12.02.2019  |  Klima, miljø og energi

Kan Danmark gøre en forskel ude i verden?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Svaret er ja, når det handler om vand ifølge Claus Rantzau, udviklingsingeniør hos Damixa FM Mattsson Mora. Danmark er fremsynede og har allerede taget miljøproblemer seriøst i årtier. Og det kommer nu andre nationer til gode mener han.

Mange steder i verden ser man mod Danmark, når det kommer til vandteknologi. Det er faktisk en af vores spidskompetencer på det globale marked. Sidste år eksporterede Danmark vandteknologi for knap 17 milliarder kroner og satte ny rekord.

"Danmark er et ekstremt velfungerende land at teste og udvikle teknologier i, bl.a. fordi man kan gøre det i en overskuelig skala," Siger Claus Rantzau, udviklingsingeniør hos Damixa FM Mattsson Mora.

Den danske vandbranche udmærker sig ved et tæt samarbejde på tværs af selskaber og ved at tænke holistisk, når det kommer til at finde bæredygtige energiløsninger. Danske virksomheder har længe taget fremtidens miljø- og vandudfordringer alvorligt, og af den grund har vi i dag en af verdens bedste vandforsyninger, og det har det globale marked fået øjnene op for, forklarer han. 

Kineserne skal til at drikke grundvand
De største eksportmarkeder for vandteknologi i 2015 var nabolandene Tyskland, Sverige og Norge, samt de to giganter Kina og USA.

I Kina har Danmark for eksempel bistået med et stort grundvandsprojekt. 400 ud af 600 byer i Kina er berørt af vandmangel i en eller anden udstrækning, og man bruger hovedsageligt overfladevand som drikkevand, men har længe haft et ønske om at blive bedre til at udnytte grundvandet. Det hjælper dansk teknologi nu med at gøre muligt.

I det sydøstlige Kina er man derfor ved at opføre en ny bydel ved navn ’Lemon Lake’. Her får lejlighederne et helt nyt vandsystem, der henter vand op fra grundvandet. En række dygtige danske virksomheder som H F Jensen, Kamstrup og Blue Control har leveret komponenterne til projektet, lige fra selve grundvandsboringen til vandhanerne inde i lejlighederne.

Den amerikanske tørke
På den anden side af andedammen, i USA, oplever de massive problemer med tørke og vandspild i disse år. Store landområder i Californien, Florida og Texas er fuldstændigt udtørrede, vandstanden i søer, floder og vandreservoirer falder støt, selv grundvandsmagasinerne bliver mindre.

Derudover er den amerikanske vandforsyning ikke tæt nok. På vejen fra vandværket til forbrugerens hjem kan helt op mod 40 % af vandet gå tabt. Det skal bl.a. dansk teknologi hjælpe med at forbedre.

Ud over stepperne
Den danske vandteknologi bruges til at skabe bedre vandforsyninger og rense spildevand over alt på kloden. Den danske vandforsyning er en af verdens bedste, fordi den både er effektiv og sikrer vandets kvalitet. Vores vandspild ligger i gennemsnit på 6-8 %, hvorimod andre lande oplever et vandspild på 50 % i deres forsyning.

Derfor mener Claus Rantzau, at der er mange gode grunde til at lære af vores lille land.

"Vi gør en stor forskel for mennesker rundt om i verden med vores vigtige viden om vand og vores tekniske kunnen," siger han. 

Politikerne har sat som mål, at inden 2025 skal Danmark have fordoblet eksporten af vandteknologi og dermed skabe 4.000 nye arbejdspladser.

"Jeg er optimist og tror, at det nok skal lykkes! Vi har været gode til at forudse og forberede os på fremtidens problemer. Nu skal vi ud at hjælpe andre med at gøre det samme," siger Claus Rantzau, udviklingsingeniør hos Damixa FM Mattsson Mora. 

---

En version af denne artikel har været bragt på Vand Med Omtanke.

---

Fik du læst: Sådan gør du dit barn til en superstjerne

Mere fra FM Mattsson Mora Group Danmark

FM Mattsson Mora Group Danmark

http://damixa.dk

Damixa, FM Mattson og Mora er de kendte armaturbrands, der tilsammen udgør FM Mattsson Mora Group Danmark. Gruppen er Nordens førende producent af armaturer, og sælger, fremstiller og produktudvikler vandhaner og termostater af højeste kvalitet og med nordiske rødder. Den 150 år gamle svenske koncern købte i 2014 danske Damixa, der blev grundlagt i 1932 og fortsat producerer danskdesignede vandhan…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere