27.11.2020 | Medarbejder
Gabet mellem beskæftigede med og uden handicap skrumper – men det er stadig stort
Indhold fra partner Hvad er dette?
Beskæftigelsen er steget mere for personer med handicap end for personer uden, viser en ny rapport fra VIVE. Der er dog stadig et stort uudnyttet potentiale for at få flere med handicap i job, og handicapkompenserende ordninger kan bruges meget bedre, men
Næsten 700.000 danskere – eller 21 procent af befolkningen – i alderen 16-64 år har et handicap. Sidste år var 58 procent af dem i beskæftigelse, mens det gjaldt 84 procent for personer uden handicap. Det viser en ny rapport fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Og selvom langt flere personer med handicap end uden, er ledige, så er beskæftigelsesgabet mellem de to grupper faktisk skrumpet fra 2012 til 2019.
Men undersøgelsen viser også, at nogle arbejdsgivere har betænkeligheder ved at ansætte personer med handicap. Hver femte adspurgte personaleleder i undersøgelsen svarer, at de i høj grad har betænkeligheder ved at ansætte personer en person med handicap, hvis vedkommende har behov for skånehensyn, arbejder langsommere eller måske har flere sygedage.
Undersøgelser viser desuden, at relativt mange blandt både personaleledere og personer med handicap slet ikke kender de handicapkompenserende ordninger som fx personlig assistance eller fortrinsadgang for personer med handicap. Det er ellers ordninger, som skal gøre det lettere for personer med handicap at komme i job.
Cabi: Ordninger kan bruges bedre og bredere
Netop de handicapkompenserende ordninger rummer et stort potentiale for, at flere med handicap kan komme i arbejde. Det gælder ikke mindst personer, der har en kognitiv funktionsnedsættelse som fx autisme eller hukommelsesbesvær. Men det kræver, at ordningerne bliver brugt bedre end i dag. Det forklarer Carsten Lunden, seniorkonsulent i Cabi.
”I dag bliver ordningerne langt overvejende brugt over for personer, der har fysiske handicap, og som allerede er i job. Det er godt, men der er et stort potentiale i at bringe de her ordninger i spil for langt flere borgere, end det sker i dag. Det kræver dog, at medarbejderne i jobcentrene er opmærksomme på, at ordningerne også kan bruges til at hjælpe mennesker med kognitive handicap,” siger Carsten Lunden.
Han er projektleder for Flere med kognitive handicap i job, hvor medarbejdere fra jobcentre i 12 kommuner skal opkvalificeres til at bruge ordningerne bedre.
”Vi skal give opkvalificere medarbejderne i jobcentrene med viden om en række forskellige kognitive udfordringer, men vi skal også være med til at give dem et nyt syn på, hvordan, hvornår og over for hvem de handicapkompenserende ordninger kan bruges,” siger Carsten Lunden.
Mere information
FAKTA om Flere med kognitive handicap i job
- Projektet er finansieret med midler bevilliget af Beskæftigelsesministeriet.
- Cabi skal gennemføre kompetenceudvikling i 12 kommuner.
- Indtil videre er følgende 11 kommuner med i projektet: Fredericia, Frederikshavn, Glostrup, Hørsholm, Ikast-Brande Kolding, Randers, Struer, Slagelse, Svendborg og Aabenraa.
- Projektet bygger på erfaringer fra projektet Kompensation til flere – Se mere på Cabis hjemmeside
Samfund

Nyt wildcard skal give PTSD-ramte veteraner bedre tilknytning til arbejdsmarkedet
Regeringen har offentliggjort en ny wildcard-ordning, som giver PTSD-ramte veteraner ret til at beholde deres førtidspension, selvom de i perioder er i stand til at arbejde.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Nye guides til dig, der vil skabe mere social beskæftigelse i byggeriet
Der er stort potentiale for, at mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet kan få job i byggebranchen, men muligheden kan udnyttes bedre. Et nyt stort webtema med fire konkrete guides og en ny social beregner skal gøre det nemt for bl.a. bygherrer, entrepren
Indhold fra partner
Samfund

Virksomheder fra hele landet dyster om CSR People Prize
Store koncerner med tusindvis af ansatte kæmper side om side med små håndværksmestre om at vinde CSR People Prize, som går til virksomheder, der tager et særligt socialt ansvar. Innovative løsninger og viljen til at holde fast i samfundsansvaret i kriseti
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Nedlukning sender trivsel blandt medarbejdere under pres
Hjemmearbejde og manglende kontakt til kolleger kan føre til angst, stress og depression. Derfor står lederne i landets virksomheder over for endnu en stor opgave med at sikre medarbejdernes trivsel under nedlukningen, mener ekspert.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Udsatte unge kan have brug for at parkere uddannelse for en stund
Godt 37.000 unge mellem 18 og 30 år er uden for uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet i længere tid og risikerer en livslang tilværelse på offentlig forsørgelse. Det viser en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA). For nogle unge kan det være nødven
Indhold fra partner
Samfund

Københavns Kommune sætter offensivt ind imod negativ social kontrol
Social kontrol-vejledere i Jobcenter København skal hjælpe kvinder, der bliver forhindret i at komme i job på grund af negativ social kontrol fra deres familie eller omgangskreds.
Indhold fra partner