11.10.2018  |  Samfund

Gode rapporter om samfundsansvar, men også plads til forbedringer

Indhold fra partner Hvad er dette?

Der er positive takter i de største danske virksomheders rapporter om samfundsansvar, men der er også områder med plads til forbedringer, viser ny analyse. FSR opfordrer virksomhederne til at gå i front med transparent og pålidelig rapptering.

Danske virksomheder er generelt i front, når det gælder om at rapportere om bæredygtighed, grøn omstilling og social ansvarlighed. FSR – danske revisorer har som et led i CSR Prisen 2018 fået udarbejdet en ny analyse, der tager temperaturen på de 50 største danske virksomheders rapportering om samfundsansvar.

Analysen, der baserer sig på virksomhedernes årlige rapportering om samfundsansvar for regnskabsåret 2017, er foretaget af Center for ESG Research for FSR – danske revisorer. Der indgår 26 noterede og 24 unoterede danske virksomheders rapportering i analysen.

Analysen viser, at langt størstedelen af danske virksomheder rapporterer om samfundsansvar på en let og forståelig måde. Alle virksomheder i analysen har desuden mål og nøgletal for, hvordan de fx vil nedbringe CO2 emissioner, forbedre arbejdsmiljøet eller øge andelen af kvinder i ledelsen.

”Generelt er der tale om, at de største virksomheder herhjemme er meget professionelle i forhold til at rapportere om deres samfundsansvar, og vi har i år set mange rapporter af meget høj kvalitet, hvor de seks nominerede virksomheder udmærker sig særligt”, siger Charlotte Jepsen, administrerende direktør i FSR – danske revisorer, men tilføjer: ”Når det er sagt, så er der også helt klart områder, hvor der er plads til forbedringer”.

For få har fokus på at se samfundsansvar som en forretningsmulighed
Charlotte Jepsen peger på, at det kun er fire ud af 10 virksomheder, der omtaler de dilemmaer og udfordringer, som der kan være i forbindelse med virksomhedens samfundsansvar. De gør det til gengæld på en god måde. Fx omtale af forhold vedrørende prissætning af medicin, som Novo Nordisk fortæller om, eller forbrug af alkohol og sund livsstil, som Carlsberg kommer ind på i deres rapport. Kun hver femte virksomhed har decideret fokus på de forretningsmuligheder, som virksomhedens arbejde med bæredygtighed kan give. Det gælder blandt andre Grundfos, Novozymes og Ørsted.   

”Resultaterne af analysen viser, at der er et stykke vej igen før virksomhedernes rapporter om samfundsansvar har en form, et indhold og pålidelighed, der gør dem direkte og bredt anvendelige for investorer og andre brugere af regnskaberne. Vi vil derfor gerne opfordrer til at øge ambitionerne yderligere og vi vil som branche gerne være med til sikre, at danske virksomheder er i front med transparent og pålidelig rapportering”, siger Charlotte Jepsen.

Mens det stadig kniber for nogle virksomheder at tage fat på spørgsmål om risici og dilemmaer i deres samfundsrapporter er der mere fokus på at synliggøre indsatsen i forhold til FN’s 17 verdensmål. Hele syv ud af 10 virksomheder i analysen omtaler FN’s verdensmål i deres rapporter. Det er dog kun en mindre del, ca. hver tredje, der fortæller om fremdriften i indsatsen for at nå målene.

Analysen blev offentliggjort i forbindelse med CSR-konferencen 2018, den 10. oktober på Børsen i København.

Mere fra FSR - danske revisorer

FSR - danske revisorer

www.fsr.dk

  • fsr@fsr.dk
  • 33939191
  • Kronprinsessegade 8, 1306 København K

FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt og politisk. FSR - danske revisorer arbejder med virksomheders samfundsansvar i regi af foreningens udvalg for samfundsansvar og bæredygtighed, som bl.a. består af repræsentanter fra Beierholm, Deloitte, EY, KPMG og PwC. Udvalgets prim…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere