Fra juridisk til politisk aftale

Ambitionsniveauet for klimatopmødet i København er blevet sænket kraftigt den seneste måned. Håbet om en juridisk bindende aftale er stort set væk, og målet er nu en såkaldt politisk aftale. Hvor ambitiøs den bliver, afhænger meget af USA.

01.12.2009

Lasse Andersen, CSR.dk

Den 7. december sætter embedsmænd, ministre og statsledere fra 193 af verdens lande sig til forhandlingsbordene i København, for at lave en aftale, der skal forbedre klimaets sundhedstilstand efter 2012.

Opgaven er blevet kaldt en af de mest afgørende globale udfordringer i dette århundrede, og intet tyder på, at det bliver nemt at nå målet om at skabe en global aftale, som reducerer CO2-udledningen så væsentligt, at temperaturen i verden ikke stiger mere end to grader. En stigning, som klimaeksperter udråber til at være smertegrænsen, hvis vi skal undgå katastrofale konsekvenser forårsaget af den globale opvarmning.

Der er altså meget på spil i København, og forventningerne har længe været, at der skal underskrives en ny juridisk bindende aftale i København, som skal være klar til at erstatte Kyoto-aftalen, der udløber i 2012. I løbet af de seneste måneder har retorikken, fra det danske værtskabs side og en række af verdens mest magtfulde nationer, dog ændret sig. Nu tales der ikke længere om nå en juridisk bindende aftale i København, men i stedet om en politisk aftale.

Bag nedjusteringerne ligger en erkendelse af, at der stadig er så mange bump på vejen mod en juridisk bindende aftale, at det bliver særdeles svært at nå til enighed allerede i København. Men også frygten for et totalt sammenbrud i København har været medvirkende til at visse lande har sænket ambitionsniveauet. Tysklands kansler Angela Merkel udtalte for nylig, at et forhandlingssammenbrud i København vil sætte den internationale klimapolitik flere år tilbage, og det mener hun ganske enkelt ikke, at verden har råd til. Derfor ser hun hellere en blødere politisk aftale end ingen aftale.

Spørgsmålet er så, hvad man kan forvente af en politisk aftale, og hvordan sådan en skal skrues sammen. Professor i statskundskab ved Københavns Universitet og forfatter til bogen ”Klimapolitik,” Peter Nedergaard vurderer, at den aftale, der bliver indgået i København, vil komme til indeholde nogle reduktionsmål for CO2-udledningen, som de underskrivende lande forpligter sig til at nå indenfor en bestemt årrække. På et senere tidspunkt vil det så blive konkretiseret, hvilke instrumenter de forskellige lande skal bruge til at nedbringe CO2-udslippet. Det kan ske gennem kvotehandel, krav om direkte reduktion i de enkelte lande eller via CDM (Clean Development Mechanism), der fungerer ved, at I-lande køber kvoter i tredjeverdenslande mod til gengæld at investere i ny, energibesparende teknologi i landet.

”Jeg mener ikke, at det er realistisk at blive enige om, hvordan CO2-udledningen skal nedbringes på COP 15 mødet, men verden står altså heller ikke stille efter København. Næste år er der et COP 16 møde, hvor det her arbejde vil fortsætte på fuld kraft. Kyoto-aftalen var heller ikke fuldstændig på plads, da den blev underskrevet i Japan. Der var en del juridiske og tekniske detaljer, der først blev aftalt på de efterfølgende COP-møder,” understreger han.

USA og Kina er nøglespillere
Hvor ambitiøse målene om CO2-reduktion bliver i en såkaldt politisk aftale, afhænger i høj grad af USA og Kina, som er de to lande i verden, der udleder mest CO2.

USA, som ikke har ratificeret Kyoto-aftalen og traditionelt ikke er meget for at lave aftaler, der forpligter dem juridisk over for verdenssamfundet, er indtil nu ikke kommet med præcise mål for, hvor meget landet vil reducere deres udledning af drivhusgasser. Det skyldes blandt andet, at en ny amerikansk klima- og energilovgivning i øjeblikket er på vej gennem Repræsentanternes hus og Senatet. Den nye lov når næppe at blive færdigbehandlet før topmødet i København, så det er et åbent spørgsmål, hvor meget Obama overhovedet kan forpligte sig til ved COP 15 mødet.

De langstrakte forhandlinger om en ny amerikansk klimalov, skal ses i lyset af, at det i USA ikke er nogen indenrigspolitisk vindersag at kæmpe for klimaet i øjeblikket, mener Peter Nedergaard:

”USA står midt i den værste økonomiske krise siden trediverne og kæmper i øjeblikket med massearbejdsløshed, så befolkningen i almindelighed er ikke voldsomt interesseret i at skulle reducere udslippet af CO2 – især ikke hvis det indebærer højere afgifter på benzin og giver dyrere brændsel,” forklarer Peter Nedergaard. Han påpeger også, at der i USA er en særdeles magtfuld olie- og kul-lobby, der er langt stærkere end den, vi har i Europa.

Flere internationale eksperter og NGO’er venter derimod, at Kina, som står for lidt over en femtedel af verdens samlede CO2-udledning, vil være klar til at tage sin del af ansvaret i en kommende aftale. En af årsagerne er, at landet ser store muligheder i et kommende, blomstrende marked for grøn miljøteknologi, som vil blive hjulpet på vej af en ambitiøs miljøaftale. Et andet muligt incitament er, at landet har været hårdt ramt af ualmindeligt voldsomme tyfoner, hedebølger og oversvømmelser det seneste år. Men man skal trods alt ikke regne med, at Kina er klar til at tage hovedansvaret for at løse klimaproblemet af den grund, mener John Nordbo, der er leder af klimaprogrammet hos WWF og har fulgt klimadebatten i over ti år.

”EU har længe forsøgt at skubbe klimabyrden over på Kina, og det vil de ikke acceptere. De vil dog gerne lave en konstruktiv aftale, hvor de også selv bidrager. Men Kinas udgangspunkt er klart, at det er EU, der skal tage teten.” forklarer John Nordbo.

Spørgsmålet om finansiering splitter EU
EU, som rent geografisk ”lægger land til forhandlingerne”, har da også været udset til at gå forrest og samle resten af verdens lande. Men i stedet bruger EU-landene meget af tiden på at strides internt om, hvor mange penge der skal gives til U-landenes klimaindsats. Blandet andet har flere af de nyere EU-lande som Polen og Rumænien meldt ud, at de ikke har meget at give af i forhold til den vestlige del af Europa, som har en meget højere levestandard.

På FN´s sidste forhandlings møde inden København i Barcelona fik den manglende beslutsomhed og imødekommenhed de Afrikanske lande til at udvandre fra forhandlingerne i protest

U-landene i Afrika, som er de lande, der er hårdest ramt af klimaændringerne, er trætte af, at EU og de øvrige I-lande ikke er tilstrækkeligt villige til at betale for at stoppe de klimaændringer, de selv har skabt.

John Nordbo tolker afrikanernes udvandring i Barcelona, som et forsøg på at markere deres desperation overfor de rige lande.

”De afrikanske lande har ikke meget at skulle have sagt i forhandlingerne, så de må ty til den slags aktioner for at råbe offentligheden op, og markere, hvor galt det står til,” forklarer han.

Peter Nedergaard udlægger episoden en smule anderledes. Han peger på, at man ikke skal undervurdere afrikanerne, som han mener spiller spillet, for at sikre sig den økonomisk bedst mulige aftale - lige som alle de øvrige parter i forhandlingerne vil gøre frem mod København.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus