14.03.2023 | Supply chain
Indspark: Hvorfor det er kompleksitet – ikke simplicitet - vil reducere risici for børnearbejde i kakaosektoren
Indhold fra partner Hvad er dette?
Debatten om kakaoproduktion og bøndernes vilkår bliver alt for ofte tegnet op i sort og hvid. Men det er en alt andet end sort-hvid problematik. Dette indlæg forsøger at bidrage til nuancerne i debatten, da diskussionen er enormt vigtig.
Elfenbenskysten er verdens største eksportør af kakao og står for cirka 40% af verdensproduktionen. 28% af befolkningen lever under FNs fattigdomsgrænse og 1.56 million vestafrikanske børn anslås at være i børnearbejde. Det er uacceptabelt og hjerteskærende
Så hvad gør man så? Skal man fravælge at køb af chokoladeprodukter fra Afrika? Det vil givetvis gøre, at der kommer endnu større opmærksomhed på problemet, men det vil ikke løse det.
Stopper vi med at købe chokolade fra de kakaobønder, som har baseret hele deres familiers liv på kakaohøsten, så trækker vi tæppet helt væk under dem. At undgå produkter med råvarer fra verdens fattigste lande vil ramme de fattigste i værdikæden først og hårdest. Familier, som er afhængig af kakaohøst, og som kæmper for at få dagligdagen til at hænge sammen, kan ikke bare sadle om og sælge deres kakaotræer. De skal ikke fravælges. De skal styrkes.
Reel forandring kræver samarbejde og dialog mellem virksomheder, industrien, regeringer og NGO´er. Åbenhed omkring udfordringerne og samarbejder på tværs for at sikre at alle dimensioner er indtænkt. Det gælder i Vestafrika, hvor forandringerne skal og vil ske. Og det gælder i Danmark, hvor vi skal turde debattere den store kompleksitet i disse udfordringer.
Højere priser er kun en del af leveløns-løsning
Udgangspunktet for dialogen må være forståelsen af, at sammenhængen mellem fattigdom, mangel på skolegang og børnearbejde ikke kan understreges nok. Fattigdom er den absolutte største katalysator for børnearbejde, og de mange kriser de sidste par år har desværre kun forstærket katalysatorens kraft.
Men skal vi så ikke bare sætte prisen på kakao op? Det hjælper vel?
Ja alt andet lige, så ville det hjælpe. Men alt andet er som bekendt ikke lige. Der handles kakao på kakaobørsen, hvor priserne er udtryk for udbud og efterspørgsel. Kapitalismens grundstruktur gør sig gældende for kakao så vel som alle andre forbrugsvarer. Og selv en markant prisstigning på kakaobønnerne vil ikke være nok.
På nuværende tidspunkt tjener en gennemsnitlig kakaobonde i Elfenbenskysten under en tredjedel af en ”leveløn” (en løn man kan leve af). Vi skal altså næsten tredoble priserne, før der kan opnås en leveløn. Dertil kommer, at indkomst ikke er den eneste udfordring, der skal løses for at forbedre kakaobøndernes vilkår. Indkomst sikrer ikke jordens sundhed, skabelsen af diversificeret indkomst eller plantning af de rigtige skyggetræer, der skal til for at forbedre dyrkningen.
Kontant belønning af aktiv forandring
Men hvad skal der så til?
Der er brug for en holistisk tilgang, der tager hensyn til hele systemet – til alle de elementer, der udgør de udfordrende levevilkår, som kakaobønderne står i. Det betyder bl.a. at hele forsyningskæden skal transformeres til fuld sporbarhed. Det vil være banebrydende for branchen, og det vil kræve en massiv transformation - men isoleret set vil det ikke være nok til for alvor at reducere risici for børnearbejde.
For at opnå dette skal vi tackle roden af problemet: Fattigdom.
Vi skal udbetale kontantbeløb til kakaobønderne ved at udføre udvalgte aktiviteter. Aktiviteter, der påvirker den grønne, sociale og økonomiske bundlinje hos familierne positivt, såsom indmeldelse af børn i skolen, plantning af skyggetræer og igangsættelse af alternative indtjeningsmuligheder.
Det er denne model Nestlé baserer sin indsats på, en model som er nøje beregnet af forskere og NGO´er og vil hjælpe bønderne med at nå målet om leveløn gennem et miks af indsatser som kontant beløb, forbedring af udbytte og alternativ indkomst.
Det kan være en potentiel gamechanger.
Strategi & ledelse

Tjen penge mens du sorterer dit affald – Nestlé går sammen med affaldssorterings app'en Bower
På trods af en markant udvikling på området er affaldssortering stadig en udfordring, som det ikke er lykkedes at komme i mål med i Danmark. Det er ikke let at ændre vores vaner, og cirka halvdelen af alt husholdningsaffald bliver stadig ikke sorteret. Nestlé er gået sammen med den svenske affaldssorterings app Bower, der bygger på en incitaments struktur, der belønner forbrugere, når de sorterer deres husholdningsaffald.
Indhold fra partner
Samfund

Nestlé lancerer innovativ plan, der skal styrke arbejdet med at forebygge børnearbejde, generere øget indkomst til kakaobønder og opnå fuld sporbarhed i kakaoproduktionen.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Danskerne vil gerne spise mere bæredygtigt, men synes det er for dyrt.
Nestlé har foretaget en undersøgelse af danskernes syn på bæredygtighed og fødevarer. Vil vi gerne spise mere bæredygtigt, hvad forhindrer os i det og hvad er egentligt bæredygtigt for os? Maire-Louise Boisen Lendal, midstifter og direktøren hos tænketanken Frej, understreger undersøgelsens relevans og pointerer at ”Fødevarervirksomheder har en stor forpligtelse til at hjælpe forbrugerne med at træffe de mere bæredygtige fødevarevalg”.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Priserne på fødevarer stiger
Hvorfor og hvad gør Nestlé ved det?
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nestlés årsregnskab 2021: Nøgleord er bæredygtighed og vækst.
Den schweiziske fødevarevirksomhed Nestlé, som har nordisk hovedkontor i Danmark, har i 2021 omsat for 618 mia. kr. Den organiske vækst endte på 7,5 pct. Nestlés overordnede formål er at forbedre menneskers livskvalitet og bidrage til en sundere fremtid.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse
Nestlé får ny kommunikationschef i Danmark
Med passion og erfaring inden for kommunikation og bæredygtighed i fødevarerbrancen, skal Nestlé Danmarks nye kommunikationschef styrke virksomhedens position gennem kommunikation af de mange tiltag virksomheden har igangsat bl.a. inden for bæredygtighed.
Indhold fra partner