Første kuld af eftertragtede klima- og forsyningsingeniører

Den 25.januar var der dimission for over 400 studerende på VIAs Campus Horsens. For uddannelsen til klima- og forsyningsingeniør er det en ganske særlig dag, da det var første hold, der dimitterede nogensinde.

Fra venstre: Henrik Moesgaard, Klima- og forsyningsingeniør, Christopher Alnor, Global Business Engineer, Kenneth Nørgaard Kramer, Maskiningeniør, Sonja Chamlerdwat Barrit, Bygningsingeniør er alle kommet i job før dagens dimission..

Klima- og forsyningsingeniøruddannelsen er oprettet i tæt samarbejde med forsyningsbranchen og kan bruges i hele verden. Den dækker nemlig efterspørgslen efter ingeniører med kompetencer inden for forsyningsteknik i vand, spildevand og fjernvarme. Her i Danmark gik branchen i 2015 så vidt, at de ved uddannelsens start i 2015 valgte at udstede jobgaranti, da behovet for netop klima- og forsyningsingeniører er stort.

Jeg vil være med til at gøre en forskel
Henrik Moesgaard, der er selvstændig men også dimitterede, gik længe med ønsket om at videreuddanne sig, men fik først øjnene op for uddannelsen til klima- og forsyningsingeniør, da han startede på adgangskursus til ingeniøruddannelserne.

”Da min ryg takkede nej efter en fodboldkamp, skulle jeg i gang med at videreuddanne mig, noget jeg egentlig længe havde drømt om, men ikke fået taget mig sammen til at gå målrettet efter. Da vi blev præsenteret for den helt nye uddannelse til klima- og forsyningsingeniør, vidste jeg, at jeg havde fundet den rette hylde, for med min faglige baggrund som entreprenør og kloakmester, kan jeg nu være med til at gøre en forskel,” siger Henrik Moesgaard.

Spildevand så rent det kan drikkes
Klima- og forsyningsingeniørerne er eftertragtede, og Henrik fortæller også, at han har takket nej til to tilbud om job, da han stadig venter på det helt rigtige.

”På uddannelsen har vi lært, hvordan vi skal sikre rent drikkevand, og beskytte grundvandet og i det hele taget arbejde med bæredygtig energiforsyning. Det er min drøm at være med til at udvikle branchen, udfordre de løsninger vi i dag bruger og få mulighed for at udforske ukendt land. Tænk hvis vi en dag kan drikke vores spildevand fra hanerne, det er helt sikkert teknisk muligt – og det synes jeg er vildt spændende,” forklarer Henrik med et grin.

200 ingeniører dimitterer fra VIA
Ud over de nye klima- og forsyningsingeniører der har dimitteret, så var der yderligere over 200 ingeniører fra VIAs ingeniøruddannelser. Ingeniører som allerede er ude og gøre en forskel, da mange af de studerende fra VIAs ingeniøruddannelser allerede har job inden dagens dimission.

Direkte i job
Sonja Chamlerdwat Barrit er en af de ingeniører, der allerede er startet i sit nye job. Hun arbejder ved Give Steel ved Brande og startede dagen efter den sidste eksamen.

”Vi har i den grad kunnet mærke, at der er brug for bygningsingeniører. Fx blev jeg kaldt til samtale mellem jul og nytår ved Give Steel, selvom de egentlig ledte efter en erfaren ingeniør. På mit hold er der faktisk kun en enkelt, der ikke har fået job endnu. Resten har fået job og et par stykker skal læse videre,” forklarer en smilende Sonja.

Praktik bliver til fast arbejde
Ved maskiningeniørerne fra VIA tegner samme billede sig. Kennet Nørgaard Kramer er allerede startet i job ved Eltronic Wind solution A/S, der laver løfteudstyr til vindmølleindustrien. Kenneth tog også sin praktik i virksomheden, og det var ikke tilfældigt.

”Jeg har valgt den bæredygtige branche, da jeg mener, det er vigtigt, at vi passer på alt det, vi har omkring os, hvis vores børn og børnebørn skal vokse op i en verden, hvor vi undgår at klimaforandringerne ikke ændrer livsbetingelserne på jorden,” fortæller Kennet Nørgaard Kramer.

Christopher Alnor, nyuddannet Global Business Engineer, var som Kenneth også i praktik, og det er netop praktikken, han i den sidste del af studiet har vekslet til et studiejob og nu til en fast stilling. Christopher uddyber: ”ud over mit studiejob det seneste år, har jeg også skrevet mit bachelorprojekt i samarbejde med CC Jensen. Så jeg fortsætter egentlig bare mit arbejde, bortset fra at jeg nu får mere ansvar– og det glæder jeg mig kun til.”

Danmark mangler ingeniører i fremtiden
Ifølge Ingeniørforeningen kommer Danmark til at mangle 6500 civil- og diplomingeniører i 2025. Derfor arbejder VIA University College også hårdt på at flere starter på ingeniøruddannelserne, og udvikler i tæt samarbejde med erhvervslivet nye uddannelser, der ligesom klima- og miljøingeniøruddannelsen skal være med til at imødekomme fremtidens behov.

09.06.2020VIA University College

Sponseret

Sparer 3,2 tons CO2 om året: VIA har indgået aftale om 100 procent grøn strøm

07.01.2020VIA University College

Sponseret

Scandinavian Growth Creators skal skabe vækst og beskæftigelse

19.09.2019VIA University College

Sponseret

Du kan nå det endnu: Indspark ønskes fra produktions SMV'er om jeres eco-innovation eller tanker om.

28.03.2019VIA University College

Sponseret

Uddannelser og hospital går sammen om at skabe mere bæredygtig natur

28.03.2019VIA University College

Sponseret

48 kommuner efteruddanner sundhedsplejersker til bedre integration af flygtningefamilier

21.03.2019VIA University College

Sponseret

Professionshøjskole satser stort på FN’s verdensmål