26.10.2018 | Medarbejder
Indspark: Høring på Christiansborg
Høring på Christiansborg om ny ligestillingsstandard på arbejdsmarkedet.
I forhold til de andre nordiske lande, er Danmarks placering på World Economic Forums Global Gender Gap Index ikke en positiv historie.
De fire andre nordiske lande har konstant været at finde blandt de fem første på listen, siden den første rapport blev publiceret i 2006.
Danmark nåede først op på 5. pladsen i 2014, men året efter var vi at finde på 14. pladsen, og så på 19. pladsen i 2016 og atter på 14. pladsen i 2017. Den ringe danske placering er et udtryk for, at der endnu ikke er ligeløn for arbejde af lige værdi, og at der er et betydeligt overtal af mænd i ledende stillinger.
Der er derfor behov for at undersøge muligheden for at udvikle Danmarks indsats på området og igangsætte nye initiativer, der kan løfte barren for ligestilling i det danske samfund. Nordisk Råd har anbefalet, at de nordiske regeringer lader sig inspirere af Islands ligelønsstandard.
Høringen på Christiansborg den 2. november har til formål at bane vejen for et nyt dansk ligestillingsinitiativ.
Høringen fokuserer på følgende spørgsmål: Kan Danmark forbedre sin position ved at udarbejde en dansk ligestillingsstandard og dermed nationalt bidrage til opfyldelse af FN’s 5. Verdensmål?
Chora Connection og SAMSTILLING tager dette spørgsmålet op under en høring, hvor Sofie Carsten Nielsen (R) er vært på Christiansborg.
Eksperter og forskere fra ind- og udland vil opridse de danske problemstillinger og efterfølgende præsentere løsninger, der kan indgå i en dansk ligestillingsstandard.
Talere:
Sofie Carsten Nielsen, Medlem af Folketinget, Radikale Venstre
Caroline Rusten, Director, UN Women Nordic Office
Bente Sorgenfrey, Formand, Hovedorganisationen FTF
Camilla Kruse, Partner og National Talent Lead, Deloitte Denmark
Maibritt Agger, Afdelingschef, Dansk Standard
Maríanna Traustadóttir, Icelandic Confederation of Labour (ASI), Equal Pay Standard/Certification – Island
Alexandra Kalev, Professor Department of Sociology and Anthropology, Tel Aviv University – Israel
Tinna C. Nielsen, Antropolog, Move The Elephant For Inclusiveness
Mari Teigen, Leder af Senter for likestillingsforskning (CORE) og forsker ved Institutt for samfunnsforskning – Norge
Program:
8:45 – 9:00 Tjek ind, kaffe & the
9:00 – 9:05 Chora Connection og SAMSTILLING
Karen Blincoe
9:05 – 9:10 Velkommen
Sofie Carsten Nielsen
9:10 - 9:20 Dagens program
Lynn Roseberry
9:20 – 9:35 Om UN SDG 5 i de nordiske lande
Caroline Rusten
9:35 – 9:50 Et hovedorganisationsperspektiv
Bente Sorgenfrey
9:50 – 10:05 Et virksomhedsperspektiv
Camilla Kruse
10:05 – 10:20 Hvordan udvikler vi en dansk standard
Maibritt Agger
10:20 – 10:30 Pause
10:30 – 10:50 Om den kollektive forhandlingsproces
Maríanna Traustadóttir
10:50 – 11:10 Hvilke virksomhedsinitiativer er virkningsfulde?
Alexandra Kalev
11:10 – 11:30 Den ubevidste bias og hvad virksomhederne kan gøre
Tinna Christiansen Nielsen
11:30 – 11:50 Om det norske Gender Score Card
Mari Teigen
12:10 – 12:40 Pause
12:00 – 12:30 Paneldiskussion
12:30 – 13:00 Sandwich og networking
Hvem er SAMSTILLING?
SAMSTILLING er navnet på en projektgruppe, der blev nedsat i 2017 i et samarbejde mellem Lynn Roseberry, Annelise Ryberg og Chora Connection. Formålet med SAMSTILLING er at udarbejde en ny dansk standard om ligestilling på arbejdspladsen med deltagelse af hovedorganisationer og virksomheder.
SAMSTILLING arbejder under FN’s 5. verdensmål, der handler om at sikre social, økonomisk og politisk ligestilling mellem kønnene.
Hvem er Chora Connection?
Chora Connection er en non-profit organisation etableret i 2015 med visionen om at skabe bæredygtige og resiliente samfund.
Chora Connections mission er at opnå FN’s 17 Verdensmål inden 2030. Målet er at gøre dette ved at hjælpe organisationer, kommuner, virksomheder, institutioner og andre med at integrere og implementere bæredygtighedsagendaen og hermed skabe konkrete adfærdsmæssige forandringer nationalt såvel som internationalt.
Chora Connections metoder er designet til at problemløse og udfordre den måde, vi tænker, lever, forbruger og producerer på.
Om Verdensmål nr. 5:
Ligestilling mellem kønnene er et af de 17 verdensmål, der indgår i udviklingsdagsordenen for bæredygtig udvikling frem mod 2030. En integreret tilgang er afgørende for fremskridt på tværs af de forskellige mål.
En styrkelse af kvinders rettigheder og muligheder samt større ligestilling mellem kønnene er afgørende for at fremskynde en bæredygtig udvikling. Fjernelse af alle former for diskrimination mod kvinder og piger er ikke kun en grundlæggende menneskeret, men det har også en multiplikatoreffekt på tværs af alle andre udviklingsområder.
Udligning af lønforskel for arbejde af lige værdi samt en mere lige fordeling af kvinder og mænd på arbejdsmarkedet vil påvirke nationale økonomier og velfærd yderst positivt.
En rapport fra McKinsey Global Institute fra 2015 viser, at BNP i det vestlige Europa kan vokse med 23% på 10 år, såfremt den manglende ligestilling på arbejdsmarkedet elimineres. Såfremt ethvert europæisk land får bugt med ligestillingsudfordringerne på arbejdsmarkedet med den samme hastighed som det hurtigste land i det vestlige Europa, så vil Europas BNP vokse med $2.1 trillion frem mod 2025.
Strategi & ledelse
Indspark: Nøglen til flere bæredygtige forbrugsvalg ligger i ”det fælles”
Samfund