Energiaftale i hus

En længe ventet energiaftale er netop indgået mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny Alliance. Aftalen sikrer blandt andet bedre vilkår for vindmøller og anden vedvarende energi som biomasse og biogas. Partierne er enige om, at vedvarende energi i 2011 skal dække 20 procent af Danmarks energiforbrug.

22.02.2008

CSR.dk

Den nye energiaftale, som netop er indgået mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny Alliance, sikrer blandt andet bedre vilkår for vindmøller og anden vedvarende energi som biomasse og biogas. Partierne er enige om, at vedvarende energi i 2011 skal dække 20 procent af Danmarks energiforbrug.

Aftalen er allerede nu blevet kritiseret for et lavt ambitionsniveauet. Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) giver dog udtryk for tilfredshed.

”Jeg er særdeles godt tilfreds med, at det er lykkedes at få en bred, ambitiøs aftale om de næste mange års energipolitik. Vi hæver tilskuddene til vindmøller, biogas og biomasse. Aldrig har det danske samfund udbygget så meget med vedvarende energi, som vi gør i disse år. De kommende år vil vi udvide massivt med vindkraft i Danmark, især på havet. Alle er tjent med, at der er skabt stabile rammer for investeringer i vedvarende energi. Vindmølleejere kan slutte deres møller til fra dette øjeblik og få den nye afregningspris. Nu rykker vi”, siger hun.

”Med den nye energiaftale går Danmark forrest med en offensiv indsats. Vi trækker på en lang række teknologier: Vindmøller, elbiler og varmepumper. Vi stiller nye krav til kraftværker og elselskaber. Overalt skal der sættes ind. Det skal gennemsyre hele vores samfund: Fra måden, vi bygger huse på, hvordan vi oplyser vore hjem, hvor varmen i radiatoren kommer fra, til om bilen kører på vindmøllestrøm eller gammeldags benzin. Det har betydning for industri, for institutioner og organisationer. For hver enkelt borger,” siger Connie Hedegaard.

Udover at hæve afregningspriserne på strøm fra landvindmøller, biomasse og biogas markant er partierne enige om at rejse 400 MW nye havvindmøller inden 2012. Der oprettes en erstatningsordning for naboer til vindmøller. Samtidig styrkes indsatsen for at spare på energien markant: I 2020 skal energiforbruget være faldet fire procent i forhold til 2006.

Brintbiler fritages for afgifter, det samme gælder elbiler frem til foreløbig 2012, og der bliver afsat en pulje på 35 mio. kr. til forsøg med elbiler. Til forsøg med bølgekraft og solceller m.m. afsættes 25 mio. kr. om året de næste fire år. Regeringen og Dansk Folkeparti ønsker en markant styrkelse af indsatsen til forskning, udvikling og demonstration inden for energiteknologi til i alt 750 mio. kr. i 2009 og til 1 mia. kr. fra 2010, og man vil tage dette op i forbindelse med udmøntningen af globaliseringsmidlerne.

”Danmark ligger i front i verden, og det vil vi blive ved med: I 2025 vil vores samlede energiforbrug ikke være steget i 50 år. Vi har sat dagsordenen i Europa for omstillingen til en både miljørigtig og sikker energiforsyning. Vores sigtelinie for vedvarende energi frem mod 2020 bliver en lineær udbygning mod det mål, som EU giver os. Med aftalen i dag viser Danmark, at vi selv går foran og gennemfører den nødvendige energipolitik,” siger Connie Hedegaard.

Meromkostningerne er opgjort til ca. 1,7 mia. kr. årligt i 2011 og 2,5 mia. årligt i 2012.

Frem til 2011 får partierne bag aftalen årligt en status for udviklingen i mål og igangsatte analyser. Inden udgangen af 2010 skal det drøftes, om der er behov for at sætte flere initiativer i gang.

Uddybning følger.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

29.08.2024CSR.dk

Gedigen voksenskældud i kampen for genanvendelse

28.08.2024CSR.dk

Genbrug af træ skal væk fra nulpunktet

23.08.2024CSR.dk

“Cool Blue Future” samler otte lande i indsats for havmiljø

23.08.2024CSR.dk

Inspiration til arbejdet med biodiversitet

23.08.2024CSR.dk

Forskere fjerner farlig kemi fra tekstilproduktion

22.08.2024Denteks A/S

Sponseret

Denteks upcycler tekstiler, for at din restaurant kan reducere mængden af affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

02.09.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus