GRI G4 forbedrer rapporteringen

Rapportering er i udvikling og en analyse fra WBCSD viser, at virksomheder, der rapporterer efter GRI's retningslinjer har øget fokus på væsentlighed. Samtidig ses en mindre stigning i antallet af integrerede rapporter.

World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) har udgivet publikationen "Reporting matters. Redefining performance and disclosure", som analyserer 169 rapporter fra deres medlemmer. De identificerer en række interessante tendenser, der viser hvordan rapporteringen i 2015 blandt WBCSD's medlemmer har udviklet sig siden 2013.

Kort fortalt konkluderer publikationen at:

  • 62% af virksomhederne har forbedret deres score i forhold til 2013
  • 36% af virksomhederne har forbedret deres oplysninger om væsentlighedskriterier, hvilket indikerer en skærpet fokus på rapportering
  • Et stigende antal virksomheder rapporterer om påvirkninger ud over deres direkte driftsaktiviteter, hvilket tyder på en voksende fokus på upstreams og downstreams påvirkninger og værdikæden
  • Tidsrummet mellem afslutningen af regnskabsåret og datoen for offentliggørelse af rapporter er faldende, ved at den finansielle og ikke-finansielle rapporteringscyklus tilpasses hinanden
  • Global Reporting Initiative's (GRI) retningslinjer er mest udbredte med 59%, der rapporterer efter retningslinjerne GRI G4.
  • 26% af virksomhederne kombinerer deres finansielle og ikke-finansielle rapportering i den årlige rapport eller i en selvstændig erklæret integreret rapport
  • 12% er selv-deklarerede integrerede rapporter som inkl. dem der henviser til den internationale rammeværk for integreret rapportering <IR> - dette var 8% i 2013.

GRI G4 øger fokus på væsentlighed
Analysen viser, at 88% af rapporterne følger GRI's retningslinjer, med 100 virksomheder, der anvender den nyeste version af retningslinjerne GRI G4 og 49 virksomheder, der rapporterer efter GRI G3.1.

Virksomheder, der anvender GRI klarer sig generelt bedre i forhold til de opsatte kriterier i undersøgelsen. Ser man på brugen af ​​GRI og scoren for væsentlighed er der en klar sammenhæng, i forhold til virksomheder, der ikke anvender GRI.  Desuden scorer virksomheder, der anvender retningslinjerne GRI G4 bedre på væsentlighed og lidt bedre samlet set end dem, der bruger GRI G3.

Undersøgelsen om brugen af ​​GRI G4 retningslinjer viser, at virksomheder, som aflægger årsregnskaber i overensstemmelse med retningslinjerne efter 'comprehensive' optionen, scorer lidt bedre samlet set i alle kategorier end virksomheder, som aflægger årsregnskaber i overensstemmelse med retningslinjernes 'core' option.

Stand alone eller integreret rapportering?
74% af af ​​WBCSD’s medlemmer udarbejder en stand-alone rapport om bæredygtighed - og dermed er rapporteringen om bæredygtighed i de fleste tilfælde adskilt fra årsrapporten. 14% rapporterer om miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold i deres årsrapport eller producerer en kombineret rapport; og 12% laver en rapport, de definerer som integreret. Nogle virksomheder udarbejder en supplerende integreret eller kombineret rapport i tillæg til en bæredygtighedsrapport. Dette forklares ved det faktum, at nogle i nogle lande er integrerede eller kombinerede rapporter obligatorisk for store virksomheder.

Analysen viser at de selv-deklarerede integrerede rapporter som inkluderer dem der referer til <IR> rammeværket scorer højere i forhold til undersøgelsens principper og indholdskriterier end stand-alone rapporter om bæredygtighed og end de kombinerede rapporter.  

Denne artikel er et led i FSR – danske revisorers projekt om fremtidens rapportering, hvor vi vil skildre udviklingen og tendenser nationalt og internationalt inden for virksomhedernes eksterne rapportering.

Læs rapporten her 

08.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 – Mærsks strategiske ESG mål driver rapporteringen om fremdrift

01.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 - STARK Group styrker koblingen mellem det finansielle og ESG i rapporteringen

11.10.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022: A.P. Møller – Mærsk og STARK Group er best-in-class

29.09.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

H.K.H. Kronprinsessen uddeler CSR Prisen 2022 blandt otte nominerede virksomheder

08.09.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

Feltet indsnævret: 15 rapporteringer i opløb til CSR Prisen 2022

21.06.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

44 rapporteringer om bæredygtighed er med i opløbet til CSR Prisen 2022