24.10.2016  |  Samfund

Et samfund i balance

Indhold fra partner Hvad er dette?

Christian Ege er en af landets skarpeste fortalere for en bæredygtig omstilling af samfundet. D. 10/11 mødes han på Christiansborg med fire andre markante frontløbere til et debatseminar om det bæredygtige samfund

Med FN’s verdensmål for en bæredygtig global udvikling og klimaaftalen i Paris blev 2015 historisk som året, der gav verden en fælles retning, en retning som samler menneskeheden om det fælles mål, at verden skal være for os alle og for generationerne efter os. For sekretariatsleder i Det Økologiske Råd Christian Ege er der ét ord, som mere end andre sammenfatter det, vi skal stræbe efter: balance.

Som navnet afslører, har Det Økologiske Råd en forkærlighed for miljøet. Kan vi leve, uden miljøet lider skade, kan vi alle være her, er Det Økologiske Råds udgangspunkt, og derfor taler Christian Ege varmt for, at vi skærer ned på vores materielle forbrug og omfordeler ressourcer til de dele af verden, der har større behov for dem, end vi har.

En simpel opskrift på bæredygtighed
Christian Eges opskrift på en bæredygtig omstilling er simpel. ”Vi skal mindske CO2-udledningen gennem lavere forbrug af fossile brændstoffer, og vi i de rige lande skal beslaglægge mindre af klodens arealer og spise færre animalske produkter,” siger han og slår fast, at kloden ikke kan bære, at alle får samme forbrug, som vi i den vestlige verden har nu.

Konkret savner Christian Ege et større engagement fra Regeringens side, og med FN’s verdensmål på plads, så han gerne, Regeringen lavede handlingsplan for at opfylde målene.

”Regeringen bliver nødt til at anerkende, at der er en række mål, hvor vi halter bagefter, og vi bør have en årlig statusrapport, så vi kan følge udviklingen,” påpeger Christian Ege, og han mener, det er bedst, at indsatsen politisk forankres hos statsministeren og i Folketinget.

Ønskeseddel til at sikre balance
På debatdagen har Christian Ege en lang ønskeseddel med forhold, som i hans øjne er nødvendige bestanddele af det bæredygtige samfund. F.eks. skal vi have handelsaftaler, som modsat de der forhandles nu, sikrer balance i vores brug af jordens ressourcer. De skal modvirke - ikke fremme – at miljøet lider skade.

”Vi har brug for at sætte ind over en bred front: udvaskning af næringsstoffer, brug af pesticider og skadelige kemikalier, klimagasudslip, kødforbrug og madspild. Her bevæger vi os desværre med Landbrugspakken i den gale retning,” slår Christian Ege fast.

Tilsvarende har Christian Ege en lang liste over tiltag, han mener, vi vil komme til at se meget mere af i det bæredygtige samfund: ”Skal vi lykkes med den bæredygtige omstilling, skal vi have mere biogas, flere efterafgrøder og mere græs, og jordbruget skal omlægges markant mod mere økologi og en større andel vegetabilske produkter.”

Aben flytter med
De fire andre aktører, som Christian Ege skal stå over for i debatten, er: Kent Martinussen, CEO, Dansk Arkitektur Center, Susanne Westhausen, Adm. direktør, Kooperationen, Susanne Pedersen, Direktør, Climate KIC og Laust Leth Gregersen, politisk chef, Red Barnet. Og han er ikke bange for, at Det Økologiske Råds mål skal konkurrere med mål fra de fire andre i debatpanelet.

”Det hele hænger jo sammen. Fx skal vi bekæmpe madspild ikke bare hos os, men også hjælpe U-landene hermed. Aben flytter med så at sige, og de lande, der nu er på vej ud af fattigdommen, skal ikke gentage vores fejl,” understreger Christian Ege og slutter af: ”Det er derfor, balance er så afgørende.”

Debatseminaret afholdes d. 10. november i Fællessalen på Christiansborg og indledes med, at Rasmus Nordqvist, MF, Alternativet, og Esben Rahbek Pedersen, professor, CBS sætter scenen med en holdningsudveksling om bæredygtig politik og strategi.

Læs mere og tilmeld på http://www.csr-link.dk/?page_id=1499

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere