02.10.2016  |  Klima, miljø og energi

Eniig Energi deler viden om forandring i Afrika

Indhold fra partner Hvad er dette?

En lys idé om ansvarlig udvikling i Uganda har sikret nye kompetencer og erfaringer hos Danmarks tredjestørste energiselskab. Fra idé gik man til projekt – og nu til større planer.

Fra en simpel tanke; ”Kunne vores viden om lys ikke hjælpe nogle andre – og aktivere vores kunder samtidig?” fik projektleder Helle Pasgaard fra Eniig Energi inspiration til et mere omfattende engagement i Afrika end det sponsorat, som Energinord den gang havde i Zoologisk Have i Aalborg. Projektet er siden fusionen for nylig vokset med ind i Eniig Energi, der i kombinationen af Energinord og EnergiMidt nu er Danmarks tredjestørste energiselskab.

”Vi vidste sådan set ikke så meget om Afrika dengang, men vi vidste til gengæld en hel del om energi – og også om solceller, som jo i 2009 var noget mindre anvendt,” fortæller Helle Pasgaard, der fra den simple tanke fik løftet sig afgørende via partneren JEEP i Uganda, der til gengæld havde lokal erfaring med forandringsprojekter og lokale behov – og herunder især behovet for lys efter mørkets frembrud.

”Vores første indfald var faktisk at donere lamperne – men et tidligt indspark fra JEEP var, at lamperne burde have en pris og dermed også sikre en værdi. En lokal ansvarlighed. Omvendt er prisen på 15000 shilling pr. lampe dog til at betale for familierne i Uganda og dermed skabes en positiv kæde for alle parter” understreger Helle Pasgaard.

Basalt set er det egentlig kunderne i Danmark, der sætter gang i den positive udvikling. Med produktet Lys i Afrika-strøm giver én kunde via en mindre overpris på klimastrøm fra nye danske vindmøller penge nok til at sikre to lamper om året i Uganda. Eller indtil videre i alt 33.684 stk.

Lyst til mere energi
Projektet med solcellelamper til familier i Uganda har dog ikke blot sikret mere lys til en lang række praktiske gøremål – læse, lave mad, sociale aktiviteter og lignende, men også reduceret brandface, forbedret sundhed og nedsat CO2-udledning. Og af samme grund har produktet opnået Økologisk Råds A-klassemærkning. En anerkendelse, der hos Eniig Energi har givet mod på - sammen med WWF Verdensnaturfonden - at gå et skridt videre i Uganda.

”Folk har jo ikke kun behov for strøm til lys i hjemmet – ligesom i Danmark giver elektricitet jo et utal af muligheder.” påpeger Helle Pasgaard, og fortsætter ”Vi har derfor taget initiativ til at kunne tilbyde opstilling af mikro-grid, hvor et solcelleanlæg, der herhjemme kan forsyne et almindeligt parcelhus med strøm, pludselig kommer en hel landsby på 150 – 300  huse til gavn.”

Den nye tanke kombinerer dermed både dansk knowhow om energi og partnerskab, men også erfaringer om finansiering og andelsselskaber, siger Helle Pasgaard. ”Vores viden og erfaringer som energiselskab sikrer den tekniske side af installationen af solcelleanlæg i størrelsesordenen 6kW, men samtidig har vi også en model for finansiering og drift, der gør projekterne lokalt forankrede og langtidsholdbare.”

I det nye projekt er udgangspunktet nemlig, at man via lokalt forankrede andelsselskaber både får skabt et involverende ejerskab og egentlig også et salg af selve solcelle-tanken. ”Vi er efterhånden vant til solceller som energikilde, men vi har siden Lys i Afrika-projektets start brugt tid på at oplyse og undervise folk i Uganda om, at solceller virker og er et troværdigt alternativ til deres kendte petroleumslampe eller dieselgenerator. På den måde sikrer vi miljø og udvikling på mange planer samtidig.” tilføjer Helle Pasgaard.

Lær mere om projektet
På Responsible Energy konferencen 26. oktober kan man høre mere om de praktiske erfaringer og udfordringer projektet har givet indtil videre – og om hvordan Eniig Energi med sine 382.000 kunder i Danmark spiller en vigtig rolle for tusindvis af familier i Uganda.

Man kan se mere om projektet her https://www.youtube.com/channel/UCevNSECF5jltsRTGjroxCNg - eller læse mere om konferencen med cases fra bl.a. DONG Energy, PKA, Rambøll, Danfoss, Siemens, IKEA, Novo Nordisk og ROCKWOOL og tilmelding på www.csr-link.dk.

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere