22.02.2017 | Klima, miljø og energi
Energiproduktion i vandselskaber
Indhold fra partner Hvad er dette?
Det er for vandselskaberne ikke en nyhed, at der er energipotentiale i deres vandaktiviteter. Dette er vandsektoren allerede i fuld gang med at omdanne til ren energi og råstoffer, hvilket bl.a. ses i flere ingeniørudarbejdede rapporter.
Energiproduktion i vandselskaber har nu også fået politisk medvind i form af ”bekendtgørelse om vandselskabers udnyttelse af egne energiressourcer”, som opbløder selskabernes muligheder for at udvinde energi fra vandaktiviteterne. Bekendtgørelsens konsekvenser, som trådte i kraft den 1. januar 2017, gennemgås i det følgende.
Nemmere administration
Bekendtgørelsen gør det først og fremmest lettere at producere el, ”ved anlæg som alene anvender vandselskabets egne energiressourcer fra hovedvirksomheden”. Sådanne anlæg som er ejet af vandselskaber, anses ifølge bekendtgørelsen nu som ”mindre anlæg eller mindre omfattende aktiviteter” efter elforsyningsloven, hvilket bemyndiger ministeren til at fritage aktiviteten fra dele af elforsyningslovens bestemmelser, herunder:
- krav om selskabsmæssig adskillelse mellem ”elaktiviteter” og ”andre forsyningsaktiviteter”
- krav om modregning ved, samt forbud mod, anvendelse af midler fra elaktivitet til vandaktivitet
Elproducerende vandselskaber er herefter fritaget fra at indhente dispensation fra Energitilsynet, som tidligere var nødvendig. Der er som sådan blot tale om regler der tillader hvad der i forvejen var tilladt i praksis – men samtidig letter administrationen ved disse aktiviteter.
Derudover er kravet om regnskabsmæssig opdeling ikke gældende for de nævnte typer energiproduktion med mindre produktionen sker som tilknyttet virksomhed.
Grundlæggende er det yderst fordelagtigt, at energiproduktionen foregår hos det selskab som selv kan anvende størstedelen af energien, henset til de afgiftsmæssige forhold (som ikke behandles nærmere i denne artikel).
Varmeproduktion
Såfremt vandselskaber producerer varme ved anvendelsen af egne energiressourcer, er det fortsat gældende, at såfremt produktionen ikke overstiger 0,25 MW, ikke sker med henblik på opvarmning af bygninger eller lignende, er produktionen ikke omfattet af varmeforsyningslovens definition af et kollektivt varmeforsyningsanlæg.
I så fald vil vandselskabers varmeproduktion indeholde følgende begrænsninger:
- Eventuelle overskud kan ikke anvendes til andet end vandrelaterede aktiviteter pga. hvile-i-sig-selv-princippet.
- Aktiviteten underlægges effektiviseringskrav, da denne er en del af hovedvirksomheden.
Der er ved bekendtgørelsen ikke foretaget ændringer i forhold til ovenstående hidtil gældende ret.
Hovedvirksomhed og egne energiressourcer
Idet bekendtgørelsen alene åbner op for energiproduktion ved anvendelse af vandselskabers egne energiressourcer fra hovedvirksomheden, er det væsentligt for vandselskaberne at sikre sig, at energiressourcerne stammer fra netop hovedvirksomheden. Vandselskabers hovedvirksomhed er under tiden defineret som den naturlige vandaktivitet.
Det fremgår af ”vejledning om vandselskabers deltagelse i tilknyttet virksomhed”, at vandselskabers udnyttelse af energi fra fx spildevandsslam eller restvarme indgår som en del af hovedvirksomheden.
Energistyrelsen blev under høringen til bekendtgørelsesforslaget spurgt til fortolkningen af ”vandselskabets egne energiressourcer fra hovedvirksomheden”, hvor det bekræftedes, at tilsætning af ”små mængder” organisk affald med henblik på optimering af behandlingen af spildevandsslam ikke skal sidestilles med konventionel affaldsforbrænding eller behandling.
Anden energiproduktion, fx solceller
Der er i bekendtgørelsen ikke medtaget øvrig energiproduktion end anvendelse af egne energiressourcer. Det er derfor fortsat gældende, at vandselskaber ved etableringen af f.eks. solceller bliver omfattet elforsyningslovens krav om selskabsmæssig adskillelse og modregning mv. Der kan anmodes om dispensation herfra hos Energistyrelsen, såfremt produktionen har et ”mindre omfang”. Begrebet ”mindre omfang” er ikke nærmere defineret i praksis, men i høringsnotatet nævnes, ”Det er ikke hensigten […] at muliggøre eksempelvis etablering af større vindmølle- eller solcelleanlæg på vandselskabets arealer med henblik på salg af energi til andre”.
Det skal endvidere holdes for øje, at dispensationen alene gives fra kravet om selskabsmæssig adskillelse. Aktiviteten vil derfor fortsat være omfattet af modregningsbestemmelserne samt kravet om regnskabsmæssig adskillelse i elforsyningsloven. Der kan dog søges om dispensation fra den regnskabsmæssige adskillelse ved Energitilsynet, som ved opnåelse indebærer, at solcelleaktiviteten skal henregnes til hovedvirksomheden og dermed indirekte vil være undtaget fra elforsyningens modregningsregler.
Sammenfatning
Bekendtgørelsen om vandselskabers udnyttelse af egne energiressourcer har taget stilling til en del af det energipotentiale der foreligger hos vandselskaber. Det er således med bekendtgørelsen lettere at etablere elproduktion ved anvendelse af egne energiressourcer.
Bekendtgørelsen ændrer i det væsentligste ikke retsstillingen vedrørende varmeproduktion og anden energiproduktion.
Kontakt os
Kim Kirk Kaiser, tlf. 2529 4587
René Lønne Ventzel, tlf. 2529 6563
Mads Neistskov, tlf. 2529 3329
Klima, miljø og energi

Bæredygtige Combineering: Fra Entrepreneur Of the Year til milliardsalg
Bæredygtighed betaler sig. Combineering, der sidste år vandt EY Entrepreneur Of The Year i kategorien Bæredygtighed, blev i år solgt til britiske Reconomy Group for knap 1,5 mia. kr. Virksomheden udvikler specialiserede genanvendelsesmetoder og innovative løsninger, der hjælper andre virksomheder med at reducere deres affald og CO2-udledning.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Danmark i top-3 på globalt energiindeks
Nye beregningsmetoder gør Danmark til højdespringer i globalt energiindeks. Det skyldes blandt andet Danmarks offshore wind-programmer og projekter omkring power-to-x.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Sustainability Awards uddeler ny pris
Ønsket om at honorere virksomheder, der tager ansvar for deres væsentlige miljøpåvirkninger, er baggrunden for en ny transitionspris, der i år uddeles ved Sustainability Awards
Indhold fra partner
Supply chain

Virksomheder, tag stilling ud fra data i forsyningskæden
Der er kommet større fokus på dokumentation i forhold til virksomheders CO2-udledning, generel miljøpåvirkning og sociale forhold. I takt med at disse dokumentationskrav – som også bliver til decideret lovgivning på flere områder - breder sig længere ud i forsyningskæden, stiller det større krav til ikke blot virksomheden selv, men også underleverandører – og underleverandørers underleverandører...
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

EY vil aflaste Danmarks el-net ved at flekse strømforbruget i hovedsædet
EY tilbyder nu at stå standby for at balancere el-nettet med 571 MWh om året. I det danske hovedsæde på Frederiksberg skruer revisions- og konsulentvirksomheden ned for fire ventilationsanlæg og to komfortkøleanlæg, når elnettet er særligt belastet. Det svarer til, at Danmark i en krisesituation vil kunne undgå at tvangsafbryde strømmen til 600 husstande.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

EY Danmark er ISO 14001-certificeret
EY i Norden har nået endnu et vigtigt skridt i bæredygtighedsarbejdet med ISO 14001-certificeringen af EY’s nordiske miljøledelsessystem.
Indhold fra partner