24.11.2017  |  Medarbejder

Flygtninge får danskundervisning på Berendsen-vaskeriet i Ølsted

Indhold fra partner Hvad er dette?

I Ølsted ligger ét af de Berendsen-vaskerier, der året rundt samarbejder tæt med landets jobcentre for at hjælpe flygtninge i praktik og godt ud på arbejdsmarkedet. På vaskeriet i Ølsted bliver flygtningene godt klædt på til deres fremtidige job.

Flygtninge-praktikanter bruger halvdelen af arbejdsdagen i sproglokalet

På Berendsens vaskeri i Ølsted er op til 12 flygtninge ad gangen i 13-ugers praktikforløb – og vi stiller et lokale til rådighed på selve vaskeriet, som kommunens sproglærere bruger til den lovpligtige danskundervisning. Afdelingschef Jacob Petersen fortæller:

”Flygtninge-praktikanterne er hos os 37 timer om ugen – den ene halvdel af dagen har de danskundervisning, og den anden halvdel arbejder de i produktionen. Det er en stor fordel for flygtningene, at undervisningen foregår i et lokale på deres praktikplads, for hvis de selv skulle bruge en masse tid hver uge på at transportere sig til og fra en sprogskole flere kilometer herfra, ville det være vanskeligt for dem at få tid nok til at passe både et arbejde og familien. Så det er en hjælp og en håndsrækning, som vi hos Berendsen gerne vil give til de mennesker, der ønsker at finde en plads på arbejdsmarkedet her i landet.”

En effektiv metode til oplæring i både sproget og arbejdsopgaverne

Flygtninge-praktikanterne skal naturligvis oplæres i de daglige arbejdsopgaver og sikkerhedsinstruktioner ligesom alle andre medarbejdere – og som Jacob Petersen forklarer, har vaskeriet i Ølsted fundet en effektiv metode til at hjælpe flygtningene godt i gang:

”Vi tager oplæringen i flygtningenes eget tempo, og vi starter altid med de nemme maskiner. I begyndelsen har flere af dem en tolk med fra kommunen, ligesom vi på vaskeriet har fastansatte mentorer, som guider flygtningene til at bruge de mest sikre og ergonomiske arbejdsstillinger. På sprogskolen bliver flygtningene undervist i fagtermer fra vaskeriet, og kommunens sproglærere kommer gerne med ud på gulvet for at vise dem, hvad der f.eks. er en ”rulle” og andre relevante maskiner. Cirka halvdelen af vores faste medarbejdere på vaskeriet er udlændinge, som også hjælper med oversættelser i hverdagen. Derfor får flygtningene på én gang en effektiv oplæring i arbejdsopgaverne og sproget.”

Målet er at hjælpe flygtninge ud på arbejdsmarkedet

Med så mange flygtninge i praktikforløb er det naturligvis ikke alle, vi har plads til at fastansætte på vaskeriet – og vi har altid haft som krav til projektet, at praktikanterne ikke skal overtage de faste medarbejderes job. Derfor er det primære mål at give flygtningene de faglige og sproglige kvalifikationer, de behøver for at klare sig på arbejdsmarkedet – enten hos Berendsen eller i et andet relevant job. For at hjælpe flygtningene godt videre fremadrettet, sørger vi også for, at de får:

  • Løbende opsamlingssamtaler under praktikforløbet, hvor vi taler om, hvad de hver især kan gøre bedre for at få en god praktikevaluering
  • En skriftlig, personlig evaluering af deres arbejdsevne, som de kan tage med sig og fremvise, når de søger et nyt job
  • Et løfte om, at vi gemmer deres kontaktinformationer øverst i skuffen, så vi kan vende tilbage til dem, hvis vi får behov for vikarer eller f.eks. ekstra medarbejdere i højsæsonen

Vil du vide mere om hvilke CSR-fordele, din virksomhed kan få ved at samarbejde med en tekstilpartner, som tager et stort socialt ansvar? Ring til os på tlf. 70 13 33 31 eller send os en e-mail på: pmsupport@berendsen.dk – vi svarer på din mail indenfor et døgn.

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere