20.04.2020 | Navnenyt
DI opruster på klimapolitik med ny vicedirektør

Anne Højer Simonsen kommer fra en stilling som vicedirektør hos DMI. Inden da var hun afdelingschef i Klima-, Energi- og Bygningsministeriet fra 2011-15 og vicedirektør i Energistyrelsen fra 2005-11. Hun har den første arbejdsdag i DI den 1. maj 2020.
DI har ansat Anne Højer Simonsen i en nyoprettet stilling som leder af DI’s klimapolitiske enhed. Hun skal være med til at sikre, at Danmark har en grøn førerposition, og at den går hånd i hånd med vækst og arbejdspladser.
DI tager nu yderligere skridt for at sikre, at erhvervslivet spiller en offensiv rolle inden for klimapolitikken. Det sker ved at ansætte en vicedirektør, som skal arbejde på tværs og sikre, at alle brancher bliver involveret i den grønne omstilling.
DI har ansat Anne Højer Simonsen i den nyoprettede stilling som vicedirektør og leder af DI’s klimapolitiske enhed. Hun vil få bred kontakt til DI’s medlemmer, hvor hun får ansvaret for DI’s udvalg for klima- og energipolitik og vil indgå i tæt samarbejde med DI’s branchedirektører i arbejdet med at sikre, at Danmark har en grøn førerposition, og at den går hånd i hånd med vækst og arbejdspladser. Hun vil især arbejde tæt sammen med branchedirektør i DI Energi Troels Ranis.
- Anne Højer Simonsen ved rigtig meget om klima og klimapolitik. Hun kender de politiske processer ud og ind, hun har et stort netværk, kan kommunikere klart og tydeligt, så man forstår det, og så er hun en dygtig og erfaren leder. Jeg ser derfor rigtigt meget frem til, at vi får Anne med på holdet, siger direktør i DI Kent Damsgaard.
Læs også: Skal din virksomhed vinde DI Prisen 2020?
Offensivt og proaktivt
DI har gennem de senere år løbende styrket indsatsen for klimaet. I efteråret lancerede DI, som de første, en 2030-plan med et bud på, hvordan man kan indfri ambitionen om 70 procents CO2-reduktion og samtidig skabe vækst, velstand og flere arbejdspladser.
Siden november har DI desuden spillet en central rolle i de klimapartnerskaber, der er nedsat af regeringen. Og nu tager DI altså yderligere skridt for at sikre, at erhvervslivet kommer til at spille en offensiv og proaktiv rolle i det klimapolitiske arbejde.
- Vi kan se, at med de mange projekter og ideer, vi har i vores pipeline, vil vi have stor gavn af yderligere ledelseskraft. Vi skal have indfriet de høje ambitioner, og vi skal sikre, at virksomhederne bliver inddraget – på tværs af størrelse, branche og geografi, siger Kent Damsgaard.
Læs også: DI: Sådan genopretter vi dansk økonomi og skaber 30.000 arbejdspladser
Virksomheder skal skabe forandringerne
Med den nyoprettede stilling sikrer DI, at alle typer virksomheder og alle brancher aktivt og tæt bliver involveret i de mange nye indsatser, som skal bidrage til Danmarks grønne førerposition.
- Det er i praksis virksomhederne, der skal skabe mange af forandringerne, og her er det en kæmpe motivation for mig, at DI er helt tydelige på, at den grønne omstilling skal favne både klima, arbejdspladser, vækst og velstand, siger Anne Højer Simonsen.
Strategi & ledelse

Virksomhederne vil gerne klimaomstille sig – men mangler viden og redskaber
For første gang viser en undersøgelse, hvor langt de danske produktionsvirksomheder er med den grønne omstilling. Virksomhederne vil gerne tage mere ansvar for at blive klimavenlige, men godt halvdelen af virksomhederne mangler lige nu både redskaber og viden for at omstille sig.
Indhold fra partner
Samfund

Rekordstor bevilling skal hjælpe flere syriske flygtninge i job
En bevilling på 200 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden skal hjælpe syriske flygtninge i Jordan i job.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

DI: Nyt EU-forslag om virksomhedsansvar bør ikke kobles med vidtgående krav til selskabsledelse
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

DI skal hjælpe syriske flygtninge ind på arbejdsmarkedet i Jordan
DI skal i nyt projekt hjælpe arbejdsløse syriske flygtninge i Jordan med job og uddannelse. Novo Nordisk fonden målretter 200 mio. kr. til indsatsen.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

Lovudkast: Hundredevis af danske virksomheder skal kunne sagsøges for menneskeretskrænkelser
Danske virksomheder gør en kæmpe indsats for at sikre ansvarlighed og bæredygtighed i deres værdikæder - både i relation til menneskerettigheder, miljø, klima og anti-korruption. Vi har også fantastiske danske organisationer som Dansk Initiativ for Etisk Handel - DIEH og Global Compact Network Denmark, der arbejder for samme mål sammen med virksomheder, fagbevægelse og NGO'er.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

To røde kort til Europa-Kommissionen: Nyt regelsæt for selskabsledelse er igen skudt til hjørne
Europa-Kommissionens planer om indgreb i medlemslandenes regler for selskabsledelse er skudt til hjørne. Blandt andet på baggrund af massivt pres fra Dansk Industri, der jubler over udviklingen.
Indhold fra partner