16.03.2022 | Kommunikation
Indspark: Fem benspænd udfordrer den grønne omstilling
Bæredygtighed bør tænkes som en igangværende proces og ikke en karakterskala, hvor man kan få topkarakter. Vi identificerer 5 benspænd, der kan udfordre den bæredygtige omstilling for SMVer.
I det store hele fylder betegnelsen 'bæredygtighed' mere og mere for virksomheder, og det kan være svært at følge med i udviklingen, og hvad man som virksomhed må og ikke må på denne front.
Vi er mange, der synes det er for komplekst et område, og lader os intimidere af alle de krav, man skal tage stilling til, og hvordan vi koger det ned til konkret handling.
Vi har et bud på fem benspænd, der er med til at udfordre SMVer, når de ønsker at arbejde med omstilling.
Benspænd 1: Greenwashing
I en tidligere artikel vi har udgivet, har vi påtalt frygten for greenwashing, der i sig selv er blevet årsag til, at man som virksomhed ikke handler mod mere bæredygtige tiltag.
Greenwashing finder sted, og det er desværre med til at forhindre, at vi alle arbejder mere målrettet med at skabe en mere bæredygtig verden, men har også bevirket at der stilles flere krav om dokumentation.
En af de pointer vi kom med, var et godt råd til at komme udenom Greenwashing: At I som virksomhed skal være åben og ærlig omkring, hvor i bæredygtighedsprocessen I er, også selvom man har mødt svære udfordringer. Der gør det ikke noget, så længe I arbejder på at finde løsninger. De svære udfordringer gør ikke, at andre gode handlinger ikke har nogen værdi, for det er langt værre slet ikke at gøre noget.
Det er en god idé at fortælle, at I har igangsat en proces, hvor I med tiden - for det tager tid - omstiller jeres virksomhed til at blive mere bæredygtig. Og at de små forandringer er en af de små handlinger, der også giver værdi. Derudover er det vigtigt også at påtale, at I er ved at finde løsninger til de udfordringer, I også har.
På den måde tager man kontrol over processen og undgår at blive hængt ud for at vildlede sit publikum og risikere at blive stemplet for Greenwashing.
Benspænd 2: Jura
I 2021 udkom der en kvikguide fra Forbrugerombudsmanden, som vejledning til korrekt miljømarkedsføring. Den er udgivet som reaktion på de vildledende udtalelser mange virksomheder desværre kommer med, og er et forsøg på at undgå en tendens til Greenwashing - også selvom det hos mange er brugt i en god mening, er dette ikke tilfældet hos alle.
I guiden får man hjælp til at omgå sig med positive udsagn omkring sin virksomhed eller produkter, der søger at fremme en bestemt opfattelse. Bruger man positive udsagn som ”grøn”, ”klimavenlig”, ”miljøvenlig”, ”bæredygtig” i sin markedsføring skal man ifølge forbrugerombudsmanden samtidig oplyse, hvorfor virksomheden eller produkterne er klima- eller miljøvenlige. Man skal i sidste ende kunne dokumentere udsagnene ud fra en livscyklusanalyse. (kilde: Forbrugerombudsmanden)
Kravene er affødt i en god mening, med hensigt på at undgå vildledende udsagn, og så der findes en enstemmighed i måden at formidle sit arbejde og intentioner på. Men det kan også være et benspænd for virksomheder, der ikke har udarbejdet dokumentation for deres produkter - især for start-ups. Når man er i sin opstart, er der ikke etableret endegyldige data, som kan bevise de udsagn man bruger, og i den fase kan det være svært at finansiere et bureau til at foretage de påkrævede analyser.
I nogle tilfælde behøver man ikke dokumentation af sine udsagn, primært hvis virksomheden har fået en officiel mærknings- eller certificeringsordning. Det er eksempelvis ”Svanemærket” eller ”EU-Blomsten”. Så må man kalde sine produkter ”mindre miljøbelastende”, ”mere miljørigtigt”, ”mere skånsomt for miljøet”, ”bedre for miljøet” eller lignende, uden at der er lavet en livscyklusanalyse eller anden dokumentation. Her har man nemlig bevis fra en uafhængig sagkyndig, idet man har indgået i en proces om at blive certificeret til en standard, og derfor efterlever mærkningens krav. (kilde: Forbrugerombudsmanden)
Men det kan igen være et benspænd for mange virksomheder, da det kan være en omfattende proces tidsmæssigt, og der er visse omkostninger forbundet med at få en ordning. Generelt kan kravene fra Forbrugerombudsmanden risikere at virke afskrækkende for, at man som virksomhed handler på den grønne omstilling.
Benspænd 3: Historiefortælling
Hvis man vil komme omkring de krav, der bliver stillet, er det en god øvelse at arbejde med fortællinger i sin markedsføring. Fortæl de gode historier og de oplevelser der er affødt af de positive handlinger jeres virksomhed har foretaget sig. Stærke fortællinger styrker vores empati, hjælper os med at huske oplevelser og motiverer os til samarbejde og forståelse.
Det er en udfordring, da mange udsagn efterhånden kortes ned til at lyde fængende, så man ikke får sit publikum til at læse en hel roman. I sidste ende kan det dog være det bedste redskab til at omgå sig med de mange krav, man skal efterleve.
Det er en øvelse at fortælle en historie om bæredygtighed. Men man kan allerede forbedre sine udsagn med ord som "Tilstræber", "Ønske om" eller "Mere bæredygtige tiltag". Så er man allerede i færd med at undgå vildledelse om påstande, man ikke kan dokumentere. For det er vigtigt at anerkende at bæredygtighed er en igangværende proces og ikke en karakterskala, hvor man kan få topkarakter.
Her har vi et eksempel på, hvordan man kan bruge fortælling fremfor korte og upræcise udsagn:
Vildledende udsagn: ”Rejs miljøvenligt”
Fortælling: ”Tag bussen frem for bilen, og du hjælper med at reducere
CO2-udslippet, da en bus med minimum X passagerer udleder mindre
CO2 end det tilsvarende antal biler med en person i hver bil.”-
Benspænd 4: Manglende faglighed
Grøn omstilling fylder mere i det store virksomhedsprogram, og er et fokus som Danmarks Erhvervsfremmestyrelse og de tværkommunale erhvervshuse ruller ud til virksomheder over hele landet.
De har i 2021 publiceret en rapport, hvor det fremgår at få af de danske små og mellemstore virksomheder (SMV’er) ikke arbejder med grøn omstilling, hvor de største barrierer for grøn omstilling er på den ene side tidsmangel og medarbejderressourcer og på den anden side manglende viden og rådgivning. (kilde: Danmarks Erhvervsfremmestyrelse)
Mangel på tid giver mangel på viden, som i sidste ende kan resultere i fejlagtig formidling. Det er svært at kræve, at man som virksomhed skal tage hensyn til visse krav om bæredygtig formidling, hvis man ikke har midlerne og muligheden til det. Heldigvis er der mange grønne puljer der efterhånden kan hjælpe godt på vej i sådanne situationer, og kan bidrage økonomisk til at få en hjælpende hånd, bl.a. SMV:Grøn. Det kan give midlerne til eksempelvis konsulentarbejde, juridisk vejledning, kompetenceudvikling, målinger mm.
5. Manglende kendskab til samarbejde
Virksomheder skaber lige nu fællesskaber på kryds og tværs af brancher og industrier. De udvikler hinandens forretninger og skaber nye løsninger, der både er miljømæssigt og økonomisk bæredygtige. Men det er langt fra alle virksomheder der ved, hvor de skal lede efter disse fællesskaber.
Vi hos Voresbæredygtighed.dk drømmer om at flere virksomheder kommer i gang med en bæredygtige omstilling og inspirerer andre til at følge efter.
Den kædereaktion er der brug for, hvis vi skal skabe en mere bæredygtig verden, hvor ressourcer bliver brugt mere fornuftigt og fordelt mere rimeligt.
Ambitionen med portalen er at gøre det nemmere for virksomheder at finde bred inspiration til indkøb, leverandører og handlemuligheder - alt sammen med fokus på mere bæredygtighed.
Medlemskab hos os er gratis og er en konkret mulighed for jeres virksomhed til at komme i gang med flere bæredygtige tiltag. Find os på Voresbæredygtighed.dk.