Flere farlige stoffer i elektronik kan fjernes

RoHS-direktivet har været en succes, som har sendt flere særligt farlige stoffer helt ud af markedet, og fremsynede virksomheder har vist, at det er muligt at gå endnu længere. Alligevel tyder det ikke på, at den kommende revision vil forbyde flere stoffer.

07.06.2010

CSR.dk

EU og medlemsstaterne er for øjeblikket ved at lægge sidste hånd på revisionen af RoHS-direktivet. Direktivet sætter begrænsninger for indholdet af farlige kemiske stoffer i elektriske og elektroniske produkter på det europæiske marked. Direktivet forbyder i dag seks særligt farlige stoffer. Det sker til gavn for såvel det ydre miljø som arbejdsmiljøet i forbindelse med produktionen af apparaterne og ved bortskaffelse efter endt anvendelse. Dertil kommer mindsket risiko for forbrugerne ved brug af produkterne.

Men indtil videre er der kun taget små skridt. F.eks. bliver medicinsk udstyr samt måle- og overvågningsudstyr nu også omfattet. Derimod bliver der ikke umiddelbart tilføjet nye stoffer til listen over forbudte stoffer. Der har ellers blandt mange været håb om, at bromerede flammehæmmere, phthalater og PVC kunne blive omfattet af direktivet.

RoHS-direktivet har ellers været en succeshistorie og har spillet en ledende lovgivningsmæssig rolle i udfasningen af seks farlige kemiske stoffer i elektronikprodukter. Bly, kviksølv, cadmium, hexavalent crom og de to bromerede flammehæmmere, PBB og PBDE, som har været forbudt i elektronik på det europæiske marked siden 1. juli 2006. Direktivet har vist sig særdeles effektivt. De forbudte stoffer er stort set ude af produkter ikke bare på det europæiske marked, men også på andre markeder, fordi mange producenter har fundet det for besværligt at lave flere udgaver af samme produkt.

Elektronikvirksomheder har vist vejen
Flere fremsynede elektronik-virksomheder har vist, at det er muligt at gå videre end den nuværende lovgivning. De har frivilligt udfaset brug af såvel bromerede flammehæmmere som PVC og har dermed vist, at det er muligt at substituere eller designe sig ud af behovet for disse stoffer. En af de virksomheder, som har forholdt sig til det, er Acer, som siger, at vi uden et forbud vil opleve, at udviklingen hen mod elektronikprodukter uden PVC og bromerede flammehæmmere bliver forsinket.

Men i revisionen af direktivet har Kommissionen ikke foreslået forbud mod et eneste nyt stof. Dog henvises til, at den bromerede flammehæmmer, HBCDD og blødgørerne/ftalaterne, DEHP, BBP og DBP er under vurdering under kemikalielovgivningen REACH. Hvis de her vurderes som skadelige for miljø og mennesker kan de forbydes i elektronik-produkter via RoHS-direktivet. Men denne procedure er ikke tilstrækkelig, for en vurdering af kemiske stoffer under vil REACH ikke nødvendigvis tage højde for de skader et produkt eller kemisk stof kan forårsage efter endt brug, f.eks. i tilfældet afbrænding af elektroniske produkter.

I forbindelse med revisionen af RoHS-direktivet har EU-parlamentets ordfører Jill Evans (fra de grønne) netop foreslået, at bromerede flammehæmmere og PVC bliver omfattet af direktivet. Det har givet stor debat om stoffer og metoder til vurdering. Blandt andet er et hold konsulenter blevet bedt af EU-Parlamentet om at vurdere omkostninger og fordele ved at substituere PVC og trephthalater – i form af en cost-benefit-analyse. Det kan jo være fornuftigt nok, hvis man vel at mærke regner rigtigt og medregner de relevante parametre. Men rapporten bliver netop kritiseret for ikke at medregne de miljømæssige skader af f.eks. udviklingen af giftige dioxiner ved afbrænding af PVC. Dette er ikke mindst relevant, når affald håndteres uden for højteknologiske forbrændingsanlæg. Det viser sig samtidig, at priserne på PVC og alternativer anvendt i rapportens beregninger er helt forkerte og overdriver ekstraomkostningerne ved at substituere væsentligt, hvilket er blevet påpeget af bl.a. det finske EU-parlamentsmedlem Satu Hassi, medlem af den grønne gruppe. Det vil nu blive ændret, inden den endelige afstemning om direktivet finder sted i juni og juli.

Større sikkerhed for forbrugere
Et forbud mod bromerede flammehæmmere og PVC ville være en stor gevinst for indeklimaet i hjemmene, hvor afgasning foregår fra varme elektronikprodukter. Det vil også hjælpe de arbejdere, der er beskæftiget med genanvendelse og nedbrydning af elektronikprodukterne. Ikke mindst på de lavteknologiske værksteder og lossepladser i tredje verdenslande, hvor sikkerheden ikke er i top. Vi må i den rige verden være realistiske og indse, at vores affald alt for ofte ender her. EU har nu muligheden for at gøre en god lov bedre med et synligt stort skridt frem for at trippe i meget lavt gear. Imens ser vi frem til, at endnu flere fremsynede virksomheder selv fjerner de farlige stoffer.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus