18.04.2018  |  Kommunikation

Fælles affaldspiktogrammer finalist til Danish Design Award

Indhold fra partner Hvad er dette?

Det fælles piktogramsystem er med i finalen til Danish Design Award. De danner et komplet visuelt sprog for affaldssortering over hele landet, som styrker motivationen til at tage ansvar, skriver juryen i sin begrundelse.

Det fælles piktogramsystem har kun lige fejret et års fødselsdag, men er allerede i brug eller på vej i brug i 45 kommuner. Og nu er affaldspiktogrammerne tillige med i finalen ved Danish Design Award, som branchenetværket Design Denmark og videncenteret Danish Design Center arrangerer.

NOMINERET SOM ’OUTSTANDING SERVICE’
Det fælles piktogramsystem er nomineret i kategorien Outstanding Service.

DET SKRIVER JURYEN OM NOMINERINGEN:

”Hvis vi skal genbruge, kræver det rene fraktioner. Den cirkulære økonomi er derfor afhængig af, at borgere og erhvervsvirksomheder kan motiveres til at sortere affald, både hjemme ved køkkenvasken, i indkørslen og på genbrugspladsen. Heldigvis viser undersøgelser, at befolkningen gerne vil medvirke, men det skal være let. De nye ikoner danner et komplet visuelt sprog for affaldssortering over hele landet, hvilket styrker motivationen til tage ansvar.”

Tidligere års vindere i kategorien tæller bl.a. Vigga.us, som sælger baby- og børnetøj på abonnement, samt Be My Eyes – en smartphone-app, der forbinder svagtseende med at globalt netværk af online hjælpere som via telefonens kamera kan læse og se for den svagtseende.

Tre andre projekter er nomineret i samme kategori: Konkursportalen.dk, som letter behandlingen af konkurssager for alle parter; Mit Forløb, som visuelt forbereder hospitalspatienter på en indlæggelse; og Robots to the rescue, som gennem automatisk sagsbehandling letter forsikringsudbetalinger til f.eks. førtidspensionister.

STOR ANERKENDELSE AF IDÉEN OM FÆLLES PIKTOGRAMMER

Uanset om piktogrammerne også vinder, så er nomineringen en anerkendelse af det arbejde, en lang række kommuner og affaldsselskaber har lagt i tilblivelsen af piktogrammerne og ikke mindst i selve implementeringen.

”Det koster både tid og penge at sætte nye klistermærker på affaldsspande hjemme hos borgerne og skifte skilte på genbrugspladserne. Når så mange kommuner og affaldsselskaber alligevel gør det eller planlægger at gøre det, så vidner det om, at piktogrammerne er designet godt og at idéen om et fælles system nyder opbakning. Det ser vi nomineringen som en anerkendelse af,” siger Niels Toftegaard, kommunikationskonsulent i Dansk Affaldsforening.

Det fælles piktogramsystem er skabt i et samarbejde mellem Dansk Affaldsforening, KL og Miljøstyrelsensamt design- og innovationsbureauet FUTU. Den store indsats er dog kommet fra de hundredvis af mennesker fra blandt andet kommuner og affaldsselskaber, der undervejs har givet input til designet af piktogramsystemet.

”Herfra skal lyde en kæmpe tak til alle involverede i tilblivelsen af piktogrammerne, og ikke mindst til alle de kommuner og affaldsselskaber, som har taget imod systemet – såvel som de mange private virksomheder og boligforeninger, som af egen drift har efterspurgt piktogrammerne til at forbedre deres affaldssortering,” siger Niels Toftegaard.

Danish Design Award uddeles 28. maj i Industriens Hus i København.

Mere fra Dansk Affaldsforening

Dansk Affaldsforening

www.danskaffaldsforening.dk

Dansk Affaldsforenings mission er at skabe værdi for medlemmerne ved at arbejde for bedre, enklere og mere miljø-, klima- og ressourcerigtig affaldshåndtering, så vi får optimeret den samfundsmæssige udnyttelse af ressourcerne i affaldet.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere