23.04.2013 | Kommunikation
Indspark: Et havecenters vej til CSR
Kan CSR oversættes til alle brancher og alle virksomheder? Tomas Riegels-Jørgensen og Jens Prebensen ser nærmere på, hvordan CSR er relevant for et havecenter.
Jysk, Lego, Grundfos, Novozymes og alle andre store, danske virksomheder har investeret store summer i CSR, og det er lykkedes dem at etablere CSR-systemer med høj slagkraft til at skabe værdi for virksomhederne.
Alt imens de store investerer, falder de små agterud trods mange gode intentioner og initiativer rettet mod dem for at få dem i gang. Der mangler tilsyneladende noget, der kan motivere de mindre virksomheder til at komme med på CSR-bølgen, noget der kan åbne deres øjne for, at CSR kan skabe værdi også for dem
CSR-aktiviteter er sund fornuft
Havecentre forbindes normalt ikke med CSR, men hvorfor egentlig ikke? Havecentret GardenShop Høsterkøb i Rudersdal Kommune ser umiddelbart ud som et helt almindeligt havecenter, men virksomheden har gennem tiden investeret i en lang række CSR aktiviteter ud fra sund fornuft og uden tanke på værdien for kunderne. Potentialet i aktiviteterne kom først frem, da havecentret var gennem et forløb i kundeorientering af CSR.
Udgangspunktet for CSR-forløbet er, at kunden er virksomhedens vigtigste interessent. Det er der to grunde til. Den første grund er den simple, at virksomheden grundlægges med kunderne for øje. Den anden, at aktiviteter altid har større bevågenhed i ledelsen, når de retter sig mod virksomhedens kunder. CSR har mange formål leverandørstyring, medarbejderpleje, miljø/sundhed, lokalområdet men hvorfor ikke have kunderne med i billedet, når de tilrettelægges?
Skab værdi med CSR
Gennem forløbet arbejder virksomheden med at skabe værdi med CSR. Forløbet har 3 trin. I det første trin kortlægges, hvordan værdigrundlaget står i forhold til CSR: understøtter værdigrundlaget CSR, og hvilke CSR områder brænder virksomheden for?
Næste trin handler om at finde CSR-aktiviteter, der skaber værdi for kunden: efterspørges CSR af kunderne, og hvis ja, hvilke aktiviteter matcher så bedst kundernes behov og forventninger?
I det sidste trin forbindes værdigrundlaget med værdi for kunden med en rød tråd. Den røde tråd er temaet for virksomhedens CSR, som sammenfatter aktiviteterne og sørger for, at der ikke er aktiviteter, der stikker af fra de andre. Den røde tråd er en rettesnor for, hvilke CSR-områder virksomheden skal investere i, den motiverer medarbejderne til engagere sig i CSR-aktiviteterne, og den gør det lettere for virksomheden at kommunikere om sit CSR til sine kunder og andre interessenter.
Gennem et 3trins forløb kan mindre virksomheder tilrettelægge deres CSR, så det skaber værdi for dem. I forløbet arbejdes med at finde den røde tråd, der forbinder virksomhedens værdigrundlag med værdiskabelse for kunden.
Gør CSR-tiltag synlige
Et af de CSR tiltag, som havecentret havde investeret i, var opsamling af vand fra virksomhedens arealer. Under hele det område, hvor der står planter, er der udlagt en membran, som samler vandet op og leder det til lille sø, hvorfra det kan hentes, når der er brug for det. Gennem vandopsamlingen har havecentret nedbragt sit vandforbrug fra 6.000 til under 500 kbm pr. år. Men når man som kunde på havecentret ser vandslangerne, hvor fra der fosser vand ud på arealet, tænker man uvægerligt, at det er et værre vandsvineri.
Arbejdet giver overskud og glæde
Et andet tiltag var, at havecentret har været meget villig til at tage arbejdsledige anvist fra jobordninger ind. For personer, der har svært ved at tilpasse sig faste rammer, er arbejdet på havecentret noget nær ideelt. Her kan de bruge deres energi og kræfter, de er ude i den frie luft hele dagen, der er stor frihed til at tilrettelægge sit arbejde, og det at arbejde med planter er i sin natur rekreativt. For GardenShop Høsterkøb var det helt naturligt at tage imod anviste ledige, og de har haft meget positive oplevelser ved at se, at de ledige over kort tid har udviklet sig fra at have lavt selvværd til at få overskud og arbejdsglæde. Men der skal nok være kunder, der tænker sit, når de møder typerne på havecentret.
Fakta
- Bureau Veritas HSE er en international rådgivningsvirksomhed og del af Bureau Veritas Group med over 60.000 ansatte. Bureau Veritas HSE er førende på rådgivning om kemiske stoffer og rådgiver blandt meget andet i ansøgning om miljømærkning.
- Konceptual CSR yder rådgivning til mindre virksomheder i at skabe værdi ved at orientere CSR mod kunderne. Konceptet er, at CSR aktiviteterne, herunder miljømærker, skal bygge bro mellem virksomhedens værdigrundlag og værdi for kunderne.
Under forløbet valgte GardenShop Høsterkøb Trivsel som den røde tråd. Trivsel er et oplagt valg, da planter jo skal trives for at kunne sælges. Planterne er en del af miljøet, og derfor handler trivsel også om miljøet. Det handler samtidig om medarbejderne, der skal trives, mens de pusler om planterne. Og ikke mindst handler det om, at kunderne skal trives, når de er i havecentret, når de kommer hjem og planter planterne, og når de går og pusler om dem. Endelig er der trivsel på de områder, ja, så trives virksomheden også.
Kunder vil betale mere for samfundsansvar
Som led i forløbet blev der lavet en lille spørgeundersøgelse, hvor kunderne blev spurgt om, hvor meget mere de ville betale for varerne, hvis havecentret tog aktivt samfundsansvar. Det blev ikke præciseret, hvad samfundsansvaret gik ud på. Overraskende nok viste undersøgelsen, at kunderne som gennemsnit ville betale 15 procent mere. Kan havecentret ved at kommunikere om de tiltag, det allerede har indført, motivere kunderne til at betale bare 2 procent mere, kan indtjeningen øges med 1 2 mio. kroner. Det lyder for godt til at være sandt, og der er da også mange andre faktorer, der skal tages højde for, men undersøgelsens resultat viser potentialet.
Årets virksomhed i Rudersdal
Efter havecentret er begyndt at arbejde med CSR, har det fået et meget konkret resultat ud af dets indsats: som påskønnelse af dets arbejde med jobanviste er havecentret blevet kåret til Årets Virksomhed i Rudersdal Kommune. CSR forløbet kan ikke tage æren for den flotte kåring, men det synliggjorde potentialet og motiverede til yderligere indsats. Læs om kåringen på bgh.dk det er en ren solstråle historie.
Nej, havecentre forbindes normalt ikke med CSR, men mon ikke der er andre havecentre, der lige som havecentret i Høsterkøb har investeret i CSR? Det kræver så lidt at skabe værdi på CSR, at mindre virksomheder sagtens kan være med på bølgen. De skal bare have åbnet deres øjne for potentialet.
Jens Prebensen optrådte for nylig på konferencen WhoCares Wins med et oplæg om, hvordan man praktisk indfører CSR i en virksomhed.