20.05.2016  |  Samfund

Indspark: Efterlysning: Dansk erhvervsliv på Women Deliver Konferencen

Women Deliver er netop overstået og det danske værtskab kan være stolte over at have samlet globale aktører om så central en dagsorden for bæredygtig udvikling: kvinder og piger. Én vigtig aktør var dog savnet på konferencen, nemlig dansk erhvervsliv.

Women Deliver… and more than babies! Med disse ord åbnede Women Deliver, verdens største konference om kvinder og pigers rettigheder, sundhed og trivsel. Henover fire dage har Bella centret været centrum for verden og summet af energi, engagement og enorm brainpower fra de flere end 5700 kvinder og mænd, der har deltaget på konferencen.

Det har været en intens uge, hvor jeg sammen med de øvrige deltagere, unge som gamle, har diskuteret, reflekteret og fået indsigt i bredden og dybden af de problemstillinger, der er årsag til at kvinder og piger ikke får udnyttet deres fulde potentiale - både i nord og syd.

Kvinder & piger er centrale for udvikling
På konferencen blev ét centralt fokusområde vendt og drejet og diskuteret fra alle vinkler: FN’s 17 universelle og sammenkoblede bæredygtighedsmål med særligt nedslag på ligestilling, fattigdom, uddannelse, sundhed og ikke mindst partnerskaber. Ugens budskab, der blev gentaget igen og igen var behovet for øget samarbejde, dialog og partnerskaber. For uden samarbejde mellem regeringer, politiske aktører, civilsamfund, NGO’er og virksomheder vil vi være ude af stand til at levere på 2030-dagsordenen for social, økonomisk og miljømæssig bæredygtig udvikling. Og i centrum for denne gennemgribende udvikling står kvinder og piger, hvis potentiale skal have luft under vingerne gennem langsigtede sociale, økonomiske og uddannelsesmæssige investeringer.

Taget i betragtning, at brobygning og tværfagligt samarbejde var i fokus på konferencen så erkender jeg, at det var ærgerligt at se så få danske virksomheder tilstede på konferencen, hvor FN, Verdens Banken, internationale organisationer og virksomheder, kendte og kongelige tog ordet og inviterede indenfor til dialog om konkrete problemstillinger og praktiske løsninger.

Vi er mere end blot et værtsland
Forud for Women Deliver konferencen bragte Politiken et fælles debatindlæg mellem Dansk Initiativ for Etisk Handel, Sex & Samfund og 3F. I debatindlægget mindede vi hinanden og danskerne om, at vi på mange måder er et foregangsland for kvinders rettigheder, sundhed og trivsel. Selvom vi er langtfra i mål med ligestilling i Danmark, syntes vi alligevel, at der var god grund til at trække på vores egen historie og erfaring på Women Deliver konferencen.

Jeg mener ikke, at den danske historie og erfaring med praktiske løsninger, konstruktiv dialog, samarbejde og partnerskaber kom tilstrækkeligt i spil på konferencen. Og den helt store aktør, som udeblev var danske virksomheder, som ikke udnyttede den fantastiske platform, som var Women Deliver, til at gå i dialog og belyse deres egne forretningsdrevet CSR indsatser, viden og knowhow med at skalere op, og på ansvarlig vis overføre danske forretningsmodeller til udviklingslande og vækstøkonomier. Dog skal Dansk Industri have kredit for deres deltagelse på konferencen med fotoudstillingen, Women Empower Business, der illustrerede Toms, AAK, aiayu, Froosh, Danfoss og Oranas indsatser, der blandt andet er målrettet kvinder og pigers udvikling. 

Næste skridt
Jeg ser tilbage på en fantastisk uge, hvor jeg har debatteret og reflekteret, fået fornyet indsigt og udsyn, mødt beundringsværdige kvinder og mænd og bygget bro på tværs af kulturer, religioner og overbevisninger med det formål at kaste lys på kvinder og pigers udvikling. Jeg forlader Women Deliver konferencen med en tro på, at vi i fællesskab og gennem samarbejde kan levere på de nye FN mål og skabe bæredygtig udvikling blandt piger, drenge, kvinder og mænd. Det kræver dog, at vi alle rykker tættere sammen i bussen og indgår i dialog om ansvarlighed og måder, hvorpå vi i højere grad kan koble social og forretningsmæssig udvikling til gavn for alle. Jeg tager blandt andet den overbevisning med mig i mit og DIEHs arbejde for ligestilling og vækst i 3Fs nye tænketank.

Mere fra Andreas

Andreas Nielsen

Project Assistent

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere