Don’t waste your piss!

Plakater med unge mænd, der står med ryggen til og bukserne nede om knæene, har hen over sommeren været årsag til panderynken og smil hos mange.D. 8. december er kampagnen en blandt flere stærke cases om innovative partnerskaber på halvdagskonference

10.10.2015

Lars Münter, CSR.dk

Det er Landbrug & Fødevarer, der er ophavsmanden, og med kampagnen fik brancheorganisationen sat solidt fokus på bæredygtighed, miljø og musik under årets Roskilde Festival.

"Det handler om recirkulation og at få ressourcerne tilbage fra byerne til landet", siger Leif Nielsen, kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer, og fortæller hvorfor lige netop Roskilde Festival blev valgt som omdrejningspunktet for den meget synlige kampagne med det for nogen provokerende navn ”Don’t Waste Your Piss”:

”Roskilde Festival er en stærk platform til at sætte fokus på bæredygtige budskaber, og alene navnet ’Don’t Waste Your Piss’ er som skræddersyet til festivalen. Når talen falder på festivalen, ser vi jo alle billedet for os af unge mennesker, der lader deres vand, og festivalen har vitterligt et stort problem med det. Har du været på festivalen, har du også bemærket den gennemtrængende lugt af pis. Men Roskilde Festival har samtidigt en vilje til at skille sig ud og tage utraditionelle metoder i brug, og bæredygtighed har meget høj prioritering for dem. I det hele taget er der så mange sammenfaldende interesser mellem vores kampagne og festivalen, at det var oplagt for os at spørge dem, om de ville samarbejde med os om projektet. Og det ville de gerne. Resten er historie, som man siger.”

Leif Nielsen er sammen med Christina Bilde, talskvinde for Roskilde Festival, vært for halvdagskonferencen om de mange innovative partnerskaber, som festivalen lægger jorde til, og kampagnen er en del af.
 
Landbrug & Fødevarer repræsenterer en stor del af fødevareklyngen, der med en eksport på over 156 milliarder kroner årligt og 169.000 beskæftigede er et af Danmarks vigtigste erhverv. Det stærke ophæng i landbrugssektoren har i stadigt større grad sat organisationen i et modsætningsforhold til den stigende urbanisering, og det er ikke kun, fordi den næres af en affolkning landområderne uden for byerne. Byen suger som en magnet råstofferne på landbrugets gode jorde til sig og leverer som tak kun affald tilbage.

En del af et biobaseret kredsløb
Det forhold vil Landbrug & Fødevarer gerne ændre på og har derfor givet sig selv den opgave at få byboerne til at se sig selv som del af et biobaseret kredsløb, hvor de modtager landbrugets varer i uforarbejdet eller tilberedt form og – ikke bare billedligt talt – ud af den anden ende leverer et produkt, der igen kan indgå i landbrugets produktion.
 
”I bund og grund skal vi udvikle samfundet i en mere biobaseret retning, hvis vi skal komme til at leve bæredygtigt. Vi skal lære at se alle vores ressourcer i et cradle-to-cradle perspektiv,” siger Leif Nielsen og fortæller videre, at Don’t Waste Your Piss-kampagnen er en vej til at gøre intellektuelt stof folkeligt: ”Kampagnen er ikke vores første projekt med Roskilde Festival. For par år siden lavede vi en anden kampagne, der hed ’Fra lort til lys’, og den var bestemt heller ikke kedelig, men den gik henover hovedet på folk. Derfor har vi slået denne kampagne op i storskala og lader tusindvis af liter pis fra festivalen blive forarbejdet og kørt på landbrugsjord, så det med en godt gødet byg igen kan indgå i øl. Når pisset kommer fra festivalen, er der jo stor sandsynlighed for, at der er øl i det, og derfor kalder vi det ’beercycling’.”
 
Som for så mange andre projekter, der er på nyskabende vis vender tingene på hovedet, har det ikke været problemfrit for Landbrug og Fødevarer at søsætte urinindsamlingen. Leif Nielsen fortæller med et smil, at de kun arbejder med godkendt tis, for det produkt, de leverer, skal være godkendt til anvendelse som gødning på landbrugsjord. Det har været en tung proces. Til gengæld oplever de nu en efterspørgsel fra andre festivaler, og derfor ser Leif Nielsen ingen grund til at stoppe foreløbigt:
 
”Beercyclingen tager en rum tid, men det er jo en god fortælling, at menneskeligt affald kan genbruges og endda maltes og blive til god øl,” oplyser Leif Nielsen og peger med tilfredshed på, at de har fat i den lange ende med netop øl i forhold til bysamfundene: ”Don’t Waste Your Piss-kampagnen er lavet for at få det sat på dagsordenen, at de store byer skal genanvende deres ressourcer lokalt. Det er har meget stor betydning, hvis vi vil bevare landbruget i Danmark. For ved siden af urbaniseringen sker der også en udflytning af landbrugsproduktionen til andre dele af verdenen. Det er dårlig bæredygtighedsøkonomi, for så skal vi flytte produkterne over meget store afstande, alt imens ressourcerne ikke føres tilbage igen. Lykkeligvis er kampagnen gået over al forventning, og vi har fået omtale i en lang række internationale medier, og nyheden er løbet viralt over hele verden.”

Innovation og partnerskaber
Bag arrangementet står CSR LINK som initiativtager og facilitator. Mødet afholdes i Roskilde Festivals ånd med masser af interaktivitet og praktiske eksempler på innovation. Foruden inspiration garanterer CSR LINK, at deltagerne får en vifte af kulinariske oplevelser med sig hjem.
 
Det hele afholdes på Axelborg d. 8. december kl. 13 – 18 og byder på en stribe af innovative partnerskaber med Roskilde Festival i centrum. Blandt de medvirkende virksomheder og organisationer er: CBS, Det Runde Bord, SuperBrugsen, Lovespring, Naturmælk, Husbryggeriet Jacobsen, Dropbucket, Hansen Is, Rockwool, Verdens Bedste Nyheder, AskovFonden og ikke mindst, naturligvis, Landbrug & Fødevarer og Roskilde Festival.

Læs mere og tilmeld på CSR LINK’s hjemmeside, www.csr-link.dk

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

20.08.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Bæredygtighedsakademiet

19.08.2024CSR.dk

Eksplosiv - og tiltrængt - vækst i danskernes elbilopladninger i udlandet

16.08.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nye kurser: Sådan bliver dine medarbejdere til bæredygtighedseksperter

08.08.2024CSR.dk

Debat: Cirkulær økonomi er ambitiøst, men prisen værd

01.08.2024CSR.dk

Nye EU-initiativer skal gøre det lettere og mere bæredygtigt at rejse med tog

01.08.2024CSR.dk

Nyt AI-værktøj skal gøre det nemmere at finde rundt i byggereglerne

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

02.09.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus