Ikke mange kroner delt ud – endnu

Tilskudsordningen i regeringens handlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi er først nu for alvor i gang med at blive realiseret. I første omgang kunne virksomheder søge om 9,5 millioner kr. på områder indenfor luft og støj. Og med ansøgningsfrist den 22. august kunne virksomheder så søge med løsninger på vand- eller kemikalie-området. Miljø Horisont har talt med Miljøstyrelsen for at finde ud af, hvordan det så er gået med antallet af ansøgninger og hvilke projekter, der foreløbigt er blevet valgt. Den næste annoncerunde forventes i løbet af efteråret 2008.

30.09.2008

CSR.dk

Tilskudsordningen for miljøeffektiv teknologi er en del af regeringens handlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi. Danske virksomheder kan søge om at få del i puljen til udvikling, test og demonstration af nye miljøeffektive teknologier. Der er i alt 59,9 millioner kr. afsat på områderne luftforurening, vand, støj og kemikalier.

Den meget omtalte miljøhandlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi blev vedtaget allerede før Folketinget gik på ferie i 2007. Men planen skulle først igennem en godkendelsesprocedure i EU, og derfor er tilskudsordningsdelen af planen først nu for alvor i gang med at blive realiseret.

Frister og midler
I første omgang skulle virksomheder inden den 9. juni søge om ca. 9,5 millioner kr. på områder for luft og støj – fordelt med ca. 7 millioner kr. på luftområdet og 2,5 millioner kr. til støj-projekter. Og med ansøgningsfrist den 22. august kunne virksomheder så søge indenfor vand og kemikalier. Her er der afsat omkring 6 millioner kr. til vandteknologi. I denne annoncerunde er der ifølge Miljøstyrelsen bl.a. fokus på: Substitution af problematiske kemikalier, bl.a. organiske tinforbindelser i plast og alternativer til biocidholdinge bundmalinger samt håndtering af øgede regnvandsmængder og forbedret spildevandsrensning.

I relation til kemikalieområdet er der to forskellige puljer. En ”blandet” pulje til substitution af kemikalier på omkring 2,5 millioner kr. og en såkaldt ”QSAR”-pulje, som står for ”Computermodeller til fare og risikovurdering” på 2 millioner kr. Marianne Hounum fra Miljøstyrelsen siger: ”QSAR-delen er specifikt nævnt i handlingsplanen – da computermodellerne er en måde, hvorpå man kan reducere dyreforsøg.”

Udledninger fra skibe og færger
Marianne Hounum fra Miljøstyrelsen fortæller, at der i den første annoncerunde på luft- og støj-områderne kom i alt 5 ansøgninger. Heraf blev to projekter indenfor hver sit område tildelt støtte. Det første projekt er på luftområdet og er ”et projekt til udvikling og demonstration af et modulopbygget varmegenvindings- og scrubber-anlæg til reduktion af SOX-, partikel-, CO2- og NOX-udledninger fra skibe og færger.” Marianne Hounum siger om valget: Jeg synes, at dette projekt – altså en teknologi til reduktion af udledninger fra skibe og færger rammer meget fint ind i hele intentionen med ordningen.” Dette projekt er støttet med ca. 1,2 millioner kr.

Mange penge tilbage
På støj-området er der tildelt 1 million kr. til ”semiaktive lyddæmpere til reduktion af lavfrekvensudstødningsstøj fra motoranlæg.” Det drejer sig altså om lyddæmpning af stationære anlæg.

Men hvad så med alle de resterende penge i puljen målrettet disse områder? Hertil siger Marianne Hounum: ”Vi forventer at lave genannoncering på både støj- og luft-temaer her til efteråret.”

Vand og kemikalier
Ved redaktionens afslutning (2 dage før frist på vand- og kemikalieområderne) var der ifølge Marianne Hounum: ”ganske få ansøgninger.” Hun tilføjer dog: ”Men det er ikke så ualmindeligt, at ansøgningerne først ankommer på selve dagen for ansøgningsfristen. Der har været en del henvendelser fra virksomheder, der har ringet og forespurgt på de praktiske ting omkring ansøgningerne. Så jeg forventer bestemt, at der kommer en del flere før fristens udløb.”

Flere penge til efteråret
Adspurgt om tilfredsheden med antallet af ansøgninger, siger Marianne Hounum: ”Jamen, det er da i underkanten, men jeg tror også, at det spiller ind, at det har været i sommerperioden. Jeg tror, at der er mange, som ikke har opdaget det i tide. Jeg forventer generelt en hel del flere ansøgninger til genannonceringen i efteråret. Vi har nu gjort en større indsats for at sprede budskabet noget mere. Bedt folk i vores netværk om at sprede det i deres netværk og i småomtaler rundt omkring.”

Den næste annoncerunde kommer efter alt at dømme i løbet af efteråret 2008. Det forventes at der bliver tale om en opsamlingsrunde indenfor visse af de tidligere udbudte hovedemner: luft, støj, vand og/eller kemikalier.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus