21.02.2016  |  Supply chain

Indspark: Kender du dit indkøbs historie?

Du køber en vare eller en ydelse – hvor tit tænker du på hvilken historie der ligger bag?

Stiller du krav til dine leverandører om at du skal kende sandheden? Har i indarbejdet strukturer i virksomhedens indkøbsarbejde der tager højde for det forskelligartede syn på "godt samfundsansvar"?

ANSVARLIG LEVERANDØRSTYRING
Ansvarlig leverandørstyring handler om at samarbejde med leverandørerne om at sikre, at de agerer samfundsansvarligt, og om at skabe løbende forbedringer af leverandørernes CSR-forhold.

Det er især vigtigt at have fokus på højrisikoleverandører, der fx kommer fra brancher, der er kendt for at have særlige udfordringer eller lande, hvor national lovgivning og internationalt anerkendte principper for menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption ikke fuldt ud respekteres. 

BOMULDS INDKØB – ET TRIST EKSEMPEL
Danwatch har lavet en undersøgelse af 21 danske virksomheders krav til deres indkøb af bomuld. Undersøgelsen viste, at kun få virksomheder stiller krav til den bomuld, de køber, og de fleste har ikke styr på, hvor deres bomuld kommer fra.

De selvsamme virksomheder er også blevet spurgt om deres politikker for bomuld i varekæden og deres kendskab til krænkelserne i bomuldsdyrkningen i Usbekistan. Usbekistan adskiller sig fra de andre bomuldsproducenter, fordi landet er berygtet for systematisk brug af tvangs- og børnearbejde.

Undersøgelsen viste:

  • Kun få virksomheder stiller krav til den bomuld, de køber
  • 11 virksomheder kender ikke oprindelsen af al deres bomuld
  • Kun syv ud af 21 danske virksomheder oplyser, at de kender til problemerne med tvangsarbejde i Usbekistan
  • Kun fire ud af 21 virksomheder oplyser, at de har en politik om ikke at benytte usbekisk bomuld
  • Kun fire virksomheder har en egentlig politik om, at de ikke anvender bomuld fra Usbekistan
  • Tre virksomheder oplyser, at de arbejder aktivt med at øge den andel af bomulden, de kender oprindelse på.

ANSVARLIG LEVERANDØRSTYRING SKABER VÆRDI
Ansvarlig leverandørstyring handler ikke om at etablere fordyrende processer. Det handler i høj grad om at lære af de handlinger man foretager, når man foretager et indkøb.

Således kan et forbedret samarbejde med leverandørerne være med til at styrke relationen til leverandørerne og bidrage til at øge produktionen og reducere omkostningerne. Det kan samtidig være med til at forbedre og fremme udviklingen af produkterne og forøge markedsmulighederne.

Så kig jer over skulderen og tjek indkøbets historie.

Mere fra

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere