03.10.2018  |  Klima, miljø og energi

Indspark: Fra FNs verdensmål til danskernes daglige vandforbrug

Kan danskernes valg af vandhaner og brusere betyde noget i den store sammenhæng? Er det ikke at tage munden for fuld at tale om danske vandhaner og brusere i sammenhæng med FNs Verdensmål?

Kan danskernes valg af vandhaner og brusere betyde noget i den store sammenhæng? Er det ikke at tage munden for fuld at tale om danske vandhaner og brusere i sammenhæng med FNs Verdensmål?

FNs 6. verdensmål lyder: ”Sikre at alle har adgang til vand og sanitet, og at dette forvaltes bæredygtigt,” og i Danmark kunne vi forvalte vores vand mere bæredygtigt.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Opnå meget med små midler
Selvom udviklingen af vandhaner og brusere er et godt eksempel på, at virksomheder tager ansvar og udvikler mere smarte og mere bæredygtige løsninger, uden politikerne har krævet det af dem, er der ikke tvivl om, at politikerne kan gøre meget for at skubbe endnu mere på.

Derfor irriterer det mig, at vandområdet ikke bliver prioriteret. For man kan faktisk med meget små midler spare meget vand og energi – og samtidig få en bedre hygiejne.

Når vi almindeligvis taler energioptimering, er løsningerne dyre, og tilbagebetalingstiden bliver derfor lang. Der går lang tid, inden investeringen er tjent hjem. Sådan er det ikke med vandhaner og brusere. Her er den økonomiske effekt – og effekten på bæredygtigheden – stor i forhold til en lille investering. Det er ganske små greb i eksisterende bygninger, der skal til.

Opnår hele 3 ting

Når man i dag tænker bygningsoptimering og bygningsrenovering, tænker man først isolering og vinduer. Derefter tænker man lys, varme og ventilation. Først derefter kommer man – måske – til at tænke på vand.

Måske er det fordi, vi i Danmark har en fælles forståelse af, at vi har vand nok? Eller måske er det fordi vandbesparelser er en mere kompleks-størrelse?

For når man udskifter sine vandhaner og brusere til mere tidssvarende løsninger, får man faktisk hele 3 ting:

Man sparer på energien, fordi der bruges store mængder energi på at varme vandet op, og man sparer på selve vandet. Men man får for det tredje også en bedre hygiejne foræret, med alt hvad det betyder for færre sygedage.

Eksporterer teknologi og viden om vand
I Danmark er vi på mange områder førende, og vi ved, at vi på tværs af brancher og sektorer eksporterer de teknologier, vi udvikler. Det gælder også på dette område.

Derfor vil jeg opfordre til, at politikere fremmer tiltag, der sætter skub i udviklingen og udbredelsen af teknologier, der har betydning for vandforbruget også helt ind i den enkelte husstand og i særdeleshed i de byggerier, hvor der bor mange mennesker – for eksempel boligforeninger – og i de offentlige byggerier, hvor mange mennesker har deres daglige gang – for eksempel hospitaler, skoler og daginstitutioner.

For når teknologierne er udbredte i Danmark, vil de sandsynligvis sprede sig til resten af verden gennem de danske virksomheders eksport – og vi skal ikke ret langt uden for Danmarks grænser for, at man slet ikke har de samme traditioner for at tænke bæredygtigt.

Så det er måske bare en vandhane.

Men den har større betydning, end vi tænker over i det daglige. 

Mere fra Ole

Ole Sander

CEO, Damixa, FM Mattsson og Mora Armatur

CEO for FM Mattsson Mora Group i Danmark, formand for AVA-sektionen (Armaturer, Vand og Afløb) i brancheforeningen VELTEK, bestyrelsesmedlem i DI Byg under Dansk Industri.

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere