Fårup Sommerland – genanvendelse helt ude i skoven

I Fårup Sommerland har man hen over sommeren 2020 sat ekstra ind på den grønne omstilling. Man har nemlig i forbindelse med højsæsonen indgået endnu et samarbejde med Daka ReFood, som nu både afhenter brugt fritureolie og madaffald, hos den nordjyske forl

Helt ude i skoven i Blokhus ligger forlystelsesparken Fårup Sommerland.

Sommerlandet, som normalt byder knapt 600.000 gæster velkomne hvert år, har i en lang periode sat fokus på bæredygtighed og arbejdet for en grøn omstilling af hele parken.

Hen over sommeren 2020 har det virkelig taget fart. Man har nemlig i forbindelse med højsæsonen indgået endnu et fornyet samarbejde med Daka ReFood, som nu både afhenter og genanvender brugt fritureolie og madaffald, hos den nordjyske forlystelsespark.

”Vi ser det på den måde, at vi kun vinder på at sortere vores madaffald. Ikke fordi, vi ikke har haft et forhold til det før, men nu sætter vi konkrete tal på. Vi sparer derfor ikke kun på udgifterne til mad, vi lærer også hele tiden at indtænke nye måder at bruge vores rester på. Denne disponering er blevet en del af vores DNA.”, siger Kenneth Hansen, Souschef i Food & Beverage hos Fårup Sommerland.

Parken er netop blevet certificeret med REFOOD Mærket, som er en ordning for virksomheder og organisationer i fødevare- og servicesektoren, der gør en indsats mod madspild og for genanvendelse. Fårup Sommerland forpligter sig herigennem til disse madspildsreducerende initiativer:

  • Foretager indkøbsstyring
  • Involverer alle ansatte i et klart madspildskoncept
  • Udsorterer madaffald til genanvendelse hos Daka ReFood

En gulvvægt til forskel
Med de i alt 26 restauranter, cafeer, og butikker, har Fårup Sommerland i år sendt 7.498 kg madaffald til genanvendelse hos Daka ReFood, som er blevet til 12.237 kg gødning, 252 dages opvarmning af en husstand, mens det samtidig har sparet 5.346 kg. CO2.

”Håbet for i år var, at vi også selv skulle veje ReFood-beholderen af. Daka ReFood har det samlede antal kilo, som vi kan sætte ind i beregneren og se, hvad vi rent faktisk laver af gødning, biodiesel osv. Det er et fedt udgangspunkt, men vi skal også bruge det internt.”, fortæller Kenneth, som håber på, at parken kan reducere sit madspild endnu mere i de kommende år.

Forlystelsesparken har nemlig købt en gulvvægt til deres ReFood-beholdere, hvor parkens enkelte beholdere skal vejes, inden man sender dem med ReFood-bilen til genanvendelse. Alt sammen for at få et billede af, hvor meget det enkelte spisested har reduceret sit madaffald i forhold til året før.

”Det skal give os nogle tal, vi kan arbejde ud fra, og som samtidig kan være med til at motivere medarbejderne. På den måde bliver vi hele tiden bedre”, forklarer Kenneth Hansen.

Gulvvægten er placeret i parkens centrallager, der fungerer som forsyningsstation for alle parkens butikker og spisesteder. Lageret bliver nemlig en central del af Fårup Sommerlands madspildskoncept. Når de alligevel kører ud til butikkerne med varer om morgenen, bytter de den fyldte beholder ud med en ny. Hvorefter de sørger for at veje den fyldte spand spanden, inden ReFood-bilen kommer.

Men det er ikke kun ReFood-beholderen, som er blevet en del af de daglige rutiner i Fårup Sommerland. Tiltaget har også skabt en perlerække af nye initiativer, som breder sig ud til alle dele af parken.

De Grønne Spirere
I år er en repræsentant fra hver afdeling af det nordjyske sommerland gået sammen i et udvalg – også kaldt De Grønne Spirere. Her er Food & Beverage repræsenteret af sommerlandets Food and Retail Chief, Ole Roed.

Udvalget mødes en gang om måneden og gennemgår fremgangen af de eksisterende bæredygtige tiltag, mens nye ideer drøftes. Formålet med De Grønne Spirere er nemlig at skabe en mere strømlinet og miljøvenlig park hele vejen rundt.

”Man kan mærke på gangene og i parken, at der bliver meget mere fokus på bæredygtighed og miljøet i det hele taget. Vi kommer til at se meget mere til det i fremtiden.”, siger Ole Roed, som slet ikke er i tvivl om, at madspildsprojektet har været med til at sætte noget i gang.

Det er også en af grundene til, at man i fremtiden drømmer om at udpege en intern konsulent i parken, som skal have øje for at bringe både madspild, elforbrug og rengøring i en mere bæredygtig og miljøvenlig retning.

Ole Roed oplever nemlig, at særligt de unge sæsonarbejdere har en ærekærhed over de eksisterende initiativer.

”Der er købmandsskab i at bruge, alt det du kan”
Men det er ikke kun den gode modtagelse blandt medarbejderne, som glæder souschef, Kenneth Hansen.

”Der er også noget købmandsskab i at bruge alt det, du kan, af en grøntsag eller andre rester. Jo mere du kan bruge af en råvare, desto bedre er det”, siger han og fortæller, at Ole, der selv er faglært kok, i samarbejde med de faglærte kokke hos Hotel Fårup hele tiden kommer med nye ideer til, hvordan man får mest muligt ud af råvarerne. Her får de blandt andet inspiration fra bogen: Retake Your Food Waste, der ifølge Ole Roed har nogle gode tilgange, som kan minimere ens madspild og øge kreativiteten.

Bag kulissen gør man også sit bedste for at udnytte de varer, som er tilbage, når sæsonen er slut og parken lukker ned.

”Hvis det ikke kan sendes retur til leverandørerne, så skubber vi det simpelthen ned til vores madordning for det faste personale udenfor sæsonen. Så får vores erfarne kokke lavet en madplan efter, hvilke rester vi har tilbage i huset. På den måde kan vi bruge de overskydende råvarer hen over vinteren.”, forklarer Kenneth, som dog påpeger, at parkens indkøbsstyring sørger for, at der er så lidt tilovers som muligt. 

”Vi tænker virkelig over, hvad vi køber hjem, særligt når sæsonen er ved at være ovre. First in, first out – det er vigtigt, at de ældste produkter kommer ud i parken først, så det er dem, der bliver brugt. Derudover handler det selvfølgelig om at snakke sammen mellem butikkerne, særligt i for- og eftersæsonen, hvor vi kun har åbent i weekenderne.”, siger han.

”Det er en manøvre at skubbe ting rundt mellem vores afdelinger.”

En vision for fremtiden
Men der er altid mere at arbejde på, når man gennemgår en grøn omstilling.

I Fårup Sommerland er den helt store drøm at sortere madaffald helt ud på gæsteniveau. Det er ifølge Kenneth Hansen og Ole noget, man bør arbejde hen imod.

”Vi er ærlige nordjyder. Vi vil ikke sælge noget, vi ikke har. Vi kunne selvfølgelig sætte sorteringsspande op rundt omkring i parken, men der er ikke en affaldsordning i Jammerbugt Kommune, som reelt kan gøre det muligt”.

Derudover arbejder man på at få madspildskonceptet ud i alle dele af forlystelsesparken: ”Der er ikke noget, der er for småt. Det kræver vedholdenhed, og det er bestemt ikke noget, der lever selv”, fortæller Kenneth, som er i gang med at formulere det samlede madspildskoncept for Food & Beverage, som skal deles ud i alle dele af parken.

04.12.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Organisk gødning giver harmoniske juletræer

29.09.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Ufattelige mængder mad går stadig til spilde - kan detailhandlen gøre mere, hurtigere?

12.07.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Virksomhederne risikerer bøde for ikke at affaldssortere, men er dårligt informerede

26.05.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka Denmarks A/S årsregnskab 2022

19.05.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

ISS Facility Services og Bygningsstyrelsen modtager certificering fra REFOOD mærket

19.05.2023Daka Denmark A/S

Sponseret

Dansk 2. generationsbiodiesel er fra animalske biprodukter - ikke friturefedt