06.04.2016  |  Samfund

Indspark: Den noget opreklamerede deleøkonomi

I Folketinget var der i torsdags en lang debat om deleøkonomi. Det endte med et hjørnespark. Politikerne vil afvente en undersøgelse, der i bedste fald afsluttes til efteråret.

04. april 2016

I Folketinget var der i torsdags en lang debat om deleøkonomi. Overordnet handlede det om, hvorvidt boligudlejningstjenesten Airbnb skal pålægges at indberette, hvor store beløb danskerne tjener ved at udleje deres bolig gennem denne tjeneste. Det endte med et hjørnespark. Politikerne vil afvente en undersøgelse, der i bedste fald afsluttes til efteråret.

Debatten kom i forlængelse af en nylig beslutning i Folketingets Skatteudvalg om at nedsætte en parlamentarisk arbejdsgruppe, der – ud fra en nytænkende og tværgående tilgang til emnet - skal undersøge mulighederne for at reducere mængden af sort arbejde og for at styrke skattekontrollen heraf.

Der er ingen tvivl om, at mange politikere sætter lighedstegn mellem Airbnb og sorte penge. En del af diskussionen i arbejdsgruppen kommer derfor givetvis til at handle om dette.

I BDO er vi ikke naive. Ligesom politikerne tror vi, at der findes boligudlejere, der snyder med skatten. Men vi tror ikke, at problemet er helt så stort, som nogle forsøger at gøre det til. Sandheden er nemlig, at der skal ganske megen udlejning til, for at indtjeningen kommer over den skattefrie bundgrænse, som politikerne selv har fastsat.

Vi tænker derfor, at politikerne hellere skulle overveje, om ikke tiden er kommet dertil, hvor vi skal lovliggøre noget af det sorte arbejde ved helt generelt at fastsætte en skattefri bundgrænse for fritidsaktiviteter.

Vi finder det tankevækkende, at man fx ved sommerhusudlejning lovligt kan tjene 20.000 kr. om året uden at skulle betale skat, men at man ikke må tjene 1.500 kr. ved at stå i køkkenet, når naboen holder konfirmation, uden at skulle betale skat af hver en krone.

Og endnu værre - at (pensionerede) håndværkere ikke må hjælpe deres børn og svigerbørn med at bygge et hus, uden at de risikerer, at det skattemæssigt klassificeres som sort arbejde. Det kan ikke mange forstå.

Hvad mener du?

Mere fra Kim

Kim Dalgaard

Partner, statsautoriseret revisor

  • kid@bdo.dk
  • +45 63127117
  • BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere