20.05.2015  |  Strategi & ledelse

Klar til start - også med autisme

Indhold fra partner Hvad er dette?

Nick er autist og arbejder for fakta. Kombinationen kræver noget ekstra hensyn, men er sindssygt givende, fortæller hans butikschef, Dennis Pihl Jensen, på CSR i Praksis-konferencen d. 3. juni.

Nick blev ansat i januar sidste år i fakta-butikken, efter at han havde gennemført et træningsforløb skræddersyet til at kvalificere unge med autisme til job i dagligvarekæden. Med træningsforløbet, der er etableret i et samarbejde mellem fakta og Landsforeningen Autisme og Unge, følger jobgaranti og mentorordning, hvor der tages vare på de særlige behov unge som Nick har, og der sørges for, at de får det bedste ud af dagen. Butikschef Dennis Pihl Jensen bruger derfor noget mere tid på Nick end på sine andre medarbejdere. Men det betyder mindre for Dennis Pihl Jensen, som er tydeligt rørt over, at han er med til at give et andet menneske en bedre livskvalitet.
 
”Man skal da være lavet af sten, hvis man ikke lader sig påvirke af det. Det er sindssygt givende. For eksempel var vi 12 medarbejdere, som troppede op for at heppe på Nick ved en fodboldkamp. Han blev så befippet over det, at han helt glemte at koncentrere sig om bolden. Da vi efter et år spurgte Nick, hvad der betød mest for ham ved at være hos os, svarede han, at det var første gang i hans liv, han ikke følte sig mobbet. Prøv lige at tænke over det: Hvor mange Nick’er, der er derude, og hvor stor en forskel vi kan gøre for dem ved simpelthen at behandle dem, som vi behandler alle andre. Det er alt, de beder om, og du får så uendeligt meget igen,” siger Dennis Pihl Jensen.
 
Det er ikke kun på det personlige plan, Nick giver fuldt tilbage. Han er også en meget skattet medarbejder, og oveni hatten kan Dennis Pihl Jensen mærke, at han også selv gennem sit ansvar for Nick er blevet en bedre og bredere leder og har fået stærkere fokus på at strukturere sin arbejdsdag og se fremad. Det er aspekter, fakta ikke er blind for, og som derfor også tæller blandt drivkræfterne bag, at virksomheden har sat som konkret mål, at der allerede i 2016 skal være 40 autister ansat på samme vilkår som Nick.
 
”Jeg vil gerne sige det meget klart og ærligt: Nick er lidt mere firkantet end mine andre medarbejdere, og han har sin helt egen måde at gøre tingene på, som jeg er nødt til at tage ekstra hensyn til. Men samtidigt er det en styrke. Nick er utroligt dygtig, loyal og serviceminded. Han ser ting, vi andre ikke ser, og med ham er der fuldstændig styr på hylderne, og at varerne ikke er for gamle. For han glemmer ikke lige en dato, men husker når brødpakken er over sidste salgsdato,” siger Dennis Pihl Jensen. og afslører, at fakta faktisk gerne vil gå endnu længere end de planlagte 40: ”En del af balancen i regnestykket er, at vi får kompensation fra kommunerne for de autister, vi ansætter. Det går blandt andet til møder med Landsforeningen for Autisme og Unges uddannelsescenter, som vejleder os om de unge, mentortid og administrativt arbejde. Desværre har det vist sig svært at få visitationerne igennem jobcentrene. Fakta har netop indgået en partnerskabsaftale med Københavns Erhvervshus om praktikpladser og tilskud til mentorer for unge med brug for en træningsbane på vej ind i fakta eller videre i andre jobs indenfor butiksverdenen. Når samarbejdet er rigtig oppe at køre med kommunerne, vil vi nok kunne ansætte et par hundrede. Vi har 450 butikker, som er klar til at tage imod, så det er ikke kapacitet, der mangler.”
 
Miniseminar går i dybden
Københavns Erhvervshus er på ”CSR i Praksis” konferencen vært for et seminar om rummelig rekruttering. Ud over fakta kommer også Arriva, Jacobs Bageri og One Funky Furniture på dét seminar og fortæller om deres indsats som sociale entreprenører. Specialkonsulent i Københavns Erhvervshus Christian Buskjær Christensen er tovholder for seminaret: ”Det viser jo ikke bare potentialet, men bredden i rummelig rekruttering, at fire så forskellige virksomheder går ind og tager et ansvar for nogle af de udsatte grupper i samfundet. Det er cases, som alle virksomheder kan lære noget af, store som små.”

Efter de tre cases byder Københavns Erhvervshus på dialog om rummelig rekruttering, og der er rig mulighed for at høre mere om, hvad en virksomhed kan få ud af at engagere sig i det sociale arbejde lokalt og derved skabe en mere rummelig arbejdsplads.

Del af stærkt program
Københavns Erhvervshus’ miniseminar indgår sammen med 5 andre seminarer i ”CSR i praksis”, der med en lang række CSR-praktikere på podiet sætter fokus på, hvordan den daglige drift og brug af ansvarlighed går hånd i hånd. Bag de andre seminarer står så forskellige kræfter som Dansk Erhverv, Dansk Mode & Textil, Grafisk Arbejdsgiverforening, Bureau Veritas HSE og Miljøstyrelsen og Miljømærkning Danmark.
 
Læs mere om program og tilmelding på www.csr-link.dk.

Mere fra Bureau Veritas Certification

Bureau Veritas Certification

www.bureauveritas.dk

Bureau Veritas dokumenterer din indsats inden for CSR. Styrk din systematik gennem inspektioner, certificering og rådgivning.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere