10.06.2016  |  Supply chain

Indspark: Fagbevægelsen svarer på DI’s indspark om trepartsforhandlinger

Dansk Industri har publiceret et Indspark om udfordringerne i de nuværende forhandlinger ILO om arbejdsvilkår i leverandørkæder. Den udlægning er fagbevægelsen mildt sagt ikke enig i. Se deres svar her.

Efter at have deltaget i de samme forhandlinger, som Christine Jøker Lohmann omtaler i sit indspark på CSR.dk, er der en del punkter hvor fagbevægelsen ser helt anderledes på forhandlingerne i ILO, og de forventede resultater.

Vi er helt enige i, at resultatet af forhandlingerne kommer til at påvirke den måde, vi kommer til at se på leverandørkæder. Men hvor DI alene ser ulemper, ser vi store forbedringer for arbejderne i leverandørkæderne, og den største hjælp er der behov for i bunden af leverandørkæderne.

Mange steder i verden er der et kæmpe behov for bedre arbejdsvilkår, når man er beskæftiget i den del af arbejdsmarkedet, som indgår i internationale forsyningskæder.

DI’s repræsentant antyder, at fagbevægelsen alene ser traditionelt på forsyningskæderne. Det er ikke korrekt, vi arbejder positivt på at få en sammenhængende global aftale, der sikrer arbejderne på globalt plan. Det er i ILO`s ånd.

Hvis virksomheder højt oppe i leverandørkæden, ikke skal tage ansvar for, hvad der sker længere nede i forsyningskæden, vil det aldrig blive muligt at sikre et forsvarligt globalt arbejdsmarked.

Derfor ønsker fagbevægelsen en konvention, og mens forhandlingerne stadig pågår (som er tilfældet nu), er det lidt friskt at fastslå, at det ikke kommer til at ske, som det gøres i DI’s indspark.

Det skal dog indrømmes at det ikke ser nemt ud. Men oprettelsen af en ekspertkommission vil langt hen af vejen imødekomme vores ønsker, og det tror vi er et opnåeligt mål.

At et resultat på konferencen om forsyningskæder, hvor fagbevægelsen forsøger at sikre et godt globalt arbejdsmarked, vil ødelægge vækst og udvikling er helt hen i vejret. Derimod vil det sikre fair konkurrencevilkår, og det kan arbejdsgiverene vel ikke være modstander af?

Fra vores side har vi svært ved at se, at regeringerne får frataget ansvaret for at håndhæve de love landet har, som DI skriver, men det er korrekt, at der bliver stillet større krav til virksomhederne, men disse krav er med til at sikre fair konkurrence, som ikke skal ske på ryggen af medarbejdernes arbejdsmiljø, hvilket fagbevægelsen altid har kæmpet for.

Vi tror ikke på, at lige vilkår for virksomheder vil bremse væksten og nyskabelse af arbejdspladser. Vi tror derimod på, at det vil hæve arbejdsmiljøet i de dele af verden, som har mest brug for hjælp fra virksomheder i toppen af leverandørkæderne.

Mere fra Flemming

Flemming Overgaard

Forhandlingssekretær

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere