02.03.2022  |  Klima, miljø og energi

Indspark: Derfor skal vi stadig bevare et fokus på madspild.

Vi har efterhånden hørt det så mange gange - madspild - men det er stadig relevant at snakke om, hvis man vil gentænke virksomheders forbrug ind i en cirkulær økonomi. Læs med, hvorfor.

I disse uger sætter vi her på CSR.dk fokus på nogle af de indsatsområder, der er at finde inde på Voresbæredygtighed.dk, hvor virksomheder kan skabe mere bæredygtighed. 

Her er der samlet en række indsatsområder, som jeres virksomhed kan sætte ind på og få realiseret - denne gang Madspild. 


Hvad ved vi om madspild? 

Omkring en tredjedel af alle verdens fødevarer ender som skrald. Og det er ikke kun maden, der går til spilde. Det er også alle de ressourcer, der er brugt på produktionen af det – fra vand til land og al arbejdskraften bag. Det koster svimlende beløb i kroner og er årsag til massive udledninger af CO2. Men det største madspild sker, inden maden bliver solgt til forbrugerne, dvs. i processen fra produktion til salg. Det er derfor årsag til, at et af FN's verdensmål, nr. 12, blandt andet har som ambition, at det globale madspild skal halveres inden 2030 (kilde: verdensmaal.org).

​​​De store miljø- og klimamæssige konsekvenser ved madspild, kan alle være med til at undgå. Vi kan højst sandsynligt ikke spise a​​​l den mad, der ellers ville være blevet smidt ud, men udenlandske undersøgelser peger på, at omkring halvdelen af den mad, der ryger i skraldespanden, godt kunne være spist. (kilde: foedevarestyrelsen.dk)

Madspild handler ikke kun om, hvad der går til spilde ​​i hush​oldningerne. Det handler også om spildet i hele kæden, dvs. under dyrkning og produktion, transport, håndtering og indpakning i butikkerne samt tilberedning og servering i restauranterne m.m.​

Mange analyser og rapporter peger på, at reduktionen af forskellige madgrupper giver hver sin besparelse - både økonomisk og CO2 besparelse. Der er dog stor forskel på de forskellige grupper. Eksempelvis kan man spare mere på reduktionen af kød end brød. Derfor er det væsentligt at kigge nærmere på forbrugere og virksomheders forbrug i en sådan grad, at man kan bidrage til denne reduktion. 
 

Hvad kan virksomheder gøre? 

Har jeres virksomhed eksempelvis kantine eller ekstern frokostleverandør, kan I undersøge, om I får de rigtige mængder af mad. Hvis I får for meget mad, kan I måske spare penge og CO2 på at reducere indkøbet. Eller tage stilling til, om I kun vil bruge sæsonvarer og på den måde undgå lang transport fra andre lande.

Hvis I alligevel har overskudsmad, så sørg for, at det ikke bare bliver smidt ud. Det kan stadig bruges. 

Et par hurtige om madspild:

- Brug sæsonvarer for at mindske madspildet
- Sæt jeres egne mål i kampen mod madspild
- Brug lager- og indkøbsstyring for at begrænse madspildet
 

Eksisterende bidrag til reduktion af madspild

Mange virksomheder og leverandører arbejder allerede aktivt med at reducere madspild i alle dets stadier fra produktion til servering. De seneste år har forskere ved DTU bl.a. udviklet og afprøvet en betontype, der helt udelader cement. De har erstattet cement med biopolymerer, dvs. organiske stoffer, der er biologisk nedbrydeligt materiale. Den hidtil mest lovende ingrediens, som forskerne har identificeret og afprøvet, udvindes fra sidestrømme i fødevareindustrien, som de genanvender til at udvinde biopolymerer. En sidestrøm er spildprodukter i en produktion, som typisk bliver regnet som affald. (kilde: dtu.dk)

Det er blot et eksempel på, hvordan man innovativt kan arbejde med madspild, til gavn for andre brancher og fagområder.

Hos Voresbæredygtighed.dk er der allerede samlet nogle af de virksomheder, der bidrager til agendaen om at stoppe madspild, og arbejdet med indsatsområdet Madspild kan startes allerede i dag ved at tage kontakt til nogle af de mest seriøse leverandører på området:

Daka Refood, Combitherm Consumer, Too Good To Go, BETTERBOX

Find mere inspiration til indsatsområder, leverandører og handlemuligheder på Voresbæredygtighed.dk.
Det er gratis at være medlem hos os.

Mere fra Marie

Marie Bergh Lødrup

Rådgiver

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere