14.03.2023  |  Supply chain

Indspark: Hvorfor det er kompleksitet – ikke simplicitet - vil reducere risici for børnearbejde i kakaosektoren

Indhold fra partner Hvad er dette?

Debatten om kakaoproduktion og bøndernes vilkår bliver alt for ofte tegnet op i sort og hvid. Men det er en alt andet end sort-hvid problematik. Dette indlæg forsøger at bidrage til nuancerne i debatten, da diskussionen er enormt vigtig.

Elfenbenskysten er verdens største eksportør af kakao og står for cirka 40% af verdensproduktionen. 28% af befolkningen lever under FNs fattigdomsgrænse og  1.56 million vestafrikanske børn anslås at være i børnearbejde. Det er uacceptabelt og hjerteskærende

Så hvad gør man så? Skal man fravælge at køb af chokoladeprodukter fra Afrika? Det vil givetvis gøre, at der kommer endnu større opmærksomhed på problemet, men det vil ikke løse det.

Stopper vi med at købe chokolade fra de kakaobønder, som har baseret hele deres familiers liv på kakaohøsten, så trækker vi tæppet helt væk under dem. At undgå produkter med råvarer fra verdens fattigste lande vil ramme de fattigste i værdikæden først og hårdest. Familier, som er afhængig af kakaohøst, og som kæmper for at få dagligdagen til at hænge sammen, kan ikke bare sadle om og sælge deres kakaotræer. De skal ikke fravælges. De skal styrkes.

Reel forandring kræver samarbejde og dialog mellem virksomheder, industrien, regeringer og NGO´er. Åbenhed omkring udfordringerne og samarbejder på tværs for at sikre at alle dimensioner er indtænkt. Det gælder i Vestafrika, hvor forandringerne skal og vil ske. Og det gælder i Danmark, hvor vi skal turde debattere den store kompleksitet i disse udfordringer.

Højere priser er kun en del af leveløns-løsning

Udgangspunktet for dialogen må være forståelsen af, at sammenhængen mellem fattigdom, mangel på skolegang og børnearbejde ikke kan understreges nok. Fattigdom er den absolutte største katalysator for børnearbejde, og de mange kriser de sidste par år har desværre kun forstærket katalysatorens kraft.

Men skal vi så ikke bare sætte prisen på kakao op? Det hjælper vel?

Ja alt andet lige, så ville det hjælpe. Men alt andet er som bekendt ikke lige. Der handles kakao på kakaobørsen, hvor priserne er udtryk for udbud og efterspørgsel. Kapitalismens grundstruktur gør sig gældende for kakao så vel som alle andre forbrugsvarer. Og selv en markant prisstigning på kakaobønnerne vil ikke være nok.

På nuværende tidspunkt tjener en gennemsnitlig kakaobonde i Elfenbenskysten under en tredjedel af en ”leveløn” (en løn man kan leve af). Vi skal altså næsten tredoble priserne, før der kan opnås en leveløn. Dertil kommer, at indkomst ikke er den eneste udfordring, der skal løses for at forbedre kakaobøndernes vilkår. Indkomst sikrer ikke jordens sundhed, skabelsen af diversificeret indkomst eller plantning af de rigtige skyggetræer, der skal til for at forbedre dyrkningen.

Kontant belønning af aktiv forandring
Men hvad skal der så til?

Der er brug for en holistisk tilgang, der tager hensyn til hele systemet – til alle de elementer, der udgør de udfordrende levevilkår, som kakaobønderne står i. Det betyder bl.a. at hele forsyningskæden skal transformeres til fuld sporbarhed. Det vil være banebrydende for branchen, og det vil kræve en massiv transformation - men isoleret set vil det ikke være nok til for alvor at reducere risici for børnearbejde.

For at opnå dette skal vi tackle roden af problemet: Fattigdom.

Vi skal udbetale kontantbeløb til kakaobønderne ved at udføre udvalgte aktiviteter. Aktiviteter, der påvirker den grønne, sociale og økonomiske bundlinje hos familierne positivt, såsom indmeldelse af børn i skolen, plantning af skyggetræer og igangsættelse af alternative indtjeningsmuligheder.

Det er denne model Nestlé baserer sin indsats på, en model som er nøje beregnet af forskere og NGO´er og vil hjælpe bønderne med at nå målet om leveløn gennem et miks af indsatser som kontant beløb, forbedring af udbytte og alternativ indkomst.

Det kan være en potentiel gamechanger.

Mere fra Nestlé Danmark A/S

Nestlé Danmark A/S

www.nestle.dk

  • 80 300 100
  • Arne Jacobsens Alle 7 2300 København

Nestlé er verdens største føde- og drikkevarevirksomhed.Vi forbedrer livskvaliteten og bidrager til en sundere fremtidHver dag berører Nestlé milliarder af menneskers liv: fra landmændene, der dyrker vores produkters ingredienser og de familier, der dagligt nyder dem, til de lokalsamfund, hvor vi bor og arbejder i, og til den natur, som vi alle er afhængige af og nogle gange tager for givet. Creat…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere