikeret ud internt og eksternt, ligesom der jo ofte er brug for at begå sig i medierne med såvel gode som dårlige historier. Det er her, at kommunikationsbureauerne kommer ind i billedet.

Men CSR og CSR-kommunikation er altså to meget forskellige begreber, som begge har fortjent at blive håndteret af professionelle, der ved, hvad de taler om.

Hvis du skulle have lyst til at læse mere, se www.csrkursus.dk

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.09.2024CSR.dk

STARK sætter klimatal på varelevering

25.09.2024CSR.dk

En holdindsats til 10 millioner dollar

25.09.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Årets 2 sidste diplomhold i ’Bæredygtig virksomhed’ starter planmæssigt

20.09.2024CSR.dk

Endnu bedre råd om den dobbelte væsentlighedsvurdering

19.09.2024BSR

Sponseret

Investing for Impact: A Leadership Framework for Private Equity Investors

18.09.2024CSR.dk

Virkelig gode råd til den dobbelte væsentlighedsanalyse

17.09.2024L'ORÉAL

Sponseret

L'Oréal får ny nordisk chef

16.09.2024Rambøll A/S

Sponseret

Sådan får du succes med din dobbelt væsentlighedsvurdering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapportering

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

27.09.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Industri
Webinar
Webinar: ESG i Værdikæder - Samarbejde med strategiske underleverandører

Dette webinar stiller skarpt på samarbejde med strategiske underleverandører om ESG og bæredygtighed, og dykker ned i, hvordan virksomheder kan gribe opgaven an.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Miljømærkning Danmark
Webinar
Webinar: Hvordan arbejder de grønne frontløbere med indkøb i den grønne omstilling?

Kom til webinar og paneldebat og hør hvordan nogle af landets førende virksomheder inden for mere bæredygtige indkøb bruger deres indkøbsmuskel i arbejdet med den grønne omstilling.

Dato

30.09.2024

Tid

09:30

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Sep. 30

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

30.09.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie