28.12.2015  |  Samfund

Job og uddannelse til døve

Indhold fra partner Hvad er dette?

Det har været det hele værd, siger Henrik Riber, der som iværksætter af Allehånde ønsker at sætte en ny social diskurs ud fra grundholdningen ”vi har alle værdi uanset vores handicap”. Allehånde er blandt casene på Responsible Entrepreneurs d. 28/1

Henrik Riber er en fanden-i-voldsk social projektmager, som ikke går af vejen for at udfordre konservatismen, der bor i os alle. Pointen er at få mennesket frem i os: vi fødes som individer, og det skal vi blive ved med at være, uanset hvordan vi udvikler os, og hvilke gaver vi er født med – eller født med at mangle.

Siden 2008 har Henrik været med til at opbygge Allehånde, en socialøkonomisk, bæredygtig – og professionel – cateringvirksomhed. Allehånde er som bekendt et lille bær med en smag sammensat af en række – ”alle hånde” – krydderier. Men det kan også i en kreativ hjerne blive til et ordspil på, at ingen hænder må undværes – og at hænder kan kommunikere. Således tilbyder Allehånde døve og hørehæmmede job og uddannelsespladser på almindelige vilkår inden for restaurationsverdenen; Allehåndes uddannelsespladser sælges ikke til staten.

”Det handler om muligheden for at iscenesætte sig selv. Hvis nogen andre end din arbejdsgiver betalte din løn – er du så lige så meget værd, som de andre? Der er alt for mange, der parkeres i systemet, fordi de har et eller andet handicap. Jeg er meget til normalisering – altså at vi kan se og opleve hinanden som bare mennesker med alle vores særheder. Når folk køber vores produkt, så handler det om god mad. Om det er en hørende eller døv, som har lavet den, er lige meget. Men når vi så fylder historien på, så får de mennesker, som arbejder hos Allehånde, nye dimensioner, fordi de pludselig optræder i en defineret normal sfære, og derfor træder mennesket frem – og ikke handicappet,” siger Henrik Riber og slår fast, at selv om Allehånde beskæftiger personer med et handicap, er det en virksomhed som alle andre: ”Folk kan simpelthen ikke forstå det. Jeg er altid nødt til at sige det mindst 10 gange: vi får ikke en masse bidrag. Vi er en virksomhed som kører på helt almindelige vilkår, og vores hovedindtægt er salg af varer. Formålet med Allehånde er netop at vise, at en virksomhed godt både kan være social og samtidigt tjene penge, selv om det nogle gange er rigtig svært.”

En ressource for samfundet

I Allehånde er alle med på lige vilkår med de særheder, de hver især slæber rundt på. Grundholdningen er, at mennesker udgør en ressource for samfundet, hvis de får en reel chance for at træde ud af rollen som social klient. Virksomheden vil være, og er, en professionelt drevet virksomhed på markedsvilkår, og som dagligt laver et kvalitetsprodukt, der kan klare sig i den hårde konkurrence med andre cateringleverandører.

På ét punkt adskiller Allehånde sig dog markant fra konkurrenterne: som socialøkonomisk virksomhed afleveres hele overskuddet til en fond. Henrik Riber spørger tit sig selv, hvorfor han gør det: ”Jeg kan ikke sælge biksen, og jeg kan ikke hive penge ud til ekstra forbrug, for alle pengene er bundet. Jeg har heller ikke en stor opsparing til min alderdom og knapt nok en pension. Men når du ikke har det sikkerhedsnet, er du nødt til at tænke din virksomhed ind i markedet og sørge for, at den overlever …. Er det ikke bare sådan, det er at være iværksætter?”

Det er her, Henrik Ribers mission træder frem: han vil være med til at udfordre samfundets modeller for hvordan vi angriber socialt arbejde og ansvarlighed. Der er i det hele taget behov for en ny diskurs. Vi skal tænke anderledes på det sociale område og skabe nye modeller, siger han og nævner Bornholms Mosteri som et eksempel, hvor der produceres et high-end produkt, som sælges på restauranter og caféer, og hvor arbejdskraften er mennesker, som ellers ville stå uden for arbejdsmarkedet. ”Jeg synes, at det er genialt at lade medarbejderne lave denne fantastiske most, i stedet for de sidder og syr mobiltelefon-tasker i genbrugsmaterialer”, siger Henrik Riber og fortsætter: ”Igen er dette jo en måde, at vi kan opleve nogle mennesker ud af den kontekst, som vi normalt ville placerer dem i.”

Henrik Riber har ikke fortrudt sit valg et sekund – eller måske alligevel, for han er en ærlig mand – men det har været det hele værd: ”Det har været sindssygt spændende! Det at turde skabe noget af egen kraft. Uden at du har et sikkerhedsnet. Det hele kan krakke i morgen. Men jeg vil ikke ende som en gammel sur mand. Vi skal interessere os for vores nabo, vi skal udfordre vores tankesæt, og vi skal kunne se hinanden som de mennesker, vi er – for mig handler det rigtig meget om, hvad socialøkonomi er!”

Responsible Entrepreneurs-konferencen sætter for en dag rampelys på store som små sociale entreprenører og centrale NGO’er, som virker for og understøtter virksomheder med socialt samfundssind. Henrik Riber er en af 9 solide cases på socialt entreprenørskab: G4S, Arriva, NCC, Creativ Company, Social Foodies, Allehånde, Askov Fonden, High:five og ikke mindst Kofoeds Skole, der er vært for dagen. De nævnte flankeres af gæstetaler, markedsplads og miniseminarer ved blandt andet CABI, Media Now og Den Sociale Kapitalfond.
 
Konferencen finder sted d. 28. januar i Kofoeds Skoles multihal, Nyrnberggade 1 på Amager. Læs mere om konferencen og tilmelding på www.csr-link.dk.

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere