Gode rapporter om samfundsansvar, men også plads til forbedringer

Der er positive takter i de største danske virksomheders rapporter om samfundsansvar, men der er også områder med plads til forbedringer, viser ny analyse. FSR opfordrer virksomhederne til at gå i front med transparent og pålidelig rapptering.

Danske virksomheder er generelt i front, når det gælder om at rapportere om bæredygtighed, grøn omstilling og social ansvarlighed. FSR – danske revisorer har som et led i CSR Prisen 2018 fået udarbejdet en ny analyse, der tager temperaturen på de 50 største danske virksomheders rapportering om samfundsansvar.

Analysen, der baserer sig på virksomhedernes årlige rapportering om samfundsansvar for regnskabsåret 2017, er foretaget af Center for ESG Research for FSR – danske revisorer. Der indgår 26 noterede og 24 unoterede danske virksomheders rapportering i analysen.

Analysen viser, at langt størstedelen af danske virksomheder rapporterer om samfundsansvar på en let og forståelig måde. Alle virksomheder i analysen har desuden mål og nøgletal for, hvordan de fx vil nedbringe CO2 emissioner, forbedre arbejdsmiljøet eller øge andelen af kvinder i ledelsen.

”Generelt er der tale om, at de største virksomheder herhjemme er meget professionelle i forhold til at rapportere om deres samfundsansvar, og vi har i år set mange rapporter af meget høj kvalitet, hvor de seks nominerede virksomheder udmærker sig særligt”, siger Charlotte Jepsen, administrerende direktør i FSR – danske revisorer, men tilføjer: ”Når det er sagt, så er der også helt klart områder, hvor der er plads til forbedringer”.

For få har fokus på at se samfundsansvar som en forretningsmulighed
Charlotte Jepsen peger på, at det kun er fire ud af 10 virksomheder, der omtaler de dilemmaer og udfordringer, som der kan være i forbindelse med virksomhedens samfundsansvar. De gør det til gengæld på en god måde. Fx omtale af forhold vedrørende prissætning af medicin, som Novo Nordisk fortæller om, eller forbrug af alkohol og sund livsstil, som Carlsberg kommer ind på i deres rapport. Kun hver femte virksomhed har decideret fokus på de forretningsmuligheder, som virksomhedens arbejde med bæredygtighed kan give. Det gælder blandt andre Grundfos, Novozymes og Ørsted.   

”Resultaterne af analysen viser, at der er et stykke vej igen før virksomhedernes rapporter om samfundsansvar har en form, et indhold og pålidelighed, der gør dem direkte og bredt anvendelige for investorer og andre brugere af regnskaberne. Vi vil derfor gerne opfordrer til at øge ambitionerne yderligere og vi vil som branche gerne være med til sikre, at danske virksomheder er i front med transparent og pålidelig rapportering”, siger Charlotte Jepsen.

Mens det stadig kniber for nogle virksomheder at tage fat på spørgsmål om risici og dilemmaer i deres samfundsrapporter er der mere fokus på at synliggøre indsatsen i forhold til FN’s 17 verdensmål. Hele syv ud af 10 virksomheder i analysen omtaler FN’s verdensmål i deres rapporter. Det er dog kun en mindre del, ca. hver tredje, der fortæller om fremdriften i indsatsen for at nå målene.

Analysen blev offentliggjort i forbindelse med CSR-konferencen 2018, den 10. oktober på Børsen i København.

08.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 – Mærsks strategiske ESG mål driver rapporteringen om fremdrift

01.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 - STARK Group styrker koblingen mellem det finansielle og ESG i rapporteringen

11.10.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022: A.P. Møller – Mærsk og STARK Group er best-in-class

29.09.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

H.K.H. Kronprinsessen uddeler CSR Prisen 2022 blandt otte nominerede virksomheder

08.09.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

Feltet indsnævret: 15 rapporteringer i opløb til CSR Prisen 2022

21.06.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

44 rapporteringer om bæredygtighed er med i opløbet til CSR Prisen 2022