31.10.2016  |  Klima, miljø og energi

Giv seniorerne et fjumreår

Indhold fra partner Hvad er dette?

Overgangen fra seniormedarbejder til bare at være senior kan være hård. Derfor anbefaler en ekspert et senior-fjumreår, så pensioneringen ikke er ”point of no return”. Hør mere på debatseminaret ”Fra ældrebyrde til seniorstyrke” d. 8/11

Han er en af landets førende eksperter i seniortilværelsen, og selv har han nået det, han kalder ”den tredje karriere”, for selv om han er over pensionsalderen, har han ikke tænkt sig at læne sig tilbage og nyde sit otium foreløbig.

Poul-Erik Tindbæk har en uddannelsesbaggrund fra Aarhus Universitet med et hovedfag i Nordisk Litteratur fra 1971 og en Ph.d. i Folkeoplysning fra 1984. I 2014 tog han skridtet til etableringen af virksomheden en3karriere, som vejleder voksne – eller med hans egne ord ”fuldvoksne” – om overgangen fra jobbet til pensioneringen og rådgiver virksomheder om god seniorpraksis.

Grundlaget for Poul-Erik Tindbæks virksomhed er konsekvenserne af dårlig forberedelse, fortæller han. Den bygger nemlig på den erfaring, at til trods for, at overgangen har ligget i kortene siden den allerførste arbejdsdag, og både virksomhed og medarbejder således har haft en lang karriere til at forberede sig på den, kommer det ofte bag på begge parter, at den kan være problemfyldt.

”Når seniormedarbejderen forlader jobmarkedet, rejser der sig et væld af muligheder, og de fleste ser frem til den med længsel og har lagt store planer. Alligevel er der mange seniorer, der oplever, at overgangen er sværere end forventet,” siger Poul-Erik Tindbæk.

3 hovedtemaer
Poul-Erik Tindbæk har defineret 3 hovedtemaer for den indsats, der skal til for at hjælpe seniormedarbejderen i den svære overgang:

1. Fortællingen skal være positiv
2. Der skal være god vejledning
3. Kulturen og samfundsforholdene skal ændres

Fortællingen skal være positiv
Vi har fået en ny livsfase, siger Poul-Erik Tindbæk, og sammenligner det med situationen for 100 år siden, hvor en anden livsfase opstod: fasen mellem barn og voksen, i dag kendt som ”ungdom”. Før da gik man direkte fra at være barn til at være voksen, og det var først med den øgede velstand og mere fritid, ungdommen opstod.

Den nye livsfase er opstået med den øgede levealder og de ældres bedre sundhedstilstand, og den har endnu ikke fået et navn. Desværre har den heller ikke et særligt godt rygte, for for mange seniorer er det fortællingen om forfald. Den holder bare ikke, slår Poul-Erik Tindbæk fast: ”De voksne over 65 er de mest lykkelige i Danmark, og vi ved fra undersøgelser, at en tredjedel af efterlønsmodtagerne gerne ville have fortsat. Vi lever længere og er raskere end nogensinde før. Som ældre har vi derfor brug for at sætte nye mål for, hvordan vi kan realisere vores talenter.”

Der er en fastlåst holdning på arbejdsmarkedet til de 65 år, oplyser Poul-Erik Tindbæk og refererer til, at undersøgelser viser 10 % af dem, der går på pension, gerne ville have fortsat. I hans øjne er den væsentligste faktor, der afholder dem fra det, normer. Og normer kan man lave om på. Det skal bare gives tid.

Der skal være god vejledning
”Vi har behov for nye værktøjer, som kan tage seniormedarbejderne igennem de essentielle spørgsmål, ikke mindst hvad de skal bruge de næste 20 – 30 år til. De fleste er gode til at se på, hvad de får, men de glemmer at spørge, hvad de mister,” siger Poul-Erik Tindbæk og lister en række ting, som forsvinder ved pensioneringen: 37 timers sociale relationer, en fast rytme, en stor del af ens identitet, at gøre noget sammen med andre, og det at være en del af et fællesskab.

Svaret på, hvor de kan genfinde alt det, kommer umiddelbart efter: i den frivillige verden. Den frivillige verden har en mangfoldighed, som giver plads og muligheder til alle, fortæller Poul-Erik Tindbæk, der selv har en frivilligtjans på den lokale skole som ”skoleonkel”.

Problemet er, at seniormedarbejderen har for travlt med kun at tænke på det, man får – den megen fritid til børnebørn, golf og rejser til eksotiske steder, og det er uholdbart i det lange løb: ”Der er behov for en håndsrækning i overgangsperioden,” siger Poul-Erik Tindbæk og fortsætter: ”Det bør bygges ind i overenskomsterne, og Staten bør gå mere aktivt ind.” Poul-Erik Tindbæk foreslår blandt andet, at der laves et ”fjumre år” i form af en orlovsordning, hvor seniorerne får inspiration til at sætte sig nye mål i livet – måske som frivillig eller efter en tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

Kulturen og samfundsforholdene skal ændres
For Poul-Erik Tindbæk er det et paradoks, at regeringen nu taler om at løfte pensionsalderen. For den store barriere er ikke seniorerne, men virksomhederne, og det står helt galt til, når den offentlige sektor af alle går foran med at afskedige de ældre medarbejdere som det første, når der er nedskæringer. Samtidigt oplever mange seniorer, at dørene er lukkede, når de søger ansættelse.

Poul-Erik Tindbæk anbefaler, at der laves en mere glidende overgang, og at der afsættes en pengepulje til at sikre det. Det vil være godt for seniorerne og godt for samfundet.

Som ægte foregangsmand har Poul-Erik Tindbæk lavet en workshopmodel, hvor seniorerne kan få vejledning om den vanskelige livsforandring ved overgangen fra jobbet og hjælpe dem til at give slip på en mangeårig arbejdsidentitet. Formålet er at finde frem til nye mål for den enkelte i den nye livsfase. For planlægges den rigtigt, kan det være den periode i livet, hvor man yder sine mest værdifulde bidrag.

I 2012 fik hans workshopmodel en pris af EU-Kommissionen for social entrepeneurship.

Fokus på seniormedarbejderen gennem debat, fakta, cases og gæstetale
Foruden Poul-Erik Tindbæks indlæg er der debatpaneler med Skandia, Gentofte Sygehus og Arriva om seniormedarbejderens potentialer og med Djøf, Forsikring & Pension og Frivilligcenter Gentofte om styrkelse af seniorindsatsen. ”Fra ældrebyrde til seniorstyrke” konferencen åbnes af borgmester Hans Toft og har desuden gæstetaler ved Per Stig Møller, som trækker paralleller fra sin nye erindringsbog ”Dage og kampe” til seniortilværelsen, og ved forskningschef, ph.d. ved SFI Kræn Blume Jensen, som bringer fakta om de aktive ældre anno 2106 som befolkningsgruppe.

På konferencen kan du møde:

 • Hans Toft, borgmester, Gentofte Kommune
 • Preben Herholdt-Rasmussen, frivillig, Frivilligcenter Gentofte
 • Per Stig Møller, bogaktuel med erindringsbogen ”Dage og kampe”
 • Kræn Blume Jensen, forskningschef, ph.d., SFI
 • Poul-Erik Tindbæk, chefkonsulent, ph.d., en3karriere
 • Anne Lund, HR-chef, Skandia
 • Sidsel Rasborg Wied, HR-chef, Gentofte Hospital
 • Marianne Bøttger, Corporate Affairs Director, Arriva
 • Sara Gundelach Vergo, formand for bestyrelsen, Djøf Offentlig
 • Anne Seiersen, underdirektør, Forsikring & Pension
 • John Hebo Nielsen, formand for bestyrelsen, Frivilligcenter Gentofte

Læs mere om konferencen og tilmeld her: http://www.csr-link.dk/?page_id=1541

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere