24.11.2017 | Medarbejder
Flygtninge får danskundervisning på Berendsen-vaskeriet i Ølsted
Indhold fra partner Hvad er dette?
I Ølsted ligger ét af de Berendsen-vaskerier, der året rundt samarbejder tæt med landets jobcentre for at hjælpe flygtninge i praktik og godt ud på arbejdsmarkedet. På vaskeriet i Ølsted bliver flygtningene godt klædt på til deres fremtidige job.
Flygtninge-praktikanter bruger halvdelen af arbejdsdagen i sproglokalet
På Berendsens vaskeri i Ølsted er op til 12 flygtninge ad gangen i 13-ugers praktikforløb – og vi stiller et lokale til rådighed på selve vaskeriet, som kommunens sproglærere bruger til den lovpligtige danskundervisning. Afdelingschef Jacob Petersen fortæller:
”Flygtninge-praktikanterne er hos os 37 timer om ugen – den ene halvdel af dagen har de danskundervisning, og den anden halvdel arbejder de i produktionen. Det er en stor fordel for flygtningene, at undervisningen foregår i et lokale på deres praktikplads, for hvis de selv skulle bruge en masse tid hver uge på at transportere sig til og fra en sprogskole flere kilometer herfra, ville det være vanskeligt for dem at få tid nok til at passe både et arbejde og familien. Så det er en hjælp og en håndsrækning, som vi hos Berendsen gerne vil give til de mennesker, der ønsker at finde en plads på arbejdsmarkedet her i landet.”
En effektiv metode til oplæring i både sproget og arbejdsopgaverne
Flygtninge-praktikanterne skal naturligvis oplæres i de daglige arbejdsopgaver og sikkerhedsinstruktioner ligesom alle andre medarbejdere – og som Jacob Petersen forklarer, har vaskeriet i Ølsted fundet en effektiv metode til at hjælpe flygtningene godt i gang:
”Vi tager oplæringen i flygtningenes eget tempo, og vi starter altid med de nemme maskiner. I begyndelsen har flere af dem en tolk med fra kommunen, ligesom vi på vaskeriet har fastansatte mentorer, som guider flygtningene til at bruge de mest sikre og ergonomiske arbejdsstillinger. På sprogskolen bliver flygtningene undervist i fagtermer fra vaskeriet, og kommunens sproglærere kommer gerne med ud på gulvet for at vise dem, hvad der f.eks. er en ”rulle” og andre relevante maskiner. Cirka halvdelen af vores faste medarbejdere på vaskeriet er udlændinge, som også hjælper med oversættelser i hverdagen. Derfor får flygtningene på én gang en effektiv oplæring i arbejdsopgaverne og sproget.”
Målet er at hjælpe flygtninge ud på arbejdsmarkedet
Med så mange flygtninge i praktikforløb er det naturligvis ikke alle, vi har plads til at fastansætte på vaskeriet – og vi har altid haft som krav til projektet, at praktikanterne ikke skal overtage de faste medarbejderes job. Derfor er det primære mål at give flygtningene de faglige og sproglige kvalifikationer, de behøver for at klare sig på arbejdsmarkedet – enten hos Berendsen eller i et andet relevant job. For at hjælpe flygtningene godt videre fremadrettet, sørger vi også for, at de får:
- Løbende opsamlingssamtaler under praktikforløbet, hvor vi taler om, hvad de hver især kan gøre bedre for at få en god praktikevaluering
- En skriftlig, personlig evaluering af deres arbejdsevne, som de kan tage med sig og fremvise, når de søger et nyt job
- Et løfte om, at vi gemmer deres kontaktinformationer øverst i skuffen, så vi kan vende tilbage til dem, hvis vi får behov for vikarer eller f.eks. ekstra medarbejdere i højsæsonen
Vil du vide mere om hvilke CSR-fordele, din virksomhed kan få ved at samarbejde med en tekstilpartner, som tager et stort socialt ansvar? Ring til os på tlf. 70 13 33 31 eller send os en e-mail på: pmsupport@berendsen.dk – vi svarer på din mail indenfor et døgn.
Klima, miljø og energi

Sammen gør Rygaards Skole og Elis en bæredygtig forskel
Elis (tidl. Berendsen) og Rygaards Skole vil gøre en forskel for mennesker og naturen. I år er det 10 år siden, de startede deres samarbejde, som skaber miljøvenlige og sunde rammer for skolens elever og mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet.
Indhold fra partner
Kommunikation

CSR-rapport: Årsrapport: Se Elis’ 2021-resultater for miljø, mennesker og økonomi
Nu har Elis Danmark (tidl. Berendsen) offentliggjort årsrapporten for 2021. Den viser, at mere end 92 % af Elis’ omsætning sidste år var bundet op på cirkularitet, og at Elis fik taget store skridt på virksomhedens bæredygtige rejse.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Elis Danmark har kortlagt virksomhedens samlede CO2-udledning
Elis’ (tidl. Berendsen) vil have et fuldt overblik over, hvordan de bedst kan gøre en forskel for klimaet. Derfor har virksomheden nu fået kortlagt den samlede CO2-udledning for hele deres værdikæde.
Indhold fra partner
Medarbejder

Elis baner vej for, at virksomhedens lederteams samler sig om afdelingens fælles mål
I Roskilde-afdelingen har hver af Elis’ (tidl. Berendsen) ledere hængt et kort op, som beskriver deres teamrolle, styrker og ageren på en god og dårlig dag. Det minder alle ledere om at respektere hinandens forskelligheder og samles om fælles mål.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny analyse: Stor CO2-besparelse ved svanemærket tekstilservice
Alle Elis’ (tidl. Berendsen) vaskerier er svanemærkede – og en ny analyse fra Nordisk Miljømærkning dokumenterer, at man kan spare mindst 27 % CO2 ved at vælge svanemærket tekstilservice til vask af arbejdstøj.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Elis er på en bæredygtig rejse mod en fremtid med cirkulære tekstiler og ressourceforbrug
Danmarks førende tekstilservicevirksomhed Elis’ (tidl. Berendsen) tager et stort ansvar for at drive en cirkulær forretning – så både Elis og landets virksomheder kan nedbringe forbruget af tekstiler og naturressourcer.
Indhold fra partner