23.10.2012 | Strategi & ledelse
Indspark: Indspark: CSR som brobygger til det offentlige
CSR kan være med til at skabe bedre relationer mellem offentlige instanser og private virksomheder, læs her hvordan.
Anne-Louise Thon Schur er partner i Allinfact. Hun rådgiver om CSR og er medforfatter til bogen "Hvad enhver virksomhed bør vide om CSR".
Jeg har med stor interesse læst Toftdal & Co’s undersøgelse om CSR og Public Affairs, som fornyligt er omtalt her på CSR.dk. I mit CSR-arbejde med lobbyisme, offentlige instanser og private virksomheder oplever jeg tit, at både virksomhederne og de offentlige instanser har berøringsangst. Parterne har tit urealistiske forestillinger om, hvordan den anden part agerer og reagerer.
Heldigvis viser det sig, at fordommene er nemme at udrydde, når man bringer partnerne sammen og ved hjælp af CSR skaber bedre relationer. Så bliver det tydeligt, at parterne kan drage stor nytte af hinandens kompetencer og ansvarsområder. Og begge parter får pludselig en oplevelse af, at der er dygtige og engagerede medarbejdere på begge sider af bordet.
En af mine kunder havde i mange år kæmpet en brav kamp mod lokalområdets brægehoved (én af de typer, vi alle sammen har oplevet) og med kommunens manglende forståelse for virksomhedens kundegrundlag og virke. Kommunen opfattede virksomheden som arrogant og påpegede dens manglende lydhørhed for kommunens problemer i forhold til virksomheden. Et af vores opdrag i forbindelse med CSR-strategien var at ændre på det forhold og, som Toftdals rapport også er nået frem til, at bruge lobbyisme og dialog til at skabe et godt forhold til kommunen.
Det mest fornøjelige ved opgaven var at se resultatet af det første møde, som vi faciliterede. Kommunen mødte med elleve personer og virksomheden med otte. Vi begyndte mødet (der var sendt forberedelsesmateriale ud til alle deltagere) med at gennemgå forventninger og med at lufte de første rå, usødede indtryk: "Hvad mener du om xx" og "Hvordan blev du modtaget". Det skulle siges højt og tydeligt, så alle kunne høre det og lære af det. Mødet blev ét af mange og gav fantastiske resultater. Samtlige deltagere mente at deres førstehåndsindtryk havde været farvet og unuanceret. Fremadrettet har virksomheden og kommunen skabt en glimrende dialog, som har forbedret forholdene for alle, inklusiv brægehovedet fra lokalområdet.
Jeg har mange gange oplevet, hvordan den offentlige instans involverer sig i virksomheden på mange forskellige niveauer. Som med alt andet inden for CSR og strategi, handler det først og fremmest om, hvor ambitiøs man vil være og hvor højt man selv sætter barren. Det er ærgerligt, at Toftdals rapport kun har spurgt de CSR-ansvarlige i de 60 største, danske virksomheder, men jeg er glad for, at resultatet af rapporten er, at CSR som anker for dialog og kommunikation med det offentlige virker efter hensigten. Og er med til at styrke dét, som var allervigtigst for de adspurgte virksomheder: image, omdømme og tillid.