DR sætter fokus på sundt arbejdsliv

Danmarks Radios tv-program ”Sundhedsmagasinet” sætter fokus på det sunde arbejdsliv. DI hilser fokus på et vanskeligt emne velkomment.

Værterne Peter Qvortrup Geisling og Lillian Gjerulf Kretz på ”Sundhedsmagasinet” på DR1 vil sætte fokus på det sunde arbejdsliv..

06.02.2017

Sponseret

Felix Bekkersgaard Stark, Dansk Industri

Hvordan sørger danskerne for, at både kroppen og hovedet kan holde til at gå på arbejde? Og hvad gør vi for, at det er både meningsfuldt og sjovt at gå på arbejde?

Det vil værterne Peter Qvortrup Geisling og Lillian Gjerulf Kretz på ”Sundhedsmagasinet” på DR1 sætte fokus på.

- Vi bruger meget af vores tid på vores arbejdsplads, og arbejdet har kæmpe indflydelse på vores helbred. Derfor er vi nysgerrige efter at undersøge, hvad danskerne gør for at skabe et sundt arbejdsliv, siger Peter Qvortrup Geisling.
 

Velkomment program


I DI hilser chefkonsulent Jan Lorentzen programmets fokus velkomment.
- Vi har i samarbejde med fagforeningerne løbende fokus på sundhed på danske arbejdspladser. Det er et vanskeligt emne, som skal behandles forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads. Der findes ikke noget ”one size fits all”, og man kan f.eks. hurtigt komme til at bruge mange ressourcer på tilbud, der så kun bliver benyttet af dem, der i forvejen har stort fokus på sundhed. Det kan der også være gode fordele ved, men der hvor det virkelig rykker er jo, når man også når dem, der ikke prioriterer sundhed, siger Jan Lorentzen.
 

Sundhed gavner bundlinjen


Han mener, at sundhed skal tænkes sammen med arbejdspladsens arbejdsmiljøindsats.

- Hvis man har en arbejdsplads med mange tunge løft, er det vigtigt at se på mulighederne for variationer i belastninger og arbejdsstillinger, og i tillæg hertil kan det være en god idé at tilbyde træning af de belastede muskler. Hvis man har et kontormiljø med stillesiddende arbejde, kan det være en god idé at have fokus på bevægelse, sund kost og ergonomi, og hvis man har en arbejdsplads med høj stressbelastning, kan man i supplement til arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø give medarbejderne mulighed for motion og tilbyde kurser i stresshåndtering , siger Jan Lorentzen.

Vigtigst er det ifølge chefkonsulenten, at tiltagene udvikles i samarbejde med de ansatte.

- Hvis man virkelig skal have gavn af en sundhedsindsats, er det altafgørende, at medarbejderne kan se værdien i det, og at man ikke bliver formynderisk. Derfor anbefaler vi, at man udvikler tiltage i samarbejdsudvalgene og lytter grundigt til, hvad de ansatte efterspørger. Gør man det, kan det ikke bare gavne medarbejdernes helbred men også virksomhedernes bundlinjer, fordi sygenærvær og sygefravær reduceres, siger Jan Lorentzen.

Hvis du er glad for dit arbejde og synes, at du har et sundt arbejdsliv, kan du tilmelde dig Sundhedsmagasinets konkurrence om, hvem der har det sundeste arbejdsliv via link i artiklen Har du Danmarks sundeste arbejdsliv? 

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning