28.10.2022  |  Klima, miljø og energi

Indspark: DER BLÆSER NYE VINDE FOR HAVNATUREN

WWF Verdensnaturfonden og Ørsted forener kampen for klimaet og biodiversiteten i havet. Med afsæt i Nordsøen vil de sammen udvikle og teste nye løsninger, som kan sikre en hurtig udbygning af havvind og samtidig bekæmpe den globale biodiversitetskrise.

Klima-og biodiversitetskrisen er ikke to adskilte kriser, der kan løses hver for sig. Tværtimod, så hænger de uløseligt sammen og påvirker hinanden. Derfor skal løsningerne også gøre det. Det er udgangspunktet for et femårigt, globalt partnerskab mellem WWF Verdensnaturfonden og Ørsted.

Første skridt i partnerskabet tages i den danske del af Nordsøen. Et havområde, hvor hestemuslinger og østers er naturligt hjemmehørende. To arter, der i de sidste årtier er gået kraftigt tilbage på grund af menneskelig aktivitet. Det er en udfordring for havnaturen, da netop arter som østers og hestemuslinger udgør biogene rev, der understøtter biodiversiteten i havet. De er nemlig en kilde til føde, ly og ynglepladser for andre arter.

I samarbejde med forskere fra DTU Aqua vil partnerskabet teste hvordan man kan genoprette økosystemer i den danske del af Nordsøen ved at teste og forbedre metoder til at reetablere bestande af østers og hestemuslinger i stor skala. Projektet bliver nøje dokumenteret for at finde frem til den bedste måde at skalere teknologier og metoder til gavn for havets økosystemer.

Havnaturen under vingen
Erfaringerne fra genopretningsprojektet i den danske del af Nordsøen vil ikke kun komme Nordsøen til gode. Det vil også danne grundlag for, hvordan vi kan forene indsatser for biodiversiteten og klimaet i den fremtidige udbygning af havvind. Den planlagte udbygning af havvind kan potentielt påvirke biodiversiteten negativt, hvis kommende havvindmølleparker bliver opført uden omtanke for naturen. Men hvis naturen er med på tegnebrættet fra start, kan den øgede udbygning af havvind understøtte og endda styrke biodiversiteten i havet.

"Den planlagte udbygning af havvind er helt afgørende for den grønne omstilling, og hvis vi gør det rigtigt, kan udbygningen af havvind give os flere store havområder med en uforstyrret havbund, som både forhøjer biodiversiteten og sikrer ro og føde til fiskene. Danmark er et grønt foregangsland, og nu er vi nødt til at sætte fart på nye og innovative løsninger for, hvordan vedvarende energi og natur kan eksistere side om side på havet. Vores globale partnerskab med Ørsted tager udgangspunkt i danske erfaringer – bl.a. via et naturgenopretningsprojekt i Nordsøen – og vi vil sammen dele vores erfaringer med klima- og naturløsninger med resten af verden,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

For at det kan lykkes på globalt plan, er der behov for en ny tilgang til havplanlægning. WWF Verdensnaturfonden og Ørsted vil arbejde på at fremme den danske og den internationale debat på området. En af partnerskabets ambitioner er at få naturhensyn og naturgenopretning implementeret i fremtidige udbud af havvind fra regeringer verden over, og partnerskabet sætter gang i dette arbejde med et fælles debatarrangement på COP27, hvor førende eksperter vil diskutere den bedste vej frem.

”Danmark er verdensførende inden for vedvarende energi og har gennem årene udviklet mange af de grønne teknologier, der i dag giver os mulighed for at bekæmpe klimakrisen. Nu vil vi udnytte Ørsteds og WWF’s globale førerpositioner inden for vedvarende energi og naturbeskyttelse til sammen at sætte retningen for den globale udbygning af havvind, så den ikke bare sker i balance med naturen, men faktisk styrker biodiversiteten i havet. Biodiversitet og klima er ikke et spørgsmål om enten-eller, det er både-og. Vi har brug for, at regeringer, virksomheder og interesseorganisationer gentænker både rammer og løsninger, så vi kan tackle disse tæt forbundne kriser samtidigt og i fællesskab,” siger Mads Nipper, koncernchef og administrerende direktør i Ørsted.

Ørsted og WWF Verdensnaturfonden vil sammen identificere, udvikle og teste løsninger, der kan genoprette vitale økosystemer i verdens havområder og samtidig arbejde for at udbrede havvind, som ikke kun er i balance med naturen, men går et skridt videre og styrker biodiversiteten.

De næste fem år vil partnerskabet forsøge at vise, at klimakrisen og biodiversiteten ikke er et spørgsmål om enten/eller, men om både/og.

Læs mere om projektet her: www.wwf.dk/orsted og www.orsted.com/wwf

Mere fra Carl

Carl Gustav Lorentzen

Sr Corporate Partnership Manager

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere