19.05.2020  |  Supply chain

Indspark: Glem ikke producenterne under COVID19-krisen

Covid-19 epidemien har sat fokus på den lokale forsyningssikkerhed, og de hjemlige udfordringer. Men har vi råd til at glemme trofaste samarbejdspartnere som er langt dårligere stillet end os?

Covid-19 epidemien og den efterfølgende nedlukning af samfundet har forståeligt nok sat fokus på den lokale forsyningssikkerhed, og de hjemlige udfordringer i Danmark og vores nabolande. Forventninger til eksport nedjusteres, hele industrier er lukket ned og mange ansatte risikerer fyringer. Men vi må ikke glemme, at der ude i verden er trofaste samarbejdspartnere som er langt dårligere stillet end os. 

I Danmark er vi stærkt rustet til kriser, og sammenlignet med mange steder i verden, er problemerne med spidsbelastning på sygehuse og manglende værnemidler beskedne. Vi har en stat der kan - og er villig til at - stille lønkompensation og andre økonomiske hjælpepakker til rådighed. Vi har stærke virksomheder, der med kort varsel kan omlægge deres produktion fra legoklodser og cider til sprit og visirer. 

I producentlande lever mennesker uden sikkerhedsnet der sikrer dem under arbejdsløshed, og som kun lige akkurat tjener nok til at få husholdningen til at løbe rundt. De har ringe eller slet ingen adgang til kvalitetssundhedssikring, og kan have svært ved at få de korrekte værnemidler og opretholde hygiejnestandarder. Og nogle bor måske i lande med meget smog og som derfor i forvejen er udsat for luftvejslidelser.

Problemerne er komplekse og systemiske, men som ordregiver kan du gøre meget for at sikre dem et levebrød og sikre at deres arbejdsforhold er i orden, så de ikke udsættes for smitterisiko, når produktionen kommer i gang igen.

Ansvarlighed er god forretning
Også på virksomhedsplan er samarbejdspartnere i producentlande mere udsatte. Selvom det kan se sort ud for danske virksomheder, er mulighederne for kredit og statslige støtteordninger endnu dårligere i producentlande.

I krisetider kommer fokus nemt til at være på at holde forretningen oven vande, og værne om sin hjemlige butik. Men det er vigtigt at undgå at sende ”regningen” videre til producenterne. Det kan nemlig hurtigt vise sig ikke at være en regning, men en god og langsigtet investering. Et tæt forhold og gode relationer til leverandører har en værdi. Den har måske ikke sin egen linje i årsregnskabet, men ansvarlighed og ordentlighed forrenter sig, og taber man en trofast leverandør i kampens hede, kan betragtes som en afskrivning. 

Tætte og gode relationer til leverandører skaber en fælles forståelse for jeres behov og forventninger, både hvad angår produktstandarder men hvilke etiske krav de skal leve op til. Du får bedre indsigt i din leverandørkæde og hvilke risici der kan ligge gemt i den, og du undgår overraskelser. 

Covid-19 epidemien har vist hvor tæt verden er bundet sammen økonomisk. Produktionsstop vandrer opstrøms i leverandørkæden, og kan hurtigt skabe leveranceproblemer. Derfor gælder det om at vise globalt samfundssind, og løfte blikket, når vi har handlet og lagt planer for de hjemlige udfordringer. 

Så hermed en opfordring til at få en status på jeres tætteste leverandører. De kan meget vel være mere pressede end jer. 

Fire forslag til at støtte op om dine leverandører: 

  • Betal regninger – gerne forud. Kreditmulighederne er endnu dårligere i producentlande end hos dig selv. Dette er ikke tidspunktet at betale regninger for sent, og har du mulighed for at betale forud, vil det falde på et meget tørt sted. 
  • Giv dine leverandører vished om, at du også vil handle med dem på den anden side af krisen. Gode relationer forrenter sig, og det skaber tillid og godt samarbejde.  
  • Kan du støtte med hjælp til at tage de rette foranstaltninger når produktionen åbner? Krav om værnemidler, adgang til sprit og gode hygiejnestandarder kan sidestilles med andre compliance-krav, og det har du som ordregiver mulighed for at sikre. 
     
  • Planlæg, og hav forståelse for, at produktionen måske ikke kommer til at glide helt så glat som før krisen. Dine leverandører kan få problemer med at skaffe materialer og komponenter. Hav forståelse for, at produktionen ikke kan gå lige så hurtigt som tidligere, og planlæg i god tid, så det bliver nemmere for producenterne. 

Mere fra Dagny

Dagny Nome

Administrerende direktør

  • Factlines
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere